Opinii

Cum se vede criza financiara din Congresul American

21.09.2008, 20:13 39

 

Multe cladiri de birouri in Statele Unite nu si-au stins luminile nici in weekend, stand de veghe pana sambata in miez de noapte. Tensiunea este ridicata, la fel ca in timpul saptamanii, in zgarie-norii impresionanti de pe Wall Street si in Capitoliu - cladirea simbol a democratiei americane - unde legislatorii incearcau sa gaseasca iesirea dintr-o criza pe care ei insisi nu o inteleg.
Chemati sa deblocheze fonduri de peste 700 de miliarde de dolari multi dintre membrii Congresului American au fost socati de rapiditatea cu care s-a acutizat criza financiara saptamana trecuta. Dincolo de aliniamentele ideologice traditionale care favorizeaza sau nu interventia guvernului in piata, reprezentantii americani au recunoscut ca sunt depasiti de complexitatea pietelor financiare si de problemele cu care acestea se confrunta. "Nu intelegem deocamdata ce se intampla dar trebuie sa gasim o solutie. Puteti sa-l intrebati pe Bernanke (presedintele Rezervei Federale), puteti sa-l intrebati pe Paulson (Secretarul Trezoreriei Americane). Nici ei nu stiu cum trebuie abordata criza dar incearca sa vina cu idei", declara la mijlocul saptamanii trecute Harry Reid, liderul majoritatii democrate din Senatul american, citat de ziarele americane.
Gravitatea crizei cu care se confrunta America se poate vedea nu doar din titlurile alarmante ale marilor cotidiane de peste ocean, "Wall Street's Meltdown" (Washington Post) sau "Stopping the Panic" (Wall Street Journal), ci si din viteza cu care membrii marcanti ai Congresului isi schimba declaratiile de la o zi la alta. La inceputul saptamanii, democrata Nancy Pelosi, care detine presedentia Camerei Reprezentantilor, lasa sa se inteleaga ca administratia Bush trebuie sa rezolve aceasta problema. In opinia doamnei Pelosi administratia republicana se facea vinovata de criza financiara si trebuia sa ii gaseasca o solutie. A doua zi, facea un apel pentru o abordare bipartizana si urgenta a crizei financiare. In tabara cealalta, senatorul republican John McCain, unul dintre candidatii la presedintie, a cerut guvernului federal sa sprijine institutiile financiare aflate in dificultate dupa ce cu o zi inainte se declarase impotriva oricarui ajutor oferit gigantului AIG.
Spre sfarsitul saptamanii insa, alesii americani au dat de inteles ca au lasat orice neintelegeri la o parte si fac tot posibilul sa gaseasca solutii. Nici democratii si nici republicanii nu vor sa poarte raspunderea unui soc economic si mai puternic, mai ales acum inainte de alegeri. Este aproape sigur ca Congresul va autoriza Trezoreria Americana sa utilizeze 700 de miliarde de dolari pentru a calma pietele financiare, cea mai ampla interventie a guvernului american din 1929 incoace. "Este o suma mare pentru ca vorbim despre o problema mare", declara George W. Bush, liderul de la Casa Alba, citat de ziarele americane. Totusi, senzatia de criza nu pare sa se fi instaurat in randul celor care vor plati din buzunarul lor sutele de miliarde de dolari. Sambata dupa amiaza, la cateva strazi de cladirea Capitoliului, stadionul celor de la Washington National's, era plin de oameni veniti sa bea o bere si sa-si aplaude echipa preferata de baseball.
  • Radu Burnete, fost ziarist la ZF, se afla cu o bursa la Universitatea Georgetown din Washington DC si a fost in Congresul SUA in 16 septembrie, la o zi dupa falimentul Lehman Brothers

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO