Opinii

Arthur Suciu: Adevarul politic

29.01.2007, 19:15 44

In politica romaneasca, cel mai dificil lucru este sa intuim si mai ales sa argumentam o linie legitima de evolutie. Altfel spus: nu stim de partea cui se afla adevarul. Mi se va replica, de catre cunoscatorii domeniului, ca acesta este un mod gresit de a pune problema. In politica nu exista adevar, exista doar interese. Pana la un punct, sunt de acord. Nu exista decat interese.
Numai ca interesele sunt si ele de mai multe feluri. A le echivala, a le aseza pe toate la acelasi nivel de legitimitate inseamna a fi un teoretician al absurdului politic.
Problema este de a decide in cunostinta de cauza directia in care trebuie sa se indrepte tara, astfel incat aceasta sa fie si directia buna. De exemplu, cu cine sa tii intre cripto-comunisti si anticomunisti? Raspunsul pare de la sine inteles: cu anticomunistii. Dar, daca aprofundam distinctia, lucrurile nu mai sunt atat de evidente. In Romania, anticomunistii s-au manifestat politic abia dupa caderea comunismului, iar perestroika lui Iliescu a fost aplicata intr-un regim care, cel putin in linii mari, era deja unul democratic.
Este ca si cum, uniti impotriva dictaturii, opozantii lui Ceausescu, din interiorul si din afara sistemului, au fost tardiv dezbinati. Aceasta batalie ar fi trebuit sa aiba loc prin anii '80. Asa, si unii, si altii s-au umplut de ridicol.
In politica, dubla interpretare este de rigoare. Intotdeauna, un actor politic important reprezinta pentru unii binele, pentru altii raul. La noi, insa, aceasta distinctie este intotdeauna exagerata pana la grotesc. Nu-i nicio mirare, deci, ca dupa entuziasmul nostru pozitiv sau negativ, suntem repede pusi la pamant. Ai zice ca, desi muscam din pomul cunoasterii, nu reusim sa asimilam pacatul. Atunci cand o facem, este deja prea tarziu, deoarece pacatul a venit intre timp peste noi si ne doboara. In ciuda a ceea ce s-ar putea crede, radicalismul nostru nu atinge totusi aproape niciodata stadiul de actiune. Acesta este un lucru bun. In vanzoleala, in incordarea dintre bine si rau incape intodeauna un dram de ironie. Nu avem conceptul binelui si al raului; privim aceste cuvinte mai mult ca pe niste metafore zglobii. De aceea, totul pare o simulare sau un spectacol: cel bun este bun pentru ca asa vrem noi acum, este bun pentru ca este bun. Suntem parca dinainte deziluzionati si atunci facem o absolutizare de dragul artei, suntem naivi de placere si avem hachite; dar absolutul devine derizoriu in scurt timp, si atunci dam binele pe rau fara nici un fel de remuscare.
Politica, in Romania, ia cu mare greutate forme de actiune concreta. In cele mai multe cazuri, ea se rezuma la un parcurs dialectic, fara o legatura directa cu realitatea. Dupa cum se stie, cu cat dialectica merge mai bine, cu atat este mai rau pentru realitate. Tocmai de aceea, ii vedem pe actorii politici iesind si reintrand in scena conform legilor dialecticii, chiar daca ei nu au avut si nu vor avea niciodata o realizare concreta. Ei nu pot fi doborati niciodata de nerealizarile lor si au intotdeauna sansa sa revina din cauza nerealizarilor celorlalti. Ineficienta, inaptitudinea pentru concret, pentru rezolvarea problemelor, in fond pentru infruntarea realitatii ii mentine in stadiul dialectic, ceea ce inseamna ca totul tine pentru ei de imagine, adica de autoadulare si de desfiintarea adversarului. Alternanta la putere nu este, de aceea, o alegere pentru mai bine, ci dovada ca totul este intersanjabil.
Lucrurile se prezinta in acelasi fel si in prezent. Cine are dreptate: Iliescu sau Basescu? La prima vedere, este simplu: dreptatea este de partea lui Basescu. Dar, daca ne gandim putin, am putea avea surpriza sa constatam ca problema aceasta este o problema dialectica. Este un conflict pur politic, si inca unul foarte vechi (de la inceputul anilor '90). Ce legatura are asta cu integrarea in Uniunea Europeana, cu cresterea nivelului de trai, cu binele romanilor? Intr-adevar, nu are nicio legatura. Conflictul dintre Basescu si Iliescu nu are nicio legatura cu adevarul politic.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO