Opinii

In umbra lui Ion Iliescu

18.08.2004, 00:00 13



"Am sa va spun un lucru pe care unii au incercat sa-l smulga de la mine in ultimile doua saptamani. Imi voi depune candidatura". Adrian Nastase inta in cursa presidentiala. Isi anunta candidatuta intr-un cadru rustic, departe de tumultul, de zbaterea Capitalei, in fata unor tarani mirati de prezenta sa neanuntata. Se petrecea luni la Malini, Suceava.



Inspirat de mirosul malinilor - cantati in balade de Nicolae Labis - prezidentiabilul isi face autoportretul, isi justifica optiunile: "Cand a fost greu pentru tara, n-am plecat in strainatate, n-am mers sa lucrez pe nu stiu unde, sa fiu platit de marile organisme mondiale. Am stat aici, am trudit in Opozitie, la putere (...)" Imagini de demne de a fi puse intr-o relatie cu eroicul razes roman care a rezistat pe plaiurile natale tuturor vicisitudinilor. Slefuitul sef al guvernului, omul care se prezinta in sociatate dreput un tip rafinat, - colectioeaza carti rare, harti, tablouri - coboara la talpa tarii.



N-ar fi neobisnuit - si pana se inscrie in limite acceptabile atunci - ca, in campanie electorala, candidatul sa-si scoata in evidenta calitatile. Si nu este neobisnuit sa-ti faci campanie electorala in tara, sa surprinzi prin aparitii sau discursuri neasteptate. Aici ar putea sta chiar reteta succesului. Ce s-a observat insa este ca modul in care s-a prezentat Nastase la Malini - a fost primul sau discurs rostit in calitate de candidat - seama, in parte, cu felul de a fi a lui Ion Iliescu. Nastase nu tuna si fulgera impotriva institutiilor internationale - cum o face regulat Ion Iliescu. Nici n-ar putea-o face fara sa se umple de ridicol. De altfel, inainte de 1990 Nastase chiar a lucrat intr-o institutie internationala, la Strasbourg. Dar, astazi din considerente de inteles, lasa pe alitii sa creada ca n-ar fi tocmai cuser sa-ti parasesti tara "la greu" - cum a facut-o, nu-i asa? Theodor Stolojan - pentru a incerca sa castigi mai bine in alta parte.



De multi ani Adrian Nastase incearca sa iasa de sub umbra lui Ion Iliescu. Au existat de-a lungul anilor incercari ale sale nu de a o rupe cu presedintele, ci de a-si afisa independenta de acesta. Cat a reusit stie toata lumea. Intrat in cursa prezidentiala Nastase pare ca a acceptat nu numai ideile presedintelui, ci si tinuta si discursul sau. Scoate capre speriate de prin santuri, intra in casele oamenilor si se intereseaza, spune, de problemele lor. Nimic rau. Si daca nu este rau sa intri neinvitat in case straine de ce-ar fi rau sa muncesti in strainatate si sa fii platit de "marile organisme mondiale"? "Am stat aici, am trudit", le-a spus Nastase taranilor din Malini, de parca ar fi tras alaruri de ei pe ogor. Adrian Nastase pare ca are acum o problema. Cum sa se prezinte in campania electorala? Deocamdata nu pare ca are o strategie clara, dar are o tinta clara - Theodor Stolojan. Adrian Nastase are de ales in campania electorala intre a aborda un discurs, hai sa-i spunem mai aproape de o campanie tipica, din care nu lipsesc atacurile dure la adresa adversarilor. Sa ramana in acelasi timp in tiparul pe care i-a construit cu truda - aceea a unui intelectual properopean. Ar putea, de asemenea, sa coloreze campania adoptand tactici folosite in trecut de Ion Iliescu. O provire mai piezisa spre institutiile europene, o mai mare cainare a bietului popor roman, mai pe gustul omului din popor. Toate dozate cu multe promisiuni, dar si cu angajamente care sa mearga la suflet. S-ar spune mai apoi ca a fost doar o stretegie de imagine, si de altfel, fidelii sai au spus chiar ca aceasta ar putea fi o carte castigatoare. Deocamdata, Adrian Nastase pare sa fi adoptat cea de-a doua cale. A mers la Malini pe un discurs care al anilor 90 care nu prea mai are de-a face cu prezentul, cu atat mai mutin cu viitorul si cu intentia candidatului "de a da o sansa mai buna de bunastare, o crestere a veniturilor". Dar atunci cineeva s-ar putea intreba: ce l-ao fi apucat pe politicianul de anvengura europeaa s-si ajusteze discursul. Este voaba doar de campanie, sau chiar asa gandeste? Este alegerea lui Adrian Nastase. Poate intra in loica de campanie care l-a condus pe Ion Iliescu spre victorii. Dar a umbra lui Ion Iliescu nu cres vlastarii.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO