Opinii

Lupta unui baron local cu propriile lui iluzii

Lupta unui baron local cu propriile lui iluzii

Autor: Iulian Anghel

20.06.2013, 16:04 1533

Ministrul dezvoltării regionale şi vicepremier al guvernului Liviu Dragnea a trecut de justificarea generală a “regionalizării”, subţire de altminteri – atragerea fondurilor europene – la o etapă superioară.

Puternic lider regional, baron în toată puterea cuvântului, bogat, deşi în cartea lui de muncă trebuie că scrie a lucrat mai tot timpul la stat, Dragnea a găsit explicaţia transcedentală a regionalizării: lupta de clasă a provinciilor cu Bucureştiul. Având, aşadar, cheia oferită de dl Dragnea putem trece de la “transcedental” la “metafizic” – avem explicaţia a ceea ce, în sfârşit, cunoaştem şi putem depăşi barierele a ceea ce simţurile nu ne spuneau decât vag până acum.

Nu c㠓miticii” nu ar fi existat în conştiinţa colectivă de peste un secol, dar, iată, avem justificarea practică şi susţinerea politică de a ne rupe: fiecare cu ghetoul lui!

"În 1862, când Cuza a înfiinţat judeţele, ţara s-a rupt de feudalism, iar acum avem şansa ca, prin regionalizare, să ne rupem definitiv de comunism. Depinde numai de noi să înţelegem că această oportunitate este unică. Sistemul actual are rădăcini comuniste, este rigid, brutal şi agresiv cu cetăţenii, cu firmele, este unul care frânează procesul de dezvoltare din România. Regionalizarea este cea mai grea luptă care se dă în România, lupta teritoriului cu Bucureştiul, nu cu oamenii din Bucureşti, ci cu Bucureştiul ca simbol al unei puteri centralizate în care o mână de oameni vor să decidă destinul fiecărui român, al fiecărei localităţi, ceea ce nu mai poate continua. Asta este lupta pe care trebuie să avem curajul să o dăm, pentru că nu este în regulă ca cineva de la Bucureşti să decidă ce se întâmplă într-o localitate din Cluj sau Satu Mare. O decizie o ia un consiliu regional, care ştie cel mai bine ce este mai bine pentru oameni", crede Dragnea.

Foarte frumos spus. Dar de ce am mereu sentimentul că, la adăpostul unor idei generoase, dl Dragnea şi mulţi alţii nu urmăresc decât să transforme nişte feude mai mici – judeţele - în nişte feude mai mari – regiunile? Pentru că, în toată dezbaterea destul de generală de până acum, nu am văzut niciun studiu care să justifice apariţia regiunilor. Toată lupta a fost pentru “cine va fi şef peste regiune”. În ce oraş va fi “capitala” regiunii.

Dl Dragnea exploatează un sentiment  destul de întâlnit în judeţele/regiunile ceva mai bogate şi nu este tipic României: “centrul” exploateaz㠓marginile”.

Dl Dragnea, înainte de a fi ministru, a fost vreme de 12 ani preşedinte al Consiliului judeţean Teleorman şi, înainte de asta, patru ani prefect al aceluiaşi judeţ. S-ar putea zice că ştie el ceva. Doar că judeţul domniei sale nu are nimic de-a face cu Clujul (un judeţ mai bogat, revoltat împotriva “centrului”) unde a făcut declaraţiile de mai sus.

În 2012, Teleormanul avea un PIB de 3.507 euro/locuitor (faţă de 4.948 euro/locuitor judeţul Cluj) şi este în topul judeţelor depopulate - un minus de 17% al populaţiei în zece ani la o medie naţională de 12%. Indicele de disparitate între regiuni arată aşa: regiunea Sud-Muntenia în care se află judeţul dl-lui Dragnea este la 83,3% faţă 100% media naţională (237% regiunea Bucureşti-Ilfov). PIB-ul judeţului Teleorman a fost în 2012 de 6 mld. lei, faţă de 19,5 mld. lei PIB-ul Clujului (132,7 mld. lei, PIB-ul Bucureştiului, fără Ilfov). În schimb, Teleormanul este în topul judeţelor care primesc bani de la “centru”. De unde crede dl Dragnea că are judeţul domniei sale bani să supravieţuiască?

Vreme de 16 ani cât a fost în fruntea Teleormanului (ca prefect şi preşedinte de CJ) nu l-a lăsat cineva pe dl Dragnea să facă proiecte? Nu cumva blocarea fondurilor UE pe Programul Operaţional Regional (POR) – pentru care a suferit toată ţara - are de-a face şi cu contractele semnate de Consiliul judeţean Teleorman pe când domnia sa era în fruntea judeţului? Ba bine că nu!

Dacă, cu atâta autonomie cu cât a avut ca judeţ, Telormanul nu a făcut nicio brânză în anii în care a fost păstorit de dl Dragnea, de ce ar face-o de acum înainte? Va semna Telormanul contracte mai bune cu bani UE, aflat într-o regiune, decât înainte când era unul dintre cele 41 de judeţe?

Cine, ca dl Dragnea, îşi imaginează că regionalizarea va rezolva problemele, inclusiv cele legate de atragerea fondurilor UE, nu ştie ce spune. Judeţele sărace vor rămâne tot sărace – indiferent că se cheamă Teleorman, Harghita sau Covasna - pentru multă vreme, indiferent de forma de organizare. Doar că atotputernicii de acum ai judeţelor ar putea deveni mai puternici, dacă cumva apucă să conducă vreo regiune. Despoţii de la centru vor ceda puterea despoţilor regionali, dacă ceva nu se schimbă fundamental – anume la legile făcute pentru toţi să fie aplicate, deopotrivă, şi regelui şi baronilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO