Opinii

Bine că s-au luat credite!

22.06.2010, 00:00 29

4,5 milioane de români au luat peste 7 milioane de credite de labănci. În numai cinci ani creditul pentru populaţie a crescut dezece ori, ajungând la 25 de miliarde de euro. Ratele anuale plătitecătre bancheri ajung la 5 miliarde de euro. Acum în plină crizăeconomică, când totul se taie în jur - salarii, pensii, cheltuieli,berea, iar o parte din impozite pe venit, economii, câştigurile decapital cresc, povara datoriilor românilor către bănci paredramatică. Suma care rămâne în familie la final de lună scade.Chiar ar putea să iasă şi cu minus.

Ar fi trebuit să fie românii mai prevăzători, să ia în calcul căva veni o criză cândva - economică, valutară, a şomajului - care vadestabiliza bugetele familiilor şi să nu se împrumute ca să-şi iamaşină, televizoare, apartamente, să-şi renoveze casele, să pleceîn vacanţă pe credite de nevoi personale, adică tot ce înseamnăconsum? Sau e bine că s-a întâmplat aşa?

Boom-ul de credite şi de consum în general care a fost întreanii 2004-2008 îl poţi prinde poate odată la două decenii. Fiecaredintre noi cunoaşte pe cineva care a luat credit de nevoi personalepentru a-şi renova şi remobila casa. Dacă nu ar fi apelat lacredite, ar fi putut să facă lucrul ăsta dacă şi-ar fi pus banideoparte ani şi ani. Sau ar fi rămas cu aceeaşi ma şi nă încă mulţiani. Sau şi-ar fi luat/schimbat locuinţa în 20 de ani.

Între 2000 şi 2008 România a ars multe etape şi a făcut un salteconomic foarte mare, chiar dacă o parte a fost făcut pe datorie.Consumul, mallurile, ansamblurile rezidenţiale, lupta pentruoameni, intrarea investitorilor străini, explozia cheltuielilorstatului, creşterea preţului terenurilor şi a caselor a ridicat şiveniturile românilor. Fie că au fost salariale, fie că au fostpatrimoniale. Peste câştigul de productivitate, cum ar spuneguvernatorul Băncii Naţionale. Acum are loc o reducere. Dar eu credcă nivelul la care scad veniturile şi valoarea activelor este multmai sus decât dacă în toată această perioadă România ar fi crescutca Germania, moderat cu 1-2% pe an, fără o "explozie de viaţă",când stai într-o casă nouă, nu într-o cameră din casa părinţilor,proaspăt zugrăvită, ai mobilă nouă sau poţi să fi văzut Europa.Gândiţi-vă că părinţii noştri nu au beneficiat de aceste timpuri.Au strâns bani deoparte ani şi ani, a venit inflaţia, iar mobiladin casă e de acum 30 de ani. O economie nu poate creşte şi să secompare cu alţii din jur numai din resurse interne. E nevoie şi deîmprumuturi pentru consum pentru a arde anii.

Ce se întâmplă cu creditul la bancă dacă nu poţi plăti ratelepentru că îţi scad veniturile, creşte cursul sau eşti dat afară?Există reeşalonări, mai pot fi micşoarate ratele lunare, mai pot fireduse dobânzile, mai pot creşte salariile peste câţiva ani, maipot pot fi ştergeri de datorii ca în cazul firmelor. În 10-20 deani, pe cât e creditul, se pot întâmpla multe.

Între 2004-2008 românii au avut o şansă mare să poată lua uşorcredite de la bancă. Gândiţi-vă cât este de greu să teîmprumuţi acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO