Opinii

Iubirea abrupta a premierilor pentru viata la tara

19.09.2008, 19:20 24

Premierul Calin Popescu-Tariceanu candideaza in alegerile parlamentare pentru (probabil) colegiul 4 din sectorul Ilfov. Sistemul de vot aplicat la 30 noiembrie ii zburataceste din Capitala pe cei care au avut sau au pozitii de frunte la Palatul Victoria. Cum, pentru prima data, Tariceanu scapa de Bucuresti (a candidat intotdeauna aici) asa si Adrian Nastase (de 17 ani deputat de Bucuresti) s-a refugiat in Prahova. Fiecare are o scuza. Tariceanu o casa in comuna Cioflinceni, din Ilfov, iar Nastase una in Cornu, Prahova. Se retrag premierii la tara?

De ce alege Taiceanu un colegiu din Ilfov, judet limitrof Bucurestiului si de alege Nastase Prahova?

Raspunsul vine de la unul dintre primarii liberali ai comunei Gruiu, arondata colegiu 4 din Ilfov: “Victoria e ca si asigurata”.

Asigurata? Poate. In Ilfov liberalii au luat la alegerile locale 41%, social-democratii 33%, iar PD-L 19%. Patru din cele sase comune arondate colegiului 4 in care ar urma sa candideze Tariceanu au primari liberali, iar seful Consiliului judetean este tot un liberal, Marian Petrache. La Prahova, social-democratii au ras la randul lor tot.

Initial, Tariceanu si Nastase ar fi urmat sa candideze in Bucuresti, primul chiar intr-unul dintre colegiile din centrul orasului, in sectorul 1, acolo unde mandatul de primar a fost castigat de Andrei Chiliman (PNL).

“Sa nu credeti ca un colegiu din llfov este mai prejos decat un colegiu din Primaverii. In zona aceasta, care este o zona adiacenta Bucurestiului, provocarile sunt foarte mari (…)”, spunea recent premierul in exercitiu. Oare?

Mai vizibil decat provocarile invocate de premier sunt riscurile de a candida in Bucuresti. Pentru ca aici este putin probabil ca un candidat sa obtina 50% din voturile dintr-un colegiu pentru a fi desemnat castigator.

Fara discutie si Tariceanu si Nastase ar fi putut ajunge in Parlament in faza a doua pentru ca voturile din colegiile in care mandatul nu este castigat cu 50% plus unul dintre voturile celor care vin la urne se impart proportional partidelor la nivel de judet (Capitala in cazul nostru). Asadar, Tariceanu si Nastase ar fi ajuns poate in Parlament si candidand la Bucuresti, dar… a pierde un colegiu, dar a intra in Parlament la redistribuire – un sistem perfect valabil si legitim – poate fi pana la urma, daca nu un esec, macar un semiesec. Este o proba greu de trecut mai ales atunci cand vrei un al doilea mandat de premier (Tariceanu) sau functia suprema in stat (Nastase).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO