Opinii

Logica raului

07.09.2004, 00:00 17

Avioane doborate, atacuri sinucigase cu explozibili pe strazile Moscovei, sute de copii tinuti ostateci intr-o scoala inconjurata de mine si trupe speciale - Rusia a avut parte de un triplu soc in saptamanile trecute. ?Este un plan bine coordonat al teroristilor ceceni ", au declarat la unison oficiali rusi si analisti politici deopotriva. Mai mult, aceste atacuri dovedesc faptul ca separatistii din Caucaz beneficiaza din ce in ce mai mult de asistenta al-Qaida.
In fruntea acestei organizatii sunt indivizi a caror gandire este un amestec pervers de ura, fanatism religios si gandire extrem de pragmatica. Creierele organizatiei planifica fiecare miscare urmand o logica necrutatoare, pentru a atinge obiective extrem de bine definite. Este o afirmatie pe care atentatele din Madrid o dovedesc cel mai bine: exploziile programate cu trei zile inainte de alegerile generale le-au adus socialistilor o victorie nesperata, iar Americii vestea neplacuta ca are un partener mai putin in coalitia din Irak.
Exista o logica similara in atacurile petrecute in Rusia saptamana trecuta? Greu de crezut. Indiferent cate avioane se vor mai prabusi, indiferent cati copii vor fi macelariti in scoala asediata din Caucaz, sistemul de putere in fruntea caruia se afla Vladimir Putin va avea cel mult probleme de imagine, neplacute, ce-i drept, dar trecatoare. Si asta nu pentru ca in tot spatiul ex-sovietic viata umana are - oricat de cinic suna aceasta afirmatie - un pret mult mai mic decat in parti mai civilizate ale lumii, ci pur si simplu pentru ca Rusia nu este decat formal o democratie, iar rusii nu au, ca spaniolii, o alternativa politica la actualul regim. Celor care inclina sa creada ca partidul comunist ar putea fi alternativa, le reamintesc ca Stalin a avut si el o solutie la problema cecena: glontul in ceafa, combinat cu deportarile in masa.
Asadar, ce ar putea castiga Al-Qaida dintr-o eventuala colaborare la conceperea si executia atacurilor din Rusia? Notorietate? Nu. Dar ar putea sa piarda daca nu actioneaza. Imaginea pe care si-au creat-o de luptatori neinfricati impotriva necredinciosilor de pretutindeni le joaca acum feste oamenilor lui Bin Laden. Asa cum, de-a lungul a sapte decenii, sovieticii si-au irosit resurse militare si economice imense pentru a sustine regimuri comuniste marioneta din Asia, Africa si America de Sud, Al-Qaida e nevoita sa ajute grupuri teroriste ale caror actiuni izvorasc mai degraba din disperare decat din calcul rece. Iar la ceceni, disperarea se gaseste din abundenta: au avut grija de asta trupele rusesti care au ?pacificat" mica republica din Caucaz. ?Vaduvele negre", cu mijlocul infasurat in explozibil, gata sa ucida sute de copii nevinovati nu spera nici un moment ca gestul lor va aduce libertate Ceceniei. Dupa ce si-au vazut fratii, parintii sau sotii torturati si ucisi de armata rusa, ele nu mai au nimic de pierdut, si nu mai doresc sa obtina nimic. Iar raul reprezentat de astfel de oameni nu poate fi invins doar prin spectaculoase operatiuni antitero. Pentru ca, oricat de bine executate sau norocoase ar fi acestea, atata timp cat nimic nu se schimba in Cecenia, vor aparea mereu alti separatisti dispusi sa comita atentate inca si mai sangeroase. Intrebarea care ramane deocamdata fara raspuns este cati oameni mai trebuie sa moara pana va intelege si Kremlinul acest lucru.



* Mihai Codreanu este jurnalist la PRO TV

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO