Opinii

Baiatul cu nume de floare si cu parul vopsit a castigat

23.03.2009, 00:00 48

 

Crin Antonescu, cel de-al saselea presedinte al PNL de la revolutie incoace, vrea sa devina presedinte al Romaniei. Presedinte al Romaniei a anuntat ca ar vrea sa devina si Calin Popescu-Tariceanu, cel de-al cincilea presedinte al PNL.
Traian Basescu a fost fantoma care a bantuit prima zi a congresului PNL, in care conducerea partidului a trecut din mana lui Tariceanu in cea a lui Antonescu. Ambii competitori in cursa pentru sefia partidului au sustinut, in uralele salii congresului, ca sunt capabili sa-l invinga in viitoarele alegeri prezidentiale pentru a scapa tara de rau.
Un singur lucru au uitat presedintii PNL: ca masa partidului a votat majoritar impotriva suspendarii din functie a lui Traian Basescu, la 20 mai 2007 (procedura sustinuta in principal de PSD si de PNL). Acesta este insa trecutul. Viitorul? Dinu Patriciu, care a avut o contributie la infrangerea lui Tariceanu, sustine: Cine va ajunge in turul al doilea il va infrange pe Traian Basescu (care-l numea recent pe Antonescu "baiatul cu nume de floare si cu parul vopsit"). In alegerile prezidentiale din Romania un tur al doilea este, practic, de neevitat. Un tur al doilea este, asadar, inevitabil, dar cum va ajunge "Obama al Romaniei", cum a inceput sa fie alintat Antonescu, acolo? Pentru ca, cel putin pentru prezidentiale, pericolul pentru Antonescu nu este Basescu, ci PSD.
PSD a castigat la numarul de voturi alegerile din Romania. A avut mai putine mandate din cauza unei manevre care nu i-a iesit: a impus o lege a votului uninominal care a avantajat PNL, a stabilit impreuna cu liberalii o delimitare a colegiilor uninominale ca sa dezavantajeze PD-L, sa imparta voturile dreptei, stiut fiind ca bazinul electoral al democrat-liberalilor si cel a liberalilor este comun. Social-democratii se gandeau la guvernare cu un partid nici prea mare, nici prea mic, acesta fiind PNL. Nu s-a intamplat acest lucru, iar Tariceanu a platit saptamana trecuta in fata PNL nu pentru guvernarea sa, ci pentru ca nu a putut sau nu a vrut sa mentina partidul la guvernare, ori cu social-democratii, ori cu democrat-liberalii. Antonescu va avea curand de decontat un deviz - este vorba despre alegerile europene, cand de va sti mai precis decat orice sondaj de opinie cum sta partidul.
La prezidentiale liberalii se vor lupta, fara discutie cu Basescu, dar mai ales cu PSD, pentru intrarea in turul al doilea. Daca analizam acum lucrurile, ce avem aici? Calin Popescu-Tariceanu a avut probleme mari in a intra in Parlament in colegiul din Ilfov in care a candidat. Crin Antonescu a iesit la Bucuresti, in colegiul in care a candidat, doar pe locul al doilea si doar legea proasta a uninominaului i-a salvat cariera politica, aceeasi lege care i-a strangulat parcursul parlamentar lui Ionut Popescu, fostul ministru liberal de finante, care a iesit pe locul 1 in colegiul sau din Bucuresti, dar nu a ajuns in Parlament.
Ce avem de cealalta parte? Posibilii adversari ai lui Antonescu, Mircea Geoana sau Adrian Nastase stau mult mai bine. Ambii si-au castigat mandatele de parlamentari din primul tur, fara emotii: peste 60% din voturi. S-ar putea spune ca acele colegii in care au candidat sunt sarace, prin traditie de stanga. Atunci de ce Bucurestiul bogat si liberal nu i-a dat un vot solid lui Antonescu la parlamentare si unde pot fi lucrurile corectate? Aceasta ar trebuie sa fie prima intrebare pe care sa si-o puna liberalii acum, inainte de visa la presedintie si la guvernare.
 
Iulian Anghel - editor politic al ZF
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO