Opinii

Incepe distractia in internet

07.06.2007, 20:18 21

Achizitia unor participatii la eJobs.ro si neogen.ro aduce si in Romania febra achizitiilor dot.com. Nu atat nivelul achizitiei este important pentru piata locala de internet, cat benchmark-ul creat prin aceasta prima tranzactie de valoare mare. Practic, toate celelalte achizitii din internet de acum incolo se vor raporta la banii scosi de Calin Fusu, Liviu Dumitrascu si Daniel Tatar.
Pe pietele occidentale, un astfel de deal (pastrand proportiile, la o suma de zece ori mai mare) ar fi facut senzatie in media, inclusiv la televiziunile de stiri generaliste. Reflectarea deocamdata sumara in media a acestui super-deal pentru piata romaneasca reflecta separarea totala intre spectrul de interes al pietei media clasice si cel al generatiei de sub 25-30 de ani, legata total de internet.
Tranzactiile sunt importante si din alta perspectiva. Evalueaza pentru prima data pe piata romaneasca cat face o idee bine pusa in practica. In ianuarie 2006 scriam ca drumul de la idee la bani este mai scurt ca niciodata si ca acum e vremea milionarilor din internet, inclusiv in Romania. In numai un an si jumatate, avem prima evaluare a unui dot.com la peste 10 milioane de euro.

Drumul de la idee la bani, mai scurt ca niciodata - articol publicat pe 31 ianuarie 2006


-
-
NFE/0.8

Cuvinte fara de inteles ? Pentru 90% (sau poate 80%?) din cititorii acestor randuri, da.
Sunt linii de cod, adica o bucata dintr-un program informatic, un software. Sunt "versurile" programatorilor. Si, la fel ca in cazul poeziilor, daca putini le inteleg, si mai putini stiu sa le scrie.
Cei care le scriu, softistii, sunt noii poeti ai lumii.
Chiar daca, spre deosebire de (cei mai multi dintre) poetii "clasici", ei sunt poeti milionari. Sau pe cale de a deveni milionari. Acum este timpul lor.
Niciodata in istorie nu au fost mai pretuiti ca acum oamenii care insira semne.
(...)Drumul intre competenta si bani, adica intre inteligenta pura si resurse, este din ce in ce mai scurt.
Pe net este exact ca la scoala, unde cel mai bun ia (sau ar trebui sa ia) nota cea mai mare, indiferent cine ii sunt parintii si cate flori aduc la scoala, indiferent ca are pantofii rupti sau il asteapta Mercedes-ul in strada.
Economia tinde aici spre concurenta perfecta. Motivul: frictiunile (costurile aducerii produsului sau serviciului pe piata) tind spre zero.
Raspandirea accelerata a retetei mondiale de computere si de telefonie mobila, adica comunicarea ieftina si instantanee, face ca drumul de la idee la bani sa fie mai scurt ca niciodata in istorie.
Niciodata in istorie nu a fost mai ieftin sa fie transformata o idee in bani, si deci niciodata n-a fost mai pretuita o idee buna.
Este cauza intarzierii cercetarii stiintifice romanesti din fizica sau chimie fata de cercetarea matematica. Incepand cu anii '80, cand fondurile de cercetare au inceput sa fie drastic reduse, institutele de cercetare romanesti de stiinte aplicative nu au mai putut avea rezultatele din matematica, unde este nevoie doar de creta, o tabla, si un abonament la revistele de profil.
Pana acum 100 de ani, oamenii carora le "bubuia" mintea de idei nu aveau practic ce face cu ele.
Prin raspandirea internetului, impartirea clasica a factorilor de productie in munca, capital si pamant, dispare. Pamantul si capitalul au o atat de redusa pondere in costuri, incat devin nesemnificative.
Creierul este totul. Drumul de la idee la bani a devenit mai scurt ca niciodata. Dar, este adevarat, nu si mai usor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO