Opinii

Bush e inca in campanie

08.11.2004, 00:00 15

Desi George W. Bush a castigat al doilea mandat la Casa Alba, el se afla inca in campanie. Fara voia lui, presedintele american este prezent in disputa politica din Romania. El a fost, de altfel, "importat" in batalia politica de la noi inca de la inceputul anului 2004.
Prima care s-a folosit de figura lui Bush a fost Lia Roberts. Republicana din Nevada de origine romana, Roberts si-a anuntat intentia de a candida la presedintia Romaniei invocand in chip explicit relatia sa cu seful executivului american. Dar si colaborarea cu un celebru consilier din SUA. Acum cateva saptamani, Roberts s-a retras, dupa ce a descoperit, cu vadita dezamagire, ca televiziunile romanesti nu functioneaza precum cele din America.
Dupa Roberts, a venit randul lui Constantin Timoc. Tot american de origine romana, Timoc a fost pentru cateva luni optiunea PNTCD pentru cursa prezidentiala. Referinta la America si la familia politica republicana este si in cazul lui Timoc foarte importanta: astfel, pe site-ul sau de candidat, alaturi de Constitutia Romaniei, este oferita vizitatorului si Constitutia americana, iar pe site-ul PNTCD din SUA - unde Timoc castiga inca detasat cursa pentru Cotroceni, desi intre timp taranistii au desemnat un alt candidat! - George W. Bush este o vedeta mai bine pusa in evidenta decat Iuliu Maniu si Corneliu Coposu.
Singurul american de origine romana care a reusit pana la urma inscrierea in cursa prezidentiala din 2004 este Aurel Radulescu. Candidat din partea Aliantei Populare Crestin-Democrate, care reuneste Partidul Renasterea Romaniei si Partidul Pensionarilor si Protec!iei Sociale, Radulescu se recomanda "avocat, vicar general si lider spiritual al Bisericii Ortodoxe din Statele Unite". Referintele sale la Statele Unite nu sunt deocamdata mult mai numeroase decat cele cuprinse de aceasta carte de vizita. In schimb, Radulescu a anuntat ca va mobiliza in campania sa preotesele, intrucat preotii au fost opriti de BOR sa se angajeze in vreun fel in disputa politica. Purtatorul sau de cuvant a refuzat in schimb orice discutie cu presa romana, anuntand ca nu face declaratii decat pentru CNN!
Adrian Nastase a intrat si el in jocul utilizarii imaginii Americii si in special a lui George Bush in cursa prezidentiala. Dupa o lunga perioada in care a refuzat sa asume inscrierea in competi!ia pentru Cotroceni, actualul prim-ministru si-a anuntat candidatura in Biroul Oval de la Casa Alba, cu ocazia unei primiri la presedintele Bush. In gluma, in fata presei, cei doi si-au promis ca se vor revedea ca presedin!i. Gluma a devenit apoi in Romania tema de campanie. Nastase nu a pierdut nici o ocazie pentru a reaminti cat de pro-americana si chiar pro-Bush este stanga romaneasca.
Si asta nu e tot. Imediat ce liderul republican a fost reales, s-au gasit comentatori care sa sugereze ca de-acum sansele lui Adrian Nastase de a ajunge la Cotroceni sporesc: romanii ar vota continuitatea pentru ca americanii au facut acelasi lucru! Desi acest punct de vedere este de-a dreptul caraghios, principalul adversar al lui Adrian Nastase - Traian Basescu - s-a grabit, in replica, sa intareasca declaratiile favorabile facute in ultimul timp la adresa Statelor Unite. Pentru candidatul Aliantei DA, Statele Unite ar urma sa fie in continuare partenerul principal al Romaniei, intrucat Uniunea Europeana nu are o politica externa unitara. Acesta este insa exact punctul de vedere asumat in ultimii patru ani de catre PSD. Un punct de vedere care reduce UE la dimensiunea politicii sale externe. Secondat de Calin Popescu Tariceanu, Traian Basescu a repetat aceasta optiune in fata membrilor Camerei de comert americane din Romania, la sfarsitul saptamanii trecute. El a propus chiar ca parteneriatul strategic cu Statele Unite sa se transforme intr-o optiune asumata de fiecare cetatean in parte.
Toate aceste declaratii trebuie (re)plasate in contextul unei campanii electorale americanizate. De la tipul de dezbateri organizate in fata telespectatorilor pana la tehnicile de defaimare a adversarilor, campania din Romania pare a fi impinsa tot mai mult catre modelul american de confruntare politica. Desemnarea unor candidati pentru functia de prim-ministru copiaza, la randul ei, cutuma din Statele Unite in virtutea careia candidatului prezidential i se alatura un poten!ial vice-presedinte. La noi, ideea cuplului presedinte-premier a fost prima data avansata in 2000, dar a devenit efectiva abia acum. In Romania, sistemul politico-electoral distinge insa, asa cum se stie, alegerea presedintelui de desemnarea sefului guvernului, aceasta din urma depinzand de majoritatea care se va degaja in sanul corpului reprezentativ. Alegerile din noiembrie pot conduce si la o situatie de coabitare, adica la constituirea unei majoritati care sa aiba alta culoare politica decat cea a presedintelui. Ce va mai ramane atunci din cuplurile de campanie? Rostul angajarii in competitia electorala a lui Calin Popescu-Tariceanu si a lui Mircea Geoana este, de fapt, tocmai acela de a indeparta perspectiva unei coabitari.



* Cristian Preda este profesor de stiinte politice, decanul Facultatii de Stiin'e Politice a Universitatii din Bucuresti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO