Opinii

Noi perspective dupa alegerile din Capitala

11.04.2005, 18:55 10

Acum ca alegerile din Bucuresti s-au consumat si electoral si politic, sa notam care este semnificatia si consecintele in viata politica romaneasca. Mai intai, se impune observatia ca desfasurarea lor a fost predominant negativa, cu ploaia de invective si lovituri sub centura, in care a excelat faimosul Vanghelie, care s-a si ales cu un proces de calomnie. Aproape nu s-au discutat programe sau planuri de modernizare a Capitalei. Cred ca acest negativism explica partial recordul de absenteism la urnele de votare. Nici macar un sfert din cei un milion si opt sute de mii de bucuresteni cu drept de vot nu s-au deranjat la urne, desi era o zi cu soare. Faptul ca aceasta s-a intamplat in orasul cu cel mai sofisticat electorat din Romania tradeaza nu numai scaderea interesului pentru gospodarirea Capitalei, dar si o deceptie generala pentru viata politica a tarii, lehamitea pentru competitia intre partide. Nu exista opozitie, nu exista ciocnire de idei si programe, nu exista afirmarea unor doctrine sau ideologii la moda in Europa zilelor noastre.

Noul primar general Adriean Videanu promite mari proiecte de infrastructura si ca experimentat om de afaceri va apela mai mult decat pana acum la surse private de finantare.

Pentru PSD alegerile din Bucuresti marcheaza un dublu esec: politic si moral. Nu le-a venit bine nici lui Iliescu nici lui Nastase sa se arate pentru mass-media ca merg sa-l voteze pe Vanghelie. Dar cel mai pricajit din aceasta tarasenie a iesit seful organizatiei PSD din Capitala, Dan Ioan Popescu. El se angajase ca va demisiona daca Vanghelie va lua mai putine voturi decat Geoana. Dar cand a aflat rezultatul, s-a razgandit - vechea garda moare, dar nu se preda.

Incapatanat, Dan Ioan Popescu a spus ca si in 2008 tot cu Vanghelie va defila pentru Primaria Capitalei. El sconteaza, probabil, ca emulul sau va invata pana atunci nu numai conjugarea verbului "a fi", ci si declinarea substantivelor in limba romana.

Si in tabara Aliantei, aceste alegeri sunt bogate in consecinte. Apare din ce in ce mai evident ca Adriean Videanu are ambitii mari, avand ca model pe Traian Basescu, care de la Primaria Capitalei a sarit direct in Palatul Cotroceni. Inca din toamna trecuta devenea tot mai clar ca Emil Boc nu poate conduce Partidul Democrat de la Cluj si nici nu are statura de lider al partidului. Aceasta va reiesi mai clar la viitorul congres al Partidului Democrat. Rezultatul de la Bucuresti alimenteaza si pretentiile Partidului Democrat de a ocupa un loc mai prestigios in cadrul Aliantei iar succesul lui Adriean Videanu promoveaza in primul rand sigla PD si abia in plan secund sigla Aliantei. Politica este o cladire cu mai multe etaje si Partidul Democrat nu se va multumi tot timpul sa locuiasca la subsol. Deocamdata, nu cred ca aceasta va duce la o competitie deschisa intre democrati si liberali, dar treptat, Adriean Videanu isi va dezvalui intentiile pentru 2008 daca pana atunci nu vom avea alegeri anticipate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels