Opinii

Cand treci prea repede peste istoria asfaltului

10.05.2004, 00:00 23

Spre deosebire de scrutinurile locale precedente care semanau cu o uvertura a alegerilor parlamentare si prezidentiale, alegerile locale din 6 iunie cunosc o mobilizare de forte fara procedent. Lideri nationali, presedinti de partide, ministii in exercitiu se confrunta pentru functiile de primar, asumandu-si riscul umbririi carierelor politice in cazul in care nu vor fi convingatori pentru electorat. Miza nu este strict de natura politica, in sensul ca forta politica ce controleaza administratia va avea un atu la alegerile parlamentare si prezidentiale.


O alta miza, poate la fel de importanta ca cea politica, consta in cine va gestiona fondurile europene importante promise Romaniei de comunitatea europeana in urmatoarii patru ani. Nu poate fi minimalizat faptul ca intrarea celor zece state in Uniunea Europeana la 1 Mai, va determina cresteri semnificative a fondurilor Phare destinate Romaniei in urmatorii ani. In plus, este pachetul financiar promis de Bruxelles in primavara acestui an, aproximativ 10 miliarde de euro ce ar urma sa intre in contul Romaniei la data integrarii, dupa unii 2007.


Or, infuzia de fonduri comunitare va insemna pentru administratia publica, aflata in permanenta criza de bani, o nesperata gura de oxigen. Direct sau indirect - depinde in ce masura administratia publica va fi descentralizata de factor in urmatorii ani - cea mai mare parte a acestor bani va fi gestionata de primari si consilierii locali. Isi vor putea proba calitatile manageriale - daca ele exista - si vor avea sufieciente motive sa renunte la deja lait-motivul "nu exista bani" atunci cand ajung la ora bilantului. In plus, acesti bani pot insemna pentru primarii si consilierii mandatului 2004-2008 un capital de investitii fara ca ulterior sa li se poata reprosa ceva. Ma refer la castigul de imagine si consolidarea propriei cariere politice obtinute ca urmare a proiectelor si programelor comunitare pe care noii primari le pot gestiona in urmatorii patru ani cu banii veniti de la comunitatea europeana. Nu vreau sa insist acum cu semne de intrebare in ceea ce priveste corectitudinea gestionarii banilor europeni de catre viitorii alesi locali in pofida cazurilor cunoscute legate de folosirea frauduloasa a acestor fonduri. Iar excluderea de pe listele electorale a unora dintre baronii locali ai PSD nu este o garantie ca sistemul patentat de ei nu va functiona in continuare. Totusi, refuz sa fac procese de intentie.


Insa, nu poate fi ingorata lipsa de dezbatere publica pe marginea proiectelor comunitare desi suntem in plina campanie electorala. Daca in perioadele electorale precedente orice candidat iti facea istoria asfaltului sau a salubrizarii, isi spunea exact cate gropi are de acoperit si cate pasaje de reparat, dezbaterile de acest fel au fost date uitarii. Acum, indiferent ca aspira la primaria de la Bucuresti, Cluj, Iasi sau Voluntari candidatii despica firul in patru al coruptiei si integrarii europene, temele care strabat ca un fir rosu aceasta campanie electorala.


Or aceasta lipsa de dezbatere pe chestiuni concrete naste temerea ca actualii candidati, mica parte dintre ei viitori primari sau consilieri, vor fi prea putini pregatiti sa vina cu un nou suflu in administratie si sa cheltuieasca in folosul comunitatilor pe care le vor conduce vremelnic banii europeni. Altfel spus, exista riscul ca trecand prea repede de la istoria asfaltului la dezbateri privind integrarea europeana sa arzi o etapa de pregatire politica si administrativa fara de care nu poti intelege ca Uniunea Europeana inseamna mai mult decat o dezbatere de seminar.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels