Opinii

Iulian Anghel: Geoana a castigat prima batalie cu Oprescu

06.11.2006, 17:26 15

"Prostanacul", cum l-a numit candva Ion Iliescu pe actualul sef al PSD, s-a desteptat. La finele saptamanii a reusit sa-i convinga pe liderii filialelor sa convoace alegeri anticipate in PSD - la inceputul lui decembrie - si are si toate sansele sa le castige. Adversarii sai interni au fost prinsi pe picior gresit. Sorin Oprescu - aliat al lui Ion Iliescu si posibilul sau contracandidat la sefia PSD - nu va avea destul timp sa-si gaseasca aliati puternici ca sa atace cu sanse prima pozitie in partid. Fostul sau sef - Adrian Nastase - nu va avea nici el timp sa-si rezolve problemele cu justitia pentru a revendica o noua pozitie la varful PSD. Ion Iliescu este expirat, asa-numita eminenta cenusie a PSD - Viorel Hrebenciuc - este cvasiizolat. Miron Mitrea a simtit de unde bate vantul si s-a declarat de partea lui Geoana. Grupul de la Cluj - in frunte cu Ioan Rus - si-a reconfirmat sprijinul pentru el.
Dupa cum arata toate datele, chiar daca partidul sta prost in sondaje (20-22%), Mircea Geoana are inca increderea propriului partid.
Daca va castiga, cum indica acum datele, va avea la dispozitie inca patru ani pentru a confirma. Adversarii sai
i-au propus solutia extinderii mandatului cu inca doi ani. In buna parte ar fi insemnat inca doi ani in care acestia - neavand acum cine stie ce sanse - ar fi lucrat linistiti pentru erodarea imaginii sale.
Insa cei patru ani de mandat - daca isi va adjudeca sefia PSD - vor fi cei mai grei ani pentru Mircea Geoana. In 2007 vor fi alegeri pentru Parlamentul European, in 2008 alegeri locale si legislative, in 2009 alegeri prezidentiale. De cum va iesi din aceste alegeri PSD, va depinde viitorul lui Mircea Geoana.
Oferta sa actuala pentru partid este urmatoarea: imi aleg singur echipa si raspund pentru rezultatele viitoare. Cand Geoana a castigat alegerile din aprilie 2005 din partid, intelegerea altor lideri cu el a fost: te sustinem, daca ne iei in echipa ta. Ce s-a intamplat in acest rastimp nu mai este de comentat.
De cativa ani PSD anunta ca se reformeaza. Reforma a anuntat-o si fostul lider Adrian Nastase, si actualul, Mircea Geoana. Rezultatul este cunoscut. Desi nu a pierdut alegerile legislative din 2004, a pierdut puterea si se afla acum la 22% in sondaje, in intentiile de vot. La acest scor nu poate spera sa revina la guvernare, drept urmare PSD nu are de ce sa doreasca alegeri anticipate, chiar daca spune ca se pregateste pentru ele. Dar nici alegerile la termen nu trebuie sa-i linisteasca pe social-democrati. Daca, de pilda, toti cei peste doua milioane de romani din strainatate ar vota acum in presupuse alegeri legislative, PSD si-ar putea lua adio de la putere pentru inca patru ani. Pentru ca, in ultimii ani, acest electorat s-a schimbat fundamental. A invatat o alta lectie de cultura a muncii, a vazut alte locuri si oameni. Nu este neaparat mai de dreapta, dar nu are nevoie de pomeni cu care PSD a castigat multe voturi in alegerile trecute. In Europa, electoratul de stanga este compus in mare parte din oameni cu conditie materiala medie - intre care se numara profesorii sau medicii, nu taranii. Or, la noi, acestia voteaza in majoritatea lor cu dreapta. Acestia au nevoie de programe coerente, nu de promisiuni si pomeni.
Marea provocare pentru Geoana va fi tintirea acestui tip de electorat, un electorat al viitorului, nu al trecutului. Provocarea consta in faptul ca terenul este, in parte, ocupat. De cum va sti sa-si faca partie prin acest electorat, depinde viitorul actualului lider. Deocamdata, in propriul partid, el pare pe val si are vantul in panze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO