Opinii

Ce-si imagineaza un profesor...

29.11.2007, 16:34 15

Sambata, doua posturi de televiziune, in cuplaj, au transmis un interviu acordat de guvernatorul BNR. Un profesor de stiinte politice de la Universitatea Bucuresti, domnul Daniel Barbu, urmarind interviul sau avand in fata vreo relatare, a fost socat de expresia "politici obscure" si s-a grabit - banuiesc ca s-a grabit! - sa scrie un pamflet pentru ZF.
Iata fraza care l-a contrariat pe profesorul Barbu, asa cum a sunat ea in rostirea guvernatorului BNR: "Ne rezervam dreptul, fara sa comentam, sa avem tot felul de politici, uneori obscure - asa cum se intampla cu toate bancile centrale - pentru a stabiliza piata valutara". Domnul Barbu a reprodus fraza, dar partial. A scos - oare intamplator? - adnotarea: "Asa cum se intampla cu toate bancile centrale". Probabil, pentru a singulariza Banca Nationala a Romaniei in postura de institutie ce s-ar inscrie in suita serviciilor secrete, care folosesc mijloace neprecizate, chiar criptice, sub pecetea tainei. In viziunea profesorului, BNR ar recurge la "ocultism procedural", fiind "un soi de serviciu secret al pietei".
Domnului Barbu, specialist in stiinte politice, i-a scapat insa adevarul ca in politicile monetare se opereaza cu cifre si cu date exacte. Numai asa se explica urmatoarea afirmatie: "BNR a remarcat doar dupa ce ultimul pensionar si-a pierdut depozitele in turbulenta creata in sistemul financiar de Bancorex si de FNI". Impresionant! Numai ca: 1) FNI nu a facut parte din sistemul bancar si nu a fost supravegheat de BNR; 2) la Bancorex - tocmai datorita supravegherii si interventiei BNR - niciun pensionar si niciun alt depunator nu a pierdut niciun singur leu si niciun singur cent.
La fel de "precise" sunt si insertiile privitoare la "obscuritatea politicilor monetare promovate de Mugur Isarescu". Dar, spre deosebire de ceea ce crede domnul Barbu, nu exista nicio dovada ca Banca Nationala ar fi o institutie condusa in mod discretionar si nici ca s-ar sustrage transparentei democratice. In plus, contribuabilii nu numai ca nu-i pun la dispozitie resurse financiare la discretie, dar niciun leu de la ei nu ajunge la BNR. Exista, domnule Barbu, o separatie a puterilor si in lumea banilor, nu numai in viata politica. Potrivit acestui principiu, toti banii de la contribuabili, absolut toti, ajung intr-un singur "cos": bugetul consolidat. BNR nu primeste nimic de la buget; doar depune.
Fara indoiala, profesorul Barbu stie ca daca un specialist, care se adreseaza frecvent publicului, foloseste un cuvant ce poate starni nedumeriri ori controverse, atat situatia, cat si afirmatia merita o analiza complexa: literara, logica si istorica. Lamuritoare, desigur. Cuvantul obscur poate sa insemne, din punctul de vedere al analizei literare, nu numai intuneric, intunecime, dar si greu de priceput, neinteles, nedeslusit. Analiza logica l-ar fi dus in directia corecta. Sensul fiind numai unul: greu de inteles, nedeslusit. Iar analiza istorica ar fi lamurit definitiv lucrurile. Daca ar fi examinat expunerile guvernatorului BNR de-a lungul catorva ani, ar fi vazut ca a repetat mereu si mereu ideea transparentei desavarsite a operatiunilor BNR, indeosebi cand e vorba de politica monetara. Dar a precizat ca, in ceea ce priveste cursul de schimb, Banca Nationala nu-si permite - si nicio banca centrala nu face asa ceva - sa sune zurgalaii inainte de a interveni pe piata valutara.
Aici, cuvantul obscur e la locul lui. In sensul (literar, logic si istoric) de nedeslusit, neclar, greu de priceput. Daca piata ar pricepe sau ar deslusi continutul interventiei unei banci centrale, efectul ar fi zero in cel mai bun caz. De cele mai multe ori, insa, e negativ.

Adrian Vasilescu este consilierul guvernatorului BNR

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO