Opinii

Adrian Vasilescu: Piata imobiliara intre fantasme si realitati (XIII)

16.07.2008, 18:04 13

Disproportia mare dintre cererea constanta de case si oferta in crestere, dar inca neindestulatoare, a fost mult timp cauza cresterilor de preturi. Acum, si pentru ca nu exista un studiu avizat asupra pietei imobiliare in Romania, nu prea mai stim cu exactitate ce fac preturile: urca, stau pe loc ori coboara. Cert este insa faptul ca tot mai multi romani vor sa faca imprumuturi bancare, pentru a-si cumpara cat mai repede o locuinta, desi habar n-au incotro se misca piata.
O certitudine este si faptul ca, astazi, pentru familiile tinere indeosebi, casa ramane o dramatica asteptare. O aspiratie greu de implinit, chiar imposibil de implinit, in multe cazuri. Dar nu numai pentru familiile tinere. La primarii, cererile de locuinte sociale se aduna in maldare de dosare, fara vreo speranta de a fi satisfacute.
Pentru cei ce au nevoie de ajutoare sociale - si sunt indreptatiti sa le primeasca - numai bugetul statului isi deschide umbrela ... cand ploua. Dar nu si cand au nevoie de casa. In materie de case functioneaza creditul. Dar dupa binecunoscutul dicton: "Bancherul iti da umbrela cand e soare si ti-o ia cand ploua"... Cat e soare pe ulita ta, ai loc de munca, esti bine cotat profesional si esti platit cat de cat bine, banca iti face casa. Daca, insa, Doamne fereste, intra soarele in nori, pierzi competitia profesionala si ti se reduce salariul sau, mai rau, ramai fara serviciu si nu-ti mai gasesti altul la fel de bun, vine banca si-ti cere inapoi umbrela.
Probleme sunt si in cealalta tabara: a constructorilor, a antreprenorilor. Investitorii, atat cei romani, cat si cei straini, si-au inchis garda in fata stirilor ce vin de pe pietele financiare. Cat timp piata imobiliara a pus in circulatie preturi care si-au pierdut legatura cu realitatea, au fost incurajati sa-si dezvolte afacerile. Acum, insa, nu stiu nici ei cu precizie cat vor reusi sa vanda din ce construiesc. Si devin ceva mai prudenti.
Probleme sunt si cu bonitatea celor care vor credite. Treptat, a capatat si la noi o larga raspandire deviza "Sa-ti cumperi casa cu banii bancii". Sau "Sa faci case cu bani de la banca". Intreprinzatorii s-au abonat la credite bancare si investitiile imobiliare au explodat.
Apoi, bancile au deschis umbrelele si pentru populatie, au diversificat imprumuturile, intensificand constructia de locuinte. A te imprumuta insa ca sa cumperi o casa - in conditiile in care, astazi, bancile dau credite pentru 20 sau pentru 30 de ani - inseamna sa fortezi timpul sa-ti vina in ajutor. Sa muti viitorul in prezent. Sigur, casa e scumpa. Creditul pentru casa e si mai scump. Te indatorezi pentru un mare numar de ani si dai inapoi, an de an, luna de luna, nu doar cota cuvenita (rata) ci si dobanda. Plus comisioanele. In schimb, obtii casa de care ai nevoie sau pe care ti-o doresti. Daca nu accepti pretul, nu vei avea casa. Poate niciodata.
Bani pentru case. Problema, evident actuala, framanta o mare parte a populatiei Romaniei. Tot mai multi oameni, in vremea noastra, alegand sa ajunga mai repede la casa dorita, nu numai ca accepta pretul cerut de banci, dar se si zbat sa acumuleze bonitati, cat mai multe, cu care sa deschida usile bancilor ce dau credite pentru case. In traducere: sa aiba un venit sigur si consistent.
Iata insa ca, in prezent, starea imprumuturilor populatiei incepe sa devina incerta. Creditul bancar si-a pastrat ritmul alert de crestere. Pentru toti cei ce-si cumpara case cu credit apare acum un risc asociat cu incertitudinea pietei imobiliare rezidentiale. Era firesc, asadar, ca BNR sa ia masuri de temperare a avantului populatiei de a-si asuma riscul unor credite.
Daca, astazi, BNR vine cu noi masuri pentru atenuarea riscurilor de creditare, motivul este tocmai acela de a preveni indatorarea excesiva a populatiei. Si, totodata, de a calma cresterea galopanta a preturilor la locuinte. BNR este obligata, in primul rand prin legea bancara, avand ca obiective stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara - chiar daca activele pietei imobiliare din Romania nu intra in cosul de consum pe care Institutul National de Statistica il ia in calcul la stabilirea ratei inflatiei - sa monitorizeze miscarea preturilor pe piata imobiliara. Mai ales ca aceasta piata are evolutii nefiresti, care ar putea afecta grav curbele inflatiei.
In plus, nu se poate discuta inca despre un pret corect pe piata imobiliara, fiindca raportul cerere-oferta este un factor de influentare doar pe termen scurt. Pentru a se putea discuta despre un pret echitabil ar trebui luati in calcul mai multi indicatori. Inclusiv PIB-ul, rata inflatiei si productivitatea. In acelasi timp, insa, BNR intervine in piata cu norme care sa asigure sanatatea creditarii populatiei.

Continuare miercurea viitoare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO