Opinii

Arthur Suciu: Noi pentru viitor ne pregatim

26.10.2007, 18:16 28

Decretarea referendumului este vazuta ca o modalitate prin care presedintele se va putea implica in campania pentru europarlamentare. Majoritatea comentatorilor sustin ca Traian Basescu a facut acest lucru pentru a ajuta PD, partidul sau de suflet, sa castige un scor cat mai bun in alegeri. Acesta nu este insa singurul motiv al lansarii referendumului. Caci nu este suficient ca PD sa obtina un scor bun, ci sa se si afirme in perspectiva lui 2008, ca partid al noii clase politice, al Romaniei europene, ca nou partid dominant.
Chiar daca alegerile pentru Parlamentul European nu au o importanta atat de mare nici pentru politicieni, nici pentru electorat, ele reprezinta totusi mult mai mult decat un sondaj de opinie. Dupa acest scrutin, partidele vor afla cum stau si isi vor putea construi strategii clare privind alegerile de anul viitor. Traian Basescu stie acest lucru si mai stie ca orice contact direct cu electoratul, fie el si prin intermediul unor alegeri de mana a doua, trebuie sa fie tratat cu maxima seriozitate. Ca politician renascut in campaniile pentru alegerile locale, considerate mai putin importante decat cele generale, Traian Basescu este prea constient de potentialul oricarui scrutin.
Primul motiv al implicarii sale in alegeri este unul de ordin personal. Presedintele nu poate lasa la mana partidelor aceste alegeri. El trebuie sa fie in ecuatie si, nu doar atat, el trebuie sa fie factorul determinant, centrul intregii lupte electorale. Dupa toate probabilitatile, asa va fi: alegerile europarlamentare se vor invarti in jurul lui Traian Basescu, cel care va dicta probabil tematica si va forma trendul principal.
Un al doilea motiv este politic. La alegerile din anul 2004, actualul presedinte a repurtat un succes individual extraordinar, dar acest succes nu a fost suficient sustinut politic. Intre timp, Alianta D.A. s-a destramat. In ultimii trei ani, multe dintre initiativele lui Traian Basescu au fost zadarnicite de lipsa sprijinului politic. Or, fara acest sprijin nu numai ca nu va reusi sa faca ce si-a propus, in urmatoarea perioada, dar isi poate vedea amenintata propria pozitie.
Al treilea motiv vizeaza in mod direct PD. Democratii au facut multe sacrificii de dragul lui Traian Basescu. I-au sustinut pana in panzele albe toate proiectele, riscand sa nu mai fie credibili ca formatiune politica autonoma. Au iesit de la guvernare, pierzand accesul la resurse. L-au sprijinit (si cu bani) la referendumul privind demiterea. Au acceptat ca presedintele sa negocieze, in locul lor, cu PSD voturile la motiunea de cenzura si chiar ministerele pentru un nou guvern. Acum este randul lui Traian Basescu sa ajute PD, sa-si faca datoria de lider absolut al partidului.
Dar poate ca cel mai important motiv al implicarii presedintelui in alegeri este cel paradigmatic si simbolic. Tocmai la acest scrutin neimportant Traian Basescu vrea sa dea o mare lovitura, sa produca o schimbare semnificativa la nivel politic. Europarlamentarele sunt pentru el momentul in care "sistemul ticalosit" este infrant si, in locul sau, va fi instaurat "noul sistem, curat". Pentru asta, Basescu are tot ce-i trebuie: Europa (este vorba de alegeri pentru Uniunea Europeana), la nivelul careia dorim sa ajungem, este tinta; poporul, care trebuie sa decida, este agentul; iar votul uninominal nu este nimic altceva decat instrumentul redutabil al schimbarii clasei politice.
Dupa alegerile europarlamentare, Traian Basescu trebuie sa vada inainte perspectiva construirii unei noi Romanii, dupa chipul si asemanarea sa. Aceasta noua Romanie va fi condusa pe culmi de Traian Basescu, alaturi de partidul sau preferat, PD. Toate celelalte formatiuni vin din "sistemul ticalosit" si va trebui sa faca eforturi sa se reformeze, sa se adapteze la noul sistem. Dar pentru asta este nevoie de timp; pe cand Basescu este deja pregatit; PD este gata sa traseze calea spre viitor.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO