Opinii

BNR incearca sa coboare cate doua trepte o data

20.12.2004, 00:00 17



BNR a decis sa mai taie inca 0,75 puncte procentuale din dobanda de interventie care a ajuns la 17% pe an pentru a valida reducerea inflatiei in noiembrie, la cel mai scazut nivel anual de dupa 1989. Cresterea preturilor intre noiembrie 2003 si noiembrie 2004 a fost de 9,9% .



In acest an BNR a redus dobanda de interventie cu 4,25 puncte procentuale dar toate reducerile au fost operate incepand cu a doua parte a anului.



Probabil ca nu toti cei cei noua membri ai Consiliului de Administratie au votat pentru o reducere de 0,75 puncte procentuale. Unii au votat pentru 0,25 iar altii pentru 0,5. Dincolo de motivatia reducerii inflatiei Banca Nationala se grabeste sa coboare treptele cat mai repede pe scara dobanzilor pentru a nu fi ajunse din urma de "suvoiul valutar" care va interveni odata cu liberalizarea contului de capital si va da posibilitatea investitorilor straini sa intre pe piata financiara peste noapte si sa profite de dobanzile mari la lei si de stabilitatea cursului de schimb.



Probabil ca in prima parte a anului viitor, odata cu anumite ajustari de preturi, va urma o crestere a inflatiei peste nivelul anual de 10%. Chiar si-n aceste conditii Banca Nationala va fi nevoita sa continue procesul de reducere agresiva a dobanzii pentru a nu fi complet descoperita atunci cand va veni liberalizarea " in prima parte a anului viitor" conform angajamentelor asumate in negocierile cu Uniunea Europeana.



In ciuda faptului ca BNR a redus treptat dobanda de interventie, bancile nu au operat modificari similare in acelasi timp si-n acelasi pas.Trei sferturi din creditele acordate sunt in valuta, iar dobanda de aici depinde de ceea ce fac bancile centrale din Uniunea Europeana si Statele Unite.



Saptamana trecuta, Banca Centrala a SUA a operat o crestere a dobanzii de referinta cu 0,25 puncte procentuale pana la 2,25%. Banca Centrala Europeana continua sa mentina dobanda de referinta la 2% ceea ce constituie o bucurie pentru cei care au luat credite in euro. Mai degraba se reflecta pe piata romaneasca modificarile de pe pietele externe decat schimbarile operate de BNR. La creditele noi acordate persoanelor fizice de catre banci dobanda medie se situa in octombrie la 27,2% fata de 27,9% cat era la inceputul anului. Paradoxal, in octombrie 2003 dobanda medie fusese de 21,1%. La persoanele juridice pentru creditele noi in lei dobanda a coborat in octombrie la 27,3% fata de 26,2% in decembrie 2003.



Pentru depozitele noi in lei, dobanda medie la persoanele fizice era in octombrie de 13,9% fata de 13,8% la inceputul anului. Ce arata aceste date? Ca exista doua piete financiare: una in valuta care incepe sa inghita din ce in ce mai mult teren si una in lei care pierde treptat.



In ultimul an, bancile care opereaza pe piata romaneasca au atras sute de milioane de euro sau dolari din imprumuturile externe fara nici un fel de problema si la costuri din ce in ce mai mici. In aceste conditii bancherii romani sunt interesati din ce in ce mai putin de ceea ce se intampla cu resursele financiare in lei. Daca unui client nu-i convine dobanda mare la un credit in lei ii poate oferi imediat un imprumut in valuta cu o dobanda mult mai mica. Au trecut vremurile in care un bancher spunea ca poate sa-ti dea credit in valuta doar daca ai venituri in valuta. Acum, chiar cu scaderea euro si a dolarului, veniturile in lei au devenit mai valoroase in valuta.



Dobanda operata de Banca Nationala trece pe locul doi pe ordinea de zi a bancherilor.



Incepand din momentul liberalizarii, bancile se vor trezi peste noapte ca investitorii straini vin cu valuta pe care o schimba in lei si o pun in depozite in moneda nationala. La randul ei banca trebuie sa gaseasca unde sa plaseze acesti bani. Ministerul Finantelor scoate titluri de stat din ce in ce mai putine spre disperarea bancherilor si investitorilor. Cel mai confortabil si cel mai sigur loc va fi la BNR, asta in cazul in care leii nu vor fi plasati altor banci pe piata interbancara.



Pana in noiembrie BNR a fost cel mai bun strangator de valuta ceea ce i-a ajutat pe toti. Pierderea a fost incasata de Banca Centrala.



Acum BNR se pregateste sa incaseze si pierderile pentru ceea ce va interveni pe pieta monetara. Dobanzile la depozitele in lei se vor reduce mult mai agresiv iar bancile vor incerca sa plaseze surplusul la BNR. Daca pana acum am experimentat surplusul valutar de la anul vom experimenta surplusul monetar. Pentru ca BNR nu-si va permite sa reduca dobanda atat de mult incat sa puna in pericol "tintirea inflatiei" obiectivul pentru care isi pune capul.

* Cristian Hostiuc este redactorul-sef al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO