Opinii

Dupa el, potopul

15.03.2004, 00:00 17



E o liniste nefireasca la Moscova. Genul de liniste care te duce cu gandul la un week-end de sfarsit de iulie, in care tot oraseanul cu masina fuge la tara, la mare, la munte. Cam asta s-a intamplat si cu moscovitii - au plecat la dacii, casutele lor de vacanta construite in era sovietica, pe vremea cand comunismul functiona dupa principiul nici dacea fara munca, nici munca fara dacea. Doar ca nu e sfarsitul lui iulie, ci mijlocul lui martie, zi de alegeri prezidentiale. Dar e un amanunt peste care moscovitii au trecut cu nonsalanta, privind usor amuzati la grupul de jurnalisti care, ia niznaiu pacimu, in loc sa fie la Madrid, in Haiti, in Irak sau Afganistan, incearca sa scoata reportaje, articole, materiale, comentarii despre o non stire. "Ce conteaza ce fac eu? Putin va fi oricum ales" - e o constatare care, la prima vedere include simptomul blazarii. De fapt, e mai mult decat atat: o analiza politica, succinta dar profunda, a ceea ce se intampla azi, in Rusia.



Pe de o parte sunt cei 70-80% de rusi care si-au luat de-o grija. E ca si cum si-ar fi gasit jumatatea karmica, s-au intregit sufleteste, iar acum se pregatesc de nirvana. Ei stiu ca pot pleca la dacea linistiti: Putin e la Kremlin, stapan pe situatie si competent. Poate fi lasat home alone, nu face prostii. Oamenii rai nu vin la usa lui. Nu pentru ca n-ar vrea, ci pur si simplu pentru ca, dincolo de usa nu e iedul cel mic, ci lupul cel fioros. Dupa cativa ani de manevre inteligente, Vladimir Putin a ajuns in situatia de a fi reales fara sa se puna voturi in urna. Exagerez putin, dar numai ca sa va dau amplitudinea fenomenului. Are atata putere si atata electorat sincer, incat chiar daca jumatate dintre rusi ar pleca la daciile lor, tot ar reusi sa obtina un al doilea mandat la Kremlin.



E ciudata aceasta stare de fapt, pentru ca o analiza rapida arata ca presedintele rus n-are nici platforma politica, nici ideologie proprie, nici argumente clare. Promisiunile sale din primul mandat - mai ales rezolvarea crizei cecene - nu s-au materializat in reusite. Dar, daca administratia pro-rusa din cecenia a fost aleasa recent cu 80% din voturi - repet, in Cecenia - ce surprize mai pot aparea in Rusia? Putin si-a castigat dragostea electoratului mai intai si mai ales ca efect advers al reactiei viscerale a rusilor fata de Eltan si imbogatitii lui. A venit apoi cresterea pretului la petrol, care a adus cu sine imbunatatirea situatiei economice a Rusiei. Norocul il petrece pe Putin, asa ca singura lui grija a fost sa aplice cateva manevre de judo, sa dea de pamant cu presa, cu opozitia, cu oligarhii, ramanand stapan pe mosie. Relaxat, electoratul isi permite sa plece sa se odihneasca, asezat confortabil pe gandul ca, intors luni acasa, va gasi totul sub control. Si, mai ales, multa, multa liniste.



De cealalta parte sunt rusii lucizi si cu vederi liberale, stravezii de foame si de saracie, la care, spune proverbul foarte clar, nici boii nu trag. Au incercat ei sa se faca auziti, sa trezeasca mintile celorlalti, dar a fost o lupta cu morile de vant. Discursurile despre libertate, riscul dictaturii, incalcarea celor mai elementare drepturi, abuzuri, s-au pierdut in desert. N-au avut nici banii, nici puterea, nici posibilitatea de a se face auziti pe plan national, de a se impune ca o forta reala de opozitie. Putin le-a tras presul de sub picioare inainte ca ei sa afle ca au pres. Si, culmea ironiei, in zi de vot, nici nu s-au dus la urne, nici n-au plecat la dacii, pentru ca tocmai ei au ramas fara casute de vacanta. Ca Putin va mai fi ales pentru 4 ani, nu e nici un dubiu in acest moment. Dar ce se intampla dupa - este o intrebare la care multi ar vrea sa afle raspunsul. Situatia din Rusia seamana cu o piramida care are doar varf si baza, legate intre ele de fire subtiri si fragile de ata. Intre ele, haul. Daca varful piramidei dispare, dintr-un motiv sau altul, Rusia va cunoaste cel mai grav si mai periculos vid de putere din istoria ei. Si atunci o sa vrem sa fim cat mai departe de ea cu putinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels