Opinii

Arthur Suciu: Morala spagii

12.10.2007, 19:45 21

Dupa ce face cunostinta cu sistemul, orice roman isi pune aceasta intrebare: -Ce este mai bine sa fac: sa-mi pastrez caracterul, ceea ce inseamna ca voi avea un statut marginal si voi fi sarac, sau sa renunt la aceste exigente si sa risc, sa risc dincolo de moralitate si, daca va fi necesar, chiar dincolo de lege cu scopul de a-mi asigura reputatia sau macar bunastarea mea si a familiei mele? In raspunsul la intrebarea ca atare, alegerea premergatoare a unei profesii nu are importanta, fiind vorba despre o optiune de ordin moral. Conteaza, in schimb, enorm presiunea sistemului, care cere de la tine sa te realizezi cu orice pret. Deja la 30 de ani nu mai poti avea nicio scuza, daca nu ai facut nimic. Esti probabil casatorit, ai un copil, ai intrat in cursa cumparaturilor, a creditelor si trebuie sa te tii tare. Ai impresia ca toti prietenii o duc mai bine ca tine, ca toti s-au realizat in afara de tine. Poti invoca, de pilda, o situatie obiectiva: esti profesor si profesorii sunt prost platiti. Dar este in zadar. Vine replica de rigoare: baga-te in altceva si vei castiga mai multi bani. Apare un sentiment de ratare, desi in mod normal n-ar trebui: nu-i vina ta ca nivelul de trai e scazut. Pentru ca sistemul nu te recunoaste in ceea ce esti, te simti fortat sa faci pasul in afara si sa accepti sa inoti in ape tulburi. Paradoxal, desi este mai complicat sa inseli decat sa o iei pe calea onesta, imediat ce intri in hora lucrurile incep sa mearga aproape de la sine. Aluneci fara probleme, cu singura conditie sa incetezi a te mai gandi la exigentele de altadata. De altfel, cu timpul, eul inceteaza sa mai reprezinte o corvoada, caci a avea bani sau o functie reprezinta motive foarte puternice de satisfactie si toate dorintele initiale de autoperfectionare sunt inabusite.
Intr-o societate care ignora meritele personale, dorinta de a parveni poate sa fie legitima. Ce trebuie sa faci cand vezi ca unul mai slab ca tine iti ia locul numai pentru ca el nu are acele exigente de moralitate pe care inca le ai tu? Aici se pune intrebarea: dar cine stabileste ca tu esti mai bun decat cel care vrea sa-ti ia locul? Raspunsul este limpede: daca eu sunt mai bun, stiu ca celalalt este mai slab, as putea-o dovedi in concurenta loiala. Sistemul functioneaza prost pentru ca acesti indivizi cu tupeu maxim ajung sa conduca, ei bazandu-se in demersul lor si pe sfiala, retinerea de a intra in lupta a celor mai buni decat ei. Competitia este un lucru normal doar atunci cand se desfasoara pe baza unor reguli. In absenta lor, ne aflam in plina jungla. De aceea, a parveni in jungla devine unica optiune. Mai mult decat atat, salvarea sistemului si restabilirea regulilor nu pot avea loc decat prin implicarea celor buni, fie si pe cai neortodoxe. A fura si a minti reprezinta teoretic actiuni antisociale, dar in realitate ele sunt regulile sistemului. Un ministru de aceea vrea sa ajunga ministru, si anume pentru a aranja niste licitatii. Spaga pe care o ia are justificari multiple: el ia pentru familia lui, care trebuie sa o duca mai bine, pentru a-si reduce la tacere prietenii, cu o vila insolenta si o masina puternica, si o ia pentru ca, in caz contrar, se va spune despre el ca a fost un fraier. Nu in ultimul rand, el se transpune in binefacatorul rudelor sarace. Exista intr-adevar o morala si aici. La randul sau, cel care il pandeste si l-a prins cu spaga luata are nevoie de recunoastere pentru el insusi si, evident, vrea sa ajunga la spaga. El joaca de pe pozitii morale, caci singura solutie a celor slabi este sa se impauneze cu moralitatea lor. Faptul ca acum o face pe inchizitorul nu ne pacaleste. El nu este nici pe departe moral, nu mizeaza pe introducerea regulilor in sistem (nici nu poate sa faca asta), ci pe desfiintarea adversarului. De aceea, maine, cand va ajunge sa conduca, iar toata puterea va fi a lui, nimeni nu-l va mai opri sa-si faca treaba, perpetuand aceeasi morala disperata: morala spagii.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO