Opinii

Arthur Suciu: Singuratatea "celorlalti"

19.01.2007, 19:46 12

Scenariul de prezentare publica a "biletului" cu pricina a fost, in general, bine intocmit si derulat. Am avut, initial, o dezvaluire-interpretare a Elenei Udrea, o perioada de asteptare necesara supralicitarii temei de catre mass-media, apoi o noua interpretare, data direct de presedinte, pentru ca in final sa fie prezentat "biletul". Continutul neinteresant al documentului a justificat necesitatea unei abordari complexe a mediatizarii lui.
Prin publicarea "biletului", Traian Basescu s-a pozitionat din nou in postura radicala de luptator impotriva "sistemului ticalosit", de unic detinator al adevarului moral. El a aratat "poporului" ca a refuzat o oferta foarte tentanta din partea "oligarhiei", si asta pentru ca este un aparator al "dreptatii".
Presedintele a facut un gest de delimitare totala fata de premierul Calin Popescu Tariceanu, la scurt timp dupa ce acesta a fost reales presedinte al PNL (scandalul "biletului" a izbucnit cu o zi inaintea congresului). El a lovit astfel in mod constinent nu doar in seful Guvernului, ci si in PNL. Daca, pana la congresul liberalilor, distinctia dintre conducere si restul partidului putea fi inca operata, in prezent acest lucru nu mai este posibil, noua conducere fiind legitimata de partid. (Mai mult decat atat, Congresul PNL a transmis un mesaj foarte clar de radicalizare impotriva lui Basescu.) In felul acesta, presedintele a intentionat sa extinda definitia "sistemului ticalosit", in asa fel incat ea sa acopere pe langa PSD, si PNL.
Nu trebuie uitata, insa, atitudinea presedintelui fata de PC si chiar fata de UDMR, astfel incat imaginea de ansamblu il arata pe Traian Basescu "singur impotriva tuturor". Interesant este, pe de alta parte, contrastul dintre aceasta imagine si realitatea politica.
Ca urmare a "intransigentei" presedintelui-jucator, exprimata inca de la inceputul mandatului, PNL a scazut in sondaje, PSD a practicat o opozitie soft, PC s-a retras din Executiv, iar UDMR pare sa fi abandonat cauza guvernarii, orientandu-se exclusiv asupra electoratului maghiar. Toate partidele, cu exceptia PD, au manifestat pana la urma o tendinta centrifuga (centrul fiind Basescu), pierzand fiecare pentru sine potentialul de alianta. Concomitent, PD a ramas singurul partid cu un asemenea potential. Relatia cu PLD vine astfel sa demonstreze ca Traian Basescu nu este "singur", ci "ceilalti" sunt singuri. Intr-adevar, exista diverse probleme, in special de ordin imagologic, care impiedica realizarea unor aliante, cum ar fi PNL-PSD sau PC-PNL. De asemenea, coalizarea tuturor fortelor politice impotriva lui Traian Basescu nu ar face decat sa intareasca imaginea pe care o proiecteaza presedintele (singur impotriva tuturor).
Chiar daca alianta PD-PLD este una fictiva, intrucat avem de-a face in realitate cu doua formatiuni subordonate presedintelui, ea este sustinuta ideologic de ideea Aliantei D.A. si de legatura Basescu-Stolojan. Astfel, seful statului are nevoie in prezent de o relansare a relatiilor sale cu Theodor Stolojan. Este evident ca publicarea "biletului" ar putea avea un efect puternic asupra credibilitatii lui Traian Basescu in fata posibililor sai parteneri politici. Asemenea gesturi, in general, nu se fac. Ele arata ca, asa cum a subliniat pe buna dreptate Tariceanu, Traian Basescu "este capabil de orice", ca "nu te poti baza pe el". Dezvaluirea "biletului" poate fi un motiv suficient pentru ca niciun alt actor politic sa nu mai doreasca o colaborare cu Traian Basescu. Insa, actualul presedinte nu este interesat de parteneri politici, ci de electorat. Astfel, prin reactivarea legaturilor cu Stolojan, Basescu va incerca sa arate electoratului ca actiunile sale necolegiale sunt rezultatul unor actiuni prealabile, incorecte ale fostilor sai colegi. Stolojan nu e ca si "ceilalti", impotriva carora a trebuit sa ia masuri. Stolojan este "prietenul" si cine are prieteni nu este niciodata singur.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO