Opinii

Contestati sau nu, pe placul unora mai mult sau pe al altora mai putin, ii avem. Sunt capitalistii Romaniei, iar de deciziile lor depindem

15.03.2009, 15:55 32

 

Romania implineste anul acesta 20 de ani de (nou) capitalism. Ziarul Financiar va prezenta incepand de astazi si pana la sfarsitul anului o serie de articole despre capitalistii Romaniei dupa 20 ani - cine sunt cei care, prin ideile, prin munca si prin norocul lor au devenit cei mai puternici oameni de afaceri autohtoni.
Contestati sau nu, pe placul unora mai mult sau pe al altora mai putin, ii avem. Sunt ai nostri. Sunt capitalistii Romaniei, iar de deciziile lor depind sute de mii de angajati, orase si sectoare intregi de activitate.
Incet-incet, in ultimii 10 si mai ales in ultimii 4-5 ani in Romania s-a format o masa critica de capital, un segment de oameni care, poate fara sa stie, gandesc mult mai mult la dezvoltarea tarii decat la businessul lor.
Din momentul in care o intreprindere are peste 1.000 de angajati, de exemplu, deciziile luate de proprietari nu mai au impact doar asupra contului de profit si pierderi. Firmele mari fac de fapt politica economica a Romaniei.
Deciziile lor de a investi intr-un domeniu sau in altul, intr-un oras sau altul, schimba totul. Iar noi avem acum companii romanesti cu mii si zeci de mii de angajati. 
Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, nu pleaca in vizitele oficiale externe fara zeci de sefi de companii franceze pe care ii sprijina in incheierea de contracte de export. Atasatii comerciali din ambasadele Marii Britanii sunt evaluati si platiti in functie de cate contracte incheie firmele britanice in tarile unde activeaza.
Numai in Romania, desi sunt cei mai mari platitori la bugetul de stat, desi tin in mana exporturile Romaniei, cei mai multi oameni de afaceri romani sunt tratati cu neincredere, sunt ignorati.
Nu numai diplomatii sau ministrii Romaniei fac politica de stat, ci si oamenii de afaceri, patronii, detinatorii capitalului privat.
Ziarul Financiar a considerat ca este cazul ca, la aniversarea a 20 de ani de libertate si capitalism, sa vedem: cine sunt cei mai mari capitalisti ai Romaniei.
Cum au intrat in afaceri? Cum au facut primul milion de euro? Care a fost ideea de la care au plecat si care era planul la acea vreme? Cine sunt oamenii lor de incredere? Cine sunt partenerii de afaceri? Ce au construit in acesti 20 de ani? Care este credinta lor secreta? De unde le vine puterea?
Capitalul romanesc s-a maturizat rapid. Cele mai mari grupuri s-au nascut inainte de socul reformelor din 1998-1999, au rezistat acelei perioade de devalorizare a leului si scadere a cererii, apoi, purtate de valul cresterii economice puternice din anii 2002-2008, au ajuns sa se bata cu multinationalele si au iesit chiar cu investitii in strainatate.
Privind in urma, cei 20 de ani de capitalism s-ar putea imparti in trei mari perioade. Prima, 1990-1996 cand investitiile straine au fost infime iar liberalizarea preturilor si privatizarea au fost cand pornite, cand oprite. Aceasta ar putea fi supranumita "perioada inghetata". Acesti ani ne despart, spun unii analisti, de Polonia, Ungaria si Cehia, care au inceput reformele economice imediat dupa caderea Cortinei de Fier. Apoi, in a doua perioada, intre anii 1997- 1999, economia a trecut printr-un soc, pierzand o treime din valoarea adaugata anuala. Liberalizarea preturilor si explozia cursului au demolat multe afaceri atunci. Cine a rezistat, a avut parte de ce e mai bun in a treia perioada, adica din 2000 incoace. Consolidata de cresterea "curata", pe exporturi, din perioada 2000-2003, economia si-a luat avant pe baza cresterii creditarii si a investitiilor straine in perioada 2004-2008, astfel incat in acei ani parea ca nimic nu e imposibil. Limita era doar cerul. Socul a venit in septembrie 2008, de cand a inceput o perioada despre care parca nici nu am vrea sa vorbim.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO