Opinii

Ministerul Justitiei la aman

04.08.2003, 00:00 15



Joi seara presedintele Iliescu a transmis o adresa Ministerului Justitiei prin care solicita avizul acestei institutii cu privire la gratierea lui Miron Cozma. Dupa parerea mea, acest minister, supus in ultima vreme unei adevarate perchezitii atat din partea forurilor opiniei publice romanesti cat si din partea organismelor internationale, mai sever judecat decat orice alt minister al actualei puteri, se afla acum in fata celui mai greu examen din 2000 incoace. Si asta pentru ca de asta data nu e vorba de vreun organ interior al sau, cum este procurorul general, ci de institutia ministeriala in ansamblul ei.



Lumea politica si mass-media romaneasca au intors pe toate fetele problema moral politica a gratierii lui Cozma. Mai putin a fost comentata o latura juridica a ei, si anume faptul ca actul de gratiere ar avea loc, in caz ca s-ar produce, in momentul in care beneficiarul potential apare ca acuzat principal intr-un proces aflat in curs, procesul mineriadei din 1999. Nu am competenta juridica, dar stiu ca stiinta dreptului se mandreste cu logica ei, pretinzand chiar ca formeaza si perfectioneaza capacitatea omului de a gandi logic, de a argumenta si judeca conform normelor logice. In speta pe care o discutam se pun cateva intrebari legitime: 1) Poate fi gratiat Miron Cozma de la condamnarea sa pentru rolul in mineriada din 1991 inainte ca sa se pronunte instanta juridica abilitata sa aprecieze rolul lui Cozma in mineriada din 1999?



2) In ce postura se va afla tribunalul care judeca mineriada din 1999 daca acuzatul principal a fost gratiat de presedintele tarii pentru mineriada din 1991?



Dupa parerea mea, ca analist politic, mineriada din 1999 a fost mult mai grava ca motivatie si obiective decat mineriada din 1991. Mineriada din 1991, in ultima instanta, a servit puterea si ordinea de stat existenta si exista o serie de marturii si dovezi care atesta ca chiar factori ai puterii au participat la initierea si desfasurarea ei. Nu acelasi lucru caracterizeaza mineriada din 1999. Puhoiul pornit din Valea Jiului in 1999 ameninta insasi ordinea de stat si in esenta oranduirea democratica stabilita in Romania dupa 1989. Cea mai buna dovada ca aceasta era perceptia forurilor politice cu privire la pericolul mineriadei din 1999 este faptul ca toate partidele politice, cu singura exceptie Partidul Romania Mare condus de C.V. Tudor, au aprobat starea de necesitate proclamata de presedintele Emil Constantinescu, iar Parlamentul, intrunit in sedinta extraordinara la solicitarea presedintiei, a adoptat o hotarare in care se exprima atasamentul fata de institutiile statului de drept si se condamnau actiunile violente ale minerilor.



In ultima vreme, presa occidentala a comentat cu deosebita severitate actele bizare ale justitiei romane, statutul ei de dependenta fata de puterea politica, iar forurile autorizate ale Uniunii Europene au subliniat ca o cerinta majora a acceptarii Romaniei este o reforma radicala a justitiei. Ma intreb cum va reactiona lumea occidentala in cazul in care Ministerul Justitiei va aviza favorabil gratierea lui Cozma in conditiile in care acesta este acuzatul principal intr-un proces care abia urmeaza sa aiba loc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO