Opinii

Iulian Anghel: Cine controleaza si pe cine controleaza serviciile secrete?

24.07.2006, 19:36 31

Emil Constantinescu, fostul presedinte al Romaniei, se plangea, spre finele mandatului sau (1996-2000) ca a fost invins de oamenii fostei Securitati, unii aflati inca in serviciul operativ.
La sase ani de atunci, acelasi Emil Constantinescu afirma ca Omar Hayssam, cel care a provocat actualul cutremur in serviciile secrete, spune ca sirianul era spion triplu - lucra, asadar, pentru trei servicii de informatii diferite, din tot atatea tari. Ceea ce sugereaza fostul sef al statului este ca inamicul public a fost facut scapat de serviciile romanesti pentru cine stie ce fapta de isprava. De unde stie aceste lucruri Constantinescu, cel invins de structuri?
In toate locurile si in toate timpurile a existat o fascinatie pentru serviciile secrete si mai ales pentru controlul lor. Concomitent cu cresterea apetitului pentru controlul serviciilor a crescut si apetitul serviciilor pentru cresterea propriilor forte.
Asa au putut aparea, in urma cu cateva luni, proiecte de lege care sa reglementeze statutul ofiterului de informatii, in care acesta detinea puteri aproape imposibil de controlat: posibilitatea de a intra in case neinvitat, de a folosi armamentul din dotare, in lipsa oricarui control. Tot asa SRI si-a stabilit, in propriul proiect de lege de functionare a Serviciului, ca poate desfasura operatiuni comerciale sub acoperire, poate detine nu doar societati comerciale, ci si regii autonome. Adica societati "fantoma" sau cu activitati ascunse oricarui control, de tipul celor pentru care Hayssam (dincolo de episodul rapirii jurnalistilor) este in vizorul anchetatorilor.
A mai aparut apoi ideea ca serviciile sa asculte fara mandat pentru o perioada mai lunga de 24 de ore telefoanele potentialilor atentatori la siguranta nationala, fara a se sti cu exactitate, mai apoi, ce se intampla cu aceste inregistrari.
Este aici vorba doar de o mica gama de pretentii ale serviciilor. Dar ce produc "public" aceste servicii? Unele, un raport anual catre Parlament, din care se afla doar starea de spirit a ipoteticilor teroristi sau a potentialilor atentatori la starea economiei nationale. Sau o informare privind gripa aviara provenita, chipurile, de la niste pui de curca din Ungaria.
Alte servicii cum era fostul serviciu secret al Justitiei (acum desfiintat) nu au produs ani de zile nici macar un raport catre Parlament, asa cum ar fi trebuit, iar aceasta situatie a durat ani de zile. Tot ce s-a aflat mai substantial despre acest serviciu a fost ca "a produs" o mica urmarire informativa a unor oameni politici.
Asadar, daca serviciile sunt incompetente, nefunctionale, nerestructurate, de unde apar exegetii serviciilor de felul fostului sef al statului Emil Constantinescu? Si de unde atata apetit pentru controlul lor, dupa cu se vede din lista impresionanta de propuneri pentru inlocuirea lui Timofte, Fulga & comp.?
Teoretic, serviciile produc note de informare catre oamenii influenti in stat - presedinte, premier, ministri, sefi ai parchetelor. Practic, nimeni nu stie daca ele produc note si informari nu pentru institutii sau pentru oamenii din fruntea lor, ci pur si simplu pentru persoane aflate, intr-o vreme, in acele functii.
Daca Constantinescu spunea, la vremea respectiva, ca a fost invins de structuri, si daca ar fi sa-l credem pe cuvant, am putea crede ca, de pilda, Traian Basescu sau Calin Popescu-Tariceanu au fost ridicati de acestea. Ei sau oricare altul.
De ce i-ar fi maturat, dintr-odata, Basescu pe sefii serviciilor secrete? O miscare buna inaintea vizitei presedintelui la Washington, spun exegetii. Dar de ce inaintea vizi-tei la Washington si nu inaintea vizitei pe care i-a facut-o la Moscova lui Vladimir Putin? De ce presedintele nu l-a inlaturat macar pe seful SRI dupa monumentala gafa cu gripa aviara venita, chipurile, din Ungaria?
Daca serviciile secrete si alte institutii care cheltuiesc masiv il scapa pe unul asemenea lui Omar Hayssam, acuzat de terorism, atunci cu ce se ocupa ele de fapt?
Unii "exegeti" cred ca Basescu s-a lepadat de sefii incompetenti ai serviciilor secrete, dar daca gresesc? Daca, pana la urma, serviciile secrete s-au lepadat de Basescu dand unda verde demisiei in bloc a sefilor lor?
Cine controleaza si pe cine controleaza serviciile secrete romanesti? Daca nu-l controleaza pe Hayssam, atunci pe cine?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO