Opinii

Mize mari, mize mici

25.07.2005, 18:43 16

In politica, exista mize mari si mize mici. O miza mare a fost razboiul impotriva imperiului raului (comunismul, reprezentat in primul rand de URSS), lansat de Ronald Reagan si castigat, cel putin in Europa, dupa 1989. E un exemplu spectaculos, rar intalnit in societatile si economiile stabile. Acolo, de regula, mizele sunt mici, schimbarile, mai ales in politica interna, sunt de detaliu. Pentru simplul motiv ca lucrurile merg bine.

In Romania, exemplu perfect de societate si economie in tranzitie, mizele mari abunda. Democratizarea, cresterea competitiei si competitivitatii, explozia civilizatiei IT&C, dezvoltarea spiritului antreprenorial si a celui comunitar, integrarea in NATO si in Uniunea Europeana sunt cateva dintre ele.

Poate, insa, ca sunt exemple prea generale, poate ca par simple abstractiuni. As trece la cateva lucruri concrete, luate din programul de guvernare 2005-2008. Cota unica de impozitare e unul. Probabil ca cei mai multi dintre cititorii acestui articol platesc 16% impozit in loc de 40% impozit pe venit sau 25% impozit pe profit. In favoarea lor, imi asum comentariile celorlalti cititori, care platesc 3% impozit pe venitul microintreprinderilor, in loc de 1,5% - cred ca e un "fair deal". Lupta impotriva coruptiei e alt exemplu. De anchete si procese se ocupa magistratii, guvernul trage aici ponoasele esecurilor fara a avea mare putere de influenta. Guvernul poate face, insa, legi, poate impune criterii stricte de declarare a averii demnitarilor, poate elimina imunitatea penala a ministrilor, poate intari reglementarile privind combaterea evaziunii fiscale. Un al treilea exemplu este restituirea proprietatilor nationalizate de comunisti si despagubirea celor care nu mai au ce primi inapoi.

Si, din pacate, azi mai avem o miza mare. Nu era in programul de guvernare si nu ne-am dorit-o. Dar dezastrul inundatiilor s-a produs, si Guvernul are acum miza principala a reconstructiei tarii. Vrem sa intram in Uniunea Europeana cu drumuri, cu poduri, cu case, asemeni unei tari normale.

Asta a crezut guvernul in aceste 6 luni ca trebuie sa faca. Si multe alte mize, nu neaparat mai mici, precum recalcularea pensiilor. Si asta a sustinut Partidul National Liberal, ca partener major al coalitiei guvernamentale, ca e miza guvernarii noastre. Noi credem ca suntem la guvernare pentru a reusi intrarea in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, pentru a face reforme si curatenie si pentru a reconstrui ceea ce au distrus apele.

Exista si alte viziuni. In Partidul National Liberal si mai ales pe la marginile sale. Aflu, bunaoara, ca problema partidului trebuie sa fie un Congres extraordinar, la 6 luni dupa ce ne-am stabilit la un Congres linia politica, regulile interne si conducerea. Or, ca liberalismul pe care il practicam de 130 de ani si pentru ale carui idei am intrat in PNL si am fost, pana la urma, votati, ar trebui parasit in favoarea populismului la moda printre politicieni si niscaiva analisti mai curand decat printre alegatori. Mai aflu ca Tariceanu ar fi trebuit sa-si dea demisia si sa organizeze alegeri anticipate, pentru ca asa a anuntat, chiar daca dupa declaratia lui apele au lovit 500 de localitati din Romania. Si chiar daca doua treimi din romani nu considera necesare alegerile anticipate.

Am trecut, ma tem, la mizele mici. Din pacate, nu pentru ca cele mari ar fi fost terminate, ci pentru ca e mai simplu. Mai simplu de inteles si mai usor de facut. Din tribuna, penalty-urile se transforma intotdeauna. Dar cei mai multi spectatori, ajunsi pe teren, nu reusesc sa gaseasca mingea. Si atunci, incep sa dea la picioare.

Criticile sunt intotdeauna utile si de multe ori justificate. Cand esti la putere, opozitia, fie ea opozitia PSD fata de guvern, fie ea cea interna de partid fata de conducerea aleasa, are un rol cheie. Te impiedica sa gresesti prea mult. Opozitia are, insa, si ea, mize mari si mize mici. Sa monitorizezi respectarea calendarului de integrare europeana, aplicarea programului partidului ori a programului de guvernare, sa sprijini reconstructia tarii dupa inundatii si sa te asiguri ca banul contribuabilului este corect folosit pentru asta sunt mize mari. Sa votezi impotriva inaspririi declaratiei de avere pe care va trebui sa o completezi sau sa alergi dupa nemultumiti prin partid si sa le ceri voturi pentru mai stiu eu ce interese personale sunt, cu regret, mize mici.

Problema Partidului National Liberal, in aceste zile, e sa aleaga intre mizele mari si cele mici. Necazul e ca, prinsi intre inundatii si calendarul integrarii europene, cu reforma administratiei publice si alte asemenea decizii aproape de scadenta, nu va fi timp pentru amandoua tipurile de mize. Cei care au urechi sa auda.



* Bogdan Olteanu este ministru pentru relatia cu Parlamentul

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels