Opinii

Cu freza altfel decat in Europa

23.02.2004, 00:00 11



Cand, in urma cu cateva luni corul reprosurilor europene la adresa Romaniei au desfundat urechile autoritatilor de la Bucuresti, premierul Adrian Nastase a gasit o explicatie. Suntem criticati pentru ca "avem freza altfel decat in Europa!" Nu coruptie, nu tu subordonare a Justitiei, nu tu incalcarea libertatii de exprimare.



Cu o suficienta greu de suportat, din cele mai inalte sfere ale puterii demnitarii nostrii au aruncat in ultimele saptamani in capul romanilor potop de vorbe goale, incercand sa convinga de faptul ca reprosurile Parlamentului European la adresa Romaniei nu sunt nicidecum intemeiate. Toate, in numele "bunului simt al romanilor." Nu tu coruptie la nivel politic, nu tu subordonare a justitiei, control al presei, vanzare de copii. Seful diplomatiei Mircea Geoana explica detasat ca "Romania a luat leapsa" si o va pastra pana cand o va pasa altcuiva din Africa sau Asia. Cea mai inalta autoritate in stat, presedintele Iliescu ne-a amintit ca la noi coruptia este "de 150 de ani.", iar presiunile asupra Justitiei isi au sursa in grupurile de interese care se manifesta prin presa! In balanta dreptatii sale, Guvernul a pus, pe de o parte, "bunul simt al romanilor" si pe de alta "axa raului." - opozitia care cere demisia Executivului. Guvernului nu-i mai ramane asadar decat sa scoata mitraliera.



Dincolo de modul aiuritor in care fruntea politicii masluieste realitatea, semnalele de la Bruxelles sunt dezgolite de orice conotatie. Raportorul pentru Romania Emma Nicholson a spus-o raspicat "Cu exceptia catorva strangeri de mana in colturi intunecoase la summitul Consiliului European din decembrie 2003 (cand s-a decis admiterea Romaniei in 2007 - n.n.) , programul nu este batut in cuie." Raportul Comisiei de politica externa a PE o spune negru pe alb: Romania este o tara profund corupta, legile nu functioneaza, ministrul justitiei dicteaza judecatorilor, politia isi face de cap. Integrarea europeana prevazuta pentru 2007 este in mare masura compromisa.



Asa stand lucrurile, trebuie sa ai o mare doza de cinism sa iei drept martor "poporul roman" ca sa sustii contrariul, cum a facut-o Guvernul premierului Nastase. Iti trebuie multa obraznicie sa afirmi public ca reprosurile Europei sunt menite sa "vulnerabilizeze" pozitia tarii in negocieri pentru ca - cum altfel? - "in momentul cand vrei tot timpul sa-i tragi covorul de sub picioare, sigur ca pozitia la negociere este mai slaba.", cum sustine insasi seful Executivului. Asadar, dupa ce americanii ne-au "fezandat" - - o alta monstra din gandirea politica a premierului servita aceluiasi popor roman dupa criticile privind coruptia formulate de ambasadorul SUA Michael Guest - europenii ne "vulnerabilizeaza." Singurul adevar este ca Adrian Nastase si guvernul sau s-au "vulnerabilizat" singuri. Reprosurile cancelariilor occidentale privind coruptia politica dateaza de ani buni, dar s-au intetit in ultimii ani ai guvernului PSD. Pachetul anticoruptie, incropit la repezeala de Guvernul Nastase nu a convins Europa. Justificarea ca reforma in justitie merge greu pentru ca trebuia adoptate multe legi, servita drept scuza, nu-si are temei. Pentru ca legile promovate mai mult intaresc controlul politic al Justitiei decat deparaziteaza sistemul. Exportul de copii, indiferent de presiuni, nu poate fi nici el iertat pentru ca incalca un document pe care autoritatile si-au pus semnatura. Angajarea unui contract fara licitatie - cel cu Bechtel pentru autostrada - Brasov Bors - nu poate fi acceptat de europenii din Uniune pentru care principiul liberei concurente sta la temelia UE.



Tot ce degaja de aici este o crunta lipsa de seriozitate a unui tari care-si spune europeana si vrea sa faca afaceri cu Europa. Or, se stie, in afaceri increderea cantareste cat greutatea in aur a celui care isi da cuvantul.



Ziarele europene au scris in ultimele saptamani nenumarare articole despre degringolada de la Bucuresti. De la mineriade nu s-a mai scris atat despre Romania. Niciodata de la venirea minerilor in Capitala - care ne-au decuplat pentru ani buni de Europa - imaginea tarii nu a fost atat de zdruncinata, neincrederea atat de mare. Un singur articol scris in influentul cotidian Financial Times atarna in ochii investitorilor cat o suta de tone de maculatura in care Guvernul isi subliniaza realizarile. In timp ce se lauda, Guvernul Adrian Nastase a reusit performanta de a ne decupla de Bulgaria. Raportul Parlamentului European pentru tara vecina cere expres ca integrarea Bulgariei sa nu fie conditionata de cea a Romaniei - o chestiune care parea batuta in cuie. Este vorba de aceeasi Bulgarie despre care Adrian Nastase spunea in urma cu trei ani ca este o batranica pe nu o poate obliga "sa treaca strada.", - adica sa o duca in Europa fara voia ei! Batrana Bulgarie care s-a incapatanat sa desfida legile fizicii lui Adrian Nastase este acum o femeie sprintara, curtata, laudata. Din ce in ce mai mult pare ca sansele Romaniei de a intra in UE in 2007 atarna de ea. Guvernul nostru pare ca mizeaza pe o anume plictiseala de la Bruxelles, pe dorinta de a scapa cat mai repede de piatra de moara care este Romania, integrand-o alaturi de Bulgaria, chiar daca pe usa din dos. iulian.anghel@Zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO