Opinii

Creierul de informatician, o specialitate romaneasca

07.07.2000, 00:00 20



Noua economie, conceptul care face valuri dincolo de Atlantic si prin care teoreticienii incearca sa explice de ce nu mai scade odata economia americana, se simte in Romania doar prin valurile de creiere de informaticieni care cauta sa paraseasca tara.

Companii gigant din Silicon Valley, cu valori bursiere de multe zeci de miliarde $, isi trimit incoace vanatorii de capete ca sa infierbante mintile romanasilor cu slujbe de zeci de mii dolari pe an, vile cu piscina si masini la scara. Conform estimarilor Cisco, liderul mondial in retele de calculatoare, pana in 2002 se estimeaza un deficit de 600.000 de informaticieni in Europa de Vest, si de alte sute de mii in Statele Unite.

Fenomenul in sine, la nivel mondial, n-are de ce sa fie ingrijorator. Nu este decat o simpla realocare a resurselor. In loc sa mearga muntele la Mahomed, adica capitalul de lucru la capitalul uman, merge Mahomed la munte, adica mintile iuti la companiile unde au cautare.

ai nu este nici pentru Romania. Desi acum exista multe voci alarmiste ca ramane tara fara creiere, etc., etc., situatia se va schimba. Este de asteptat ca, in timp, o tot mai mare parte din cei plecati sa se intoarca, cu banii la tescherea , dar si cu pretentii.

Ei vor fi cei care vor face presiuni pentru schimbare mai mult decat orice partid reformist. Vor avea bani si dorinta de putere. ai vor vea bani obtinuti respectand regulile jocului si nu din trafic de influenta sau din diverse afaceri cu statul, dupa cum se castiga cel mai mult acum in Romania.

ai inainte de 1989 cei mai destepti sau cei mai curajosi o taiau spre Vest. Dar conditiile de acum sunt cu totul altele. Ceea ce usureaza plecarea, adica retelele mondiale de computere, usureaza si intoarcerea sau, dupa caz, mentinerea unor legaturi de afaceri din tara cu cei care platesc.

Multi dintre tinerii care pleaca spun ca au de gand sa stea cinci-zece ani, sa faca bani, si apoi sa se intoarca. Inainte de "89, nu aveai cum sa-ti faci o casa mai mare sau sa ai o masina mai scumpa, ca te lua partidul la ochi. Acum, n-ai decat sa te intreci cu fosta nomenclatura, vopsita prin diverse partide, care si-a scos averea la suprafata.

Semnele acestei reintoarceri exista. ai nu trebuie faca Guvernul ceva pentru asta, sau stiu eu ce alta institutie. Este suficient ca exista marile firme multinationale dau cate cel putin cate 1.000 $ pe luna pentru orice MBA in strainatate care vrea sa faca treaba aici. Cu cat or sa fie mai multe, cu atat mai bine. Sigur, sunt oameni care spun ca de ce n-ar castiga 5.000 $ in America sau in alta parte a lumii. Sau ca o anumita minoritate inca te sufoca in Romania, iar daca nu intri in jocurile politice n-ai nici o sansa de afirmare.

Dar, conform unor principii de management, una dintre nevoile umane care se cere a fi satisfacuta dupa cele primare ca hrana, adapostul sau securitatea este recunoasterea muncii de catre ceilalti. ai pentru cei mai multi romani, este normal, poate, ca recunoasterea muncii lor sa se faca in tara unde s-au nascut.

Pana la urma, binele tarii este binele locuitorilor ei, oriunde s-ar afla. Ca doar Romania nu inseamna doar adormitii din Parlament sau incompetentii din ministere. Sunt cei care care reusesc sa-si faca un rost in lumea asta si care isi asuma faptul ca s-au nascut aici, ca le place o tocanita, un banc cu Bula sau o poveste despre Harap-Alb.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO