Opinii

Constantin Chirca: Sa credem in stabilitatea preturilor!

20.07.2007, 19:13 27

Evolutia ratei anuale a inflatiei inregistrata in cele trei luni ale trimestrului II 2007 ne conduce la concluzia ca nivelul anual al inflatiei se incapataneaza sa ramana la 3,8%. Intrebare fireasca: s-a oprit procesul de dezinflatie? Categoric, nu. Chiar daca rata anuala a inflatiei a inregistrat si in luna iunie nivelul din mai, respectiv pe cel din aprilie de 3,8%, dezinflatia nu si-a schimbat traiectoria descendenta. Dimpotriva, ritmul de descrestere al ratei medii anuale a inflatiei - ce reflecta tendinta preturilor bunurilor si serviciilor de consum al populatiei - confirma si de aceasta data procesul accentuat de dezinflatie.
Si anume, nivelul ratei medii anuale a inflatiei calculata conform metodologiei europene - media ultimelor 12 luni raportata la media celor 12 luni precedente - a scazut fata de 6,56% (nivel inregistrat in anul 2006 fata de anul 2005) cu 1,5 puncte procentuale in aprilie, 1,8 puncte procentuale in mai, respectiv 2,0 puncte procentuale in iunie 2007. Mai exact, cea din urma rata medie anuala a inflatiei releva ca media preturilor bunurilor si serviciilor de consum al populatiei din perioada iulie 2006 - iunie 2007 (in raport cu media preturilor din perioada iulie 2005 - iunie 2006) a fost mai mare cu 4,56%.
O mentiune se mai impune: chiar daca rata anuala a inflatiei, datorita fluctuatiei de la o luna la alta a ratei lunare a inflatiei si a modului de calcul - rezultatul inmultirii ultimilor 12 indici de preturi de consum lunari cu baza in lant raportati la 100, din produsul obtinut si exprimat in procente scazandu-se 100 - isi schimba sau nu traiectoria, rata medie anuala a inflatiei continua sa-si urmeze linia descrescatoare (grafic).
Desi este vizibil procesul pronuntat de dezinflatie, inca mai exista o inertie in a estima niveluri ridicate ale ratei inflatiei. Iar, pentru a-si sustine estimatiile, unii dintre analisti sunt tentati sa puna sub semnul intrebarii statisticile oficiale. Astfel, sunt induse anticipatii periculoase care nu au nicio legatura cu rezultatele economice actuale. In schimb, realitatea ne arata efectele politicilor fiscale si monetare stranse, precum si cresterea productiei si a ofertei de marfuri pe piata.
Rata anuala a inflatiei este utilizata de catre Banca Nationala a Romaniei - asa cum procedeaza toate bancile centrale - ca obiectiv pentru tintirea inflatiei. Rata anuala a inflatiei de 3,80% (iunie 2007/iunie 2006) se inscrie in tinta de inflatie din acest an. Si anume, 4% cu un interval de variatie de +/- 1 punct procentual.
Rata medie anuala a inflatiei constituie unul dintre indicatorii de convergenta nominala: stabilitatea preturilor. Pentru atingerea acestui obiectiv, cerinta este ca rata medie anuala a inflatiei sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media celor mai performante trei tari membre ale Uniunii Europene.
Iar cand diferenta de amplitudine dintre cele doua rate anuale devine nesemnificativa, va fi indeplinit obiectivul spre care tinteste Banca Nationala: consolidarea stabilitatii preturilor. Stabilitatea preturilor si credibilitatea in asigurarea stabilitatii preturilor constituie conditia esentiala a cresterii economice sustinute si aparitiei de noi locuri de munca.

Constantin Chirca, director adjunct al BNR ? Directia Statistica

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO