Opinii

Bogdan Teodorescu: Securistii sau coruptii?

21.08.2006, 21:01 29

Desi ne aflam in plina deconspirare - punctata de juramintele de castitate ale presedintelui si ale fidelilor acestuia care si ei stiu ca el nu, niciodata, el nu (replica lui Talpes conform careia nu a auzit de niciun comandant de nava care sa fie subordonat securitatii este geniala prin mica sa manipulare - dar de vreun sef de agentie comerciala in Occident care sa fi fost subordonat securitatii o fi auzit?) - momentul cel mai important al saptamanii s-a consumat in incinta Agentiei pentru Strategii Guvernamentale care a dat publicitatii Barometrul Politicilor Publice realizat de TNS -CSOP. Doua date sunt relevante si ar trebui sa fie ingrijoratoare pentru actuala putere. In primul rand, 45% dintre romani cred ca traiesc la fel ca pe vremea PSD-ului, 19% cred ca traiesc mai bine si 35% cred ca traiesc mai rau decat atunci.
Conform autorilor studiului, populatia cea mai nesatisfacuta de conditiile de viata apartine "categoriilor de varsta de peste 45 de ani, cu studii sub medie, cu venituri mai mici de 300 RON, rezidente in mediul rural in regiunile nord-est, sud-est si centrala din Romania". Adica electoratul specific PSD. Normala aceasta evolutie, daca tinem seama ca o buna parte din politicile sociale, dar si comunicationale ale guvernului Nastase s-au indreptat spre aceste categorii sociale, in timp ce guvernul Tariceanu nu le-a mai adresat nici bani, nici vorbe blande.
Oricum, este ingrijorator ca, la mai putin de jumatate din mandat, Coalitia de guvernamant se vede confruntata cu un raport nemultumiti-multumiti de aproape 2 la 1. Statistica ne arata ca iarna dintre al doilea si al treilea an este cea in care, panta lipsei de suportabilitate se accentueaza si guvernul trece intr-o alta etapa de erodare.
Ceea ce inseamna ca inca nu a venit ce e mai rau pentru guvernul Tariceanu. Sansa sa este data de lipsa cronica a opozitiei, PSD continuand sa-si ignore electoratul standard, fiind perpetuu in cautarea tinerilor, oraseni, cu venituri mari si studii superioare care sa aclame entuziasti reformele grupului de la Cluj si ale lui Mircea Geoana. Dupa toate aparentele, nu i-a gasit inca, dar stim cu totii dictonul legat de perseverenta. Oricum, desi nu este niciun partid care sa provoace o coagulare semnificativa a nemultumitilor, numarul acestora va creste chiar daca nu se va materializa in sondaje si va deveni dinamic, la fel ca intotdeauna, in anul electoral. Toti cei care au dorit anticipate in Romania voiau sa evite exact aceasta evolutie din anul electoral, dar calculele politice nu tin seama aproape niciodata de cele sociologice, asa incat probabil ca ne vom vedea in 2008 cand raportul dintre nemultumiti si multumiti se va adanci, mai ales prin migrarea celor 45% neutri din prezent.
Mai grave pentru Alianta DA sunt rezultatele barometrului referitoare la lupta impotriva coruptiei. 48% considera ca este la fel ca pe vremea PSD-ului, 15% considera ca a scazut si 24% considera ca a crescut. Altfel zis, 72% dintre romani cred ca situatia este la fel sau mai rea decat pe vremea a ceea ce era considerat "cea mai corupta guvernare din Romania". Sosita la putere cu un mesaj exclusiv dedicat infrangerii coruptiei, dupa un an si jumatate de comunicare intensa in aceasta directie, dupa declaratii externe prin care se anunta reducerea drastica a fenomenului in Romania, Alianta DA se afla in fata unui vot de neincredere din partea populatiei.
Votata de 33% dintre cei prezenti la vot in 2004, sustinuta conform sondajelor de 45% din alegatori, guvernarea DA este considerata necorupta de numai 15% dintre cei chestionati. Adica jumatate dintre votanti si o treime din cei care ar vota-o in continuare. Ceea ce indica o fragilitate extrema a sustinerii, mai ales daca acceptam ca tema luptei anticoruptie a fost principalul liant electoral al campaniei negative impotriva PSD. Motivele acestei situatii sunt multiple, incepand cu permanenta campanie a lui Traian Basescu si incheind cu numeroasele relatari din presa cu privire la initiative suspecte ale diversilor demnitari nationali sau locali. In acelasi timp, coruptia este un atribut de imagine. Asa a fost creat in 2003-2004 si asa functioneaza si in prezent.
O dovada in acest sens este data tot de Barometru, care indica in fruntea topului celor mai corupti oameni pe parlamentari, inaintea functionarilor de la guvern, a ministrilor, a politistilor, judecatorilor sau procurorilor. Ceea ce este evident fals, tinand seama ca parlamentarii nu au acces la resurse si deci pot calca pe alaturi mult mai putin decat alte meserii din aceasta lista. In acelasi timp, parlamentarul se afla cel mai jos la capitolul incedere si de aceea lui i se ataseaza cel mai rapid atributele negative. Au fost mult prea putine scandaluri de coruptie ale unor parlamentari ca sa se poata considera ca s-au creat generalizari.
Coruptia fiind impusa opiniei publice ca un atribut depreciativ al unei guvernari ce trebuia negativata, a fost mutata acum pe cei mai putin populari membri ai intregii clase publice. Tocmai din cauza acestei perceptii se poate considera ca DA incepe sa aiba o problema serioasa pentru viitorul moment electoral. Discursul moral este afectat de deconspirari, discursul anticoruptie este afectat de convingerea cetatenilor ca lucrurile s-au inrautatit, iar cel legat de performanta economica este greu de sustinut in fata unor alegatori care cred ca o duc mai rau ca in trecut.
Daca aici adaugam lipsa lui Traian Basescu din lupta fiindca va candida un an mai tarziu, neintelegerile dintre PD si PNL si socul reglementarilor europene de dupa
1 ianuarie 2007, Alianta de la putere pare a fi intr-un impas semnificativ. Luptand impotriva securistilor si a tuturor celor corelati cu ei - si facand prin aceasta un lucru bun - Alianta a uitat ca a ajuns la putere promitand anihilarea coruptiei si o viata mai buna. Or, acest sondaj ne atrage atentia ca populatia nu uita niciodata, chiar daca uneori creeaza aceasta impresie.

Bogdan Teodorescu, director general al Institutului Pro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels