Opinii

Arthur Suciu: Din fals rezulta orice

02.04.2007, 18:08 16

Blocajul politic actual, un blocaj total, fara precedent, are o explicatie logica destul de simpla. Este vorba despre o consecinta finala a schimbarii sensului alegerilor din 2004.
Desi modalitatea de votare este comuna (se aplica principiul "un elector, un vot"), rezultatul alegerilor are un caracter complex. El este determinat formal prin suma voturilor, dar fiecare vot este rezultatul unei decizii individuale. Votul individual este validarea unei alternative, in timp ce votul general este si expresia tipului de logica pretins de electorat. Mai concret, prin votul general electoratul poate sa ceara celor doua blocuri politice sa fie, de pilda, in disjunctie (adica unul la putere, altul in opozitie) sau in conjunctie (sa conduca amandoua).
De asemenea, electoratul poate sa respinga solutiile propuse (nici unii, nici altii) si sa dea valoare de adevar unei extra-solutii, adica unei solutii din afara jocului.
Cand electoratul propune coabitarea, el isi manifesta in realitate indecizia si chiar lehamitea fata de oferte. Asa s-a intamplat in 2004. In ciuda efervescentei portocalii, PSD a castigat alegerile parlamentare, iar Alianta D.A., prin Traian Basescu, numai pe cele prezidentiale.
In raportul de suspendare, Traian Basescu este acuzat ca a incalcat Constitutia, schimband rezultatul alegerilor. Este fals, Constitutia nu a fost incalcata. S-a produs insa un lucru mult mai grav: a fost deturnat votul majoritar al electorilor pentru Alianta PSD+PUR. Nu conteaza ca aceasta formula politica nu era inregistrata la Tribunal. Conteaza ca electoratul a votat-o, ca alianta, si asa ceva nu ai dreptul sa schimbi.
Aducand Alianta D.A. la guvernare, Traian Basescu a comis o modificare ilicita a logicii electorale. Romanii, sceptici in privinta ambilor combatanti, au transmis prin vot urmatorul mesaj: "Unul nu este mai potrivit decat celalalt sa guverneze; prin urmare, nu aveti decat sa va intelegeti si sa conduceti tara impreuna". Ce-a inteles Traian Basescu din rezultatul alegerilor? M-ati ales pe mine; deci, ati ales Alianta D.A. Electoratul a propus o logica de tipul: "si-si", si voi, si ei, iar Traian Basescu, mai putin obisnuit cu nuantele, a inteles ca "sau-sau", sau noi, sau ei, deci noi. In logica, atunci cand "si-si" este negat, rezultatul este o incompatibilitate. Incompatibilitate stim ce inseamna: ca nici unul, nici celalalt nu pot merge impreuna (pe logica lui Traian Basescu, Alianta D.A. si PSD nu pot coabita), dar, dupa cum s-a vazut, ele nu au putut merge nici separat (Alianta s-a impotmolit). Realitatea politica a negat acel "sau-sau" propus de Basescu, iar PSD refuza sa creasca in sondaje, ajungandu-se in prezent la formula: "nici-nici". Ei bine, momentul actual corespunde perfect acestei logici a lui "nici-nici". Daca, in 2004, si Alianta, si PSD erau intr-un fel o solutie, astazi nici Alianta, nici PSD nu mai reprezinta o solutie.
Ce-i de facut? Toata lumea crede ca din aceasta criza cineva va avea pana la urma de castigat. Aceasta speranta este, insa, vana. Daca ai un ghem din mai multe fire, pentru a vedea care este firul mai lung, solutia nu este evident sa incalcesti ghemul si mai tare. Pe de alta parte, cand functioneaza logica lui "nici-nici", te poti astepta la orice, si in mod special la o solutie "extra-logica", ceea ce in politica se numeste extremism. Cresterea in sondaje a lui Becali este o noua incercare (dupa aceea a lui Basescu) de a trage o concluzie fortata dintr-un rationament: nici Alianta, nici PSD; deci, eu, Gigi Becali. Aceasta nu este, insa, singura varianta posibila: daca nici Alianta, nici PSD nu pot sa conduca, atunci poate sa apara cu totul altceva: sa spunem alte partide, alte aliante. Sustinerea de catre PSD a unui guvern minoritar al PNL este o propunere de iesire din schema obisnuita. Ea anticipeaza schimbarile care vor avea loc dupa alegeri. Sa ne asteptam la surprize, dupa ce falsul PSD-ului si al Aliantei au fost ambele denuntate. O lege a logicii spune ca din fals rezulta orice.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO