Opinii

Fetele coruptiei

27.07.2005, 20:36 22

Economia noastra e impartita in doua mari sectoare. Unul formal, contabilizat, cu evidentele in ordine. Si altul informal, necontabilizat. Cele doua sectoare fiind strans legate prin mii de fire.

Faptul ca numeroase canale din economia necontabilizata sunt alimentate de economia legala e cel mai periculos. Gama e larga: de la materiale sustrase din intreprinderile de stat si folosite pe piata neagra a serviciilor, fenomen notoriu, pana la trucari de licitatii si trafic de influenta. Piata neagra fiind in floare.

Exista insa si un flux in sens invers. Foarte multi bani murdari, proveniti din economia informala, sunt folositi la suprafata in circuite economice curate. Astazi, economia necontabilizata constituie o sursa de venituri suplimentare pentru o buna parte a populatiei. Am in vedere piata neagra a muncii, cu deosebire piata neagra a serviciilor, domenii in care muncesc clandestin si obtin venituri ilicite din munca milioane de oameni.

Dar sirul paradoxurilor e mult mai lung. Din aceasta economie nevazuta vin injectii de capital in economia de la suprafata. Mai mult, sunt sustinute investitii ce mentin nenumarate locuri de munca.

Legaturile dintre cele doua sectoare ale economiei, cel formal si cel informal, se multiplica, se intaresc fara incetare. Si nu-i deloc usor ca ele sa fie separate. Sau macar sa fie analizate separat. Rezultatele finale se topesc in PIB.

Chiar si bugetul e furat. In sensul ca zeci de mii de companii si milioane de oameni nu-si platesc niciodata taxele si impozitele prevazute prin reglementari fiscale.

Dincolo de toate aceste infatisari "pasnice", fenomenul imbraca si o fata dura. Economia necontabilizata e cuplata cu un mare tronson, ce se bazeaza in exclusivitate pe circuite subterane, ramificatiile lui ducand pana la crima organizata. Fara indoiala ca aceste doua forme de manifestare, cea "pasnica" si cea criminala, impun nu numai atitudini diferite din partea societatii, ci si sisteme diferite de combatere.

Lupta cu economia informala este de neconceput fara o buna cunoastere a sistemului. Si, mai ales, fara constientizarea, la nivelul publicului larg, a raului pe care societatea il suporta din cauza proliferarii activitatilor economice ilicite. Chiar si atunci cand o parte a populatiei isi are aici unica sursa de venit.

Drama e ca toate aceste multiple forme de sfidare a legii in economie au un sustinator puternic: coruptia. Daca n-ar fi coruptie "la suprafata", daca cohorte de functionari inalti nu ar aplica de zor semnaturi si stampile pentru a facilita activitati interzise de legi, multe dintre neregulile din "subteran" n-ar fi posibile.

Ar fi absurd sa gandim ca economia subterana ar putea fi invinsa. Este insa nevoie ca ea sa fie cunoscuta bine, pentru ca numai asa vor putea fi initiate actiuni care sa-i atenueze efectele nocive. Lupta eficienta impotriva coruptiei fiind calea cea mai sigura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO