Opinii

Nu ne-a fost de ajuns un FNI privat, vrem unul de stat. Cum comentati?

11.03.2010, 00:00 26

Premierul Boc a anuntat luni, sau mai degraba a confirmat, calucreaza la un proiect pentru constituirea unui fond de investitiial statului prin care sa sustina proiectele majore de investitiiale Romaniei. Infiintarea acestui Fond s-ar constitui in masurilede repornire/relansare/sustinere a economiei.

Atat se stie oficial despre acest proiect. Si ca ministruleconomiei Adriean Videanu se ocupa de aceasta problema. Poate se vachema si FNI, ca o ironie a sortii.

Cum ar putea cineva sa se opuna, ca retorica, acestei ideigeneroase? Statul vrea sa sustina economia printr-un fond suveran.Nu ai avea niciun argument contra.

Dar ce avem noi? Un guvern, un ministru care vrea sa faca unfond din banii obtinuti din vanzarea actiunilor pe care le maidetine statul, poate sa mai vina cu fonduri CEC, mai vine si cevavaluta din rezerva BNR( e o ideea vehiculata), mai sunt atrasi sibani privati din vanzarea de actiuni ale fondului. Va mai amintitide parcul Dracula? Ati cumparat actiuni acolo!

Bun, statul face rost de bani si dupa aia ce face? Ii baga insosele, scoli, afaceri private, subventioneaza dobanzile, face ocompanie nationala de medicamente, cumpara pamant ca acum e pretulmic si il da in arenda? Pentru a face toate aceste lucruri are dejainstitutii - AVAS, CEC, Compania Nationala de Autostrazi,Ministerul Economiei, Ministerul Educatiei, Ministerul Sanatatii.Daca AVAS nu are in obiectul de activitate sa cumpere actiuni, cinumai sa le vanda, atunci printr-o simpla ordonanta de urgenta seintroduce si acest lucru.

De ce ar trebui sa se faca o noua institutie? Alti oameni, altispecialisti, alti soferi, alt sediu, alti oameni care sa conduca,alt consiliu de administratie, alte contracte de furnizare deservicii, alt sistem IT, alte licitatii, alti auditori, alterelatii etc. Ar veni cineva "virgin" pe 1.400 de euro pe luna, subsalariul ministrului sau premierului caruia ii va raporta, ca sa seocupe de aceasta institutie?

Iar aceasta institutie nu ar trebui sa vanda, ci sa plasezebani. Atunci sa te tii rapoarte de evaluare, ca la CEC cu FNI, celmai rasunator faliment, ca tot in luna mai aniversam zece ani de lacadere, iar statul, prin AVAS, nu numai ca nu a gasit vinovatii ,dar plateste si trebuie sa plateasca despagubiri de "sute demilioane de euro" pentru acel contract de garantare- fidejusiuneintre CEC si SOV Invest - FNI. De aia are AVAS conturile blocateacum, iar marile societati din portofoliu - Petrom, Transgaz,Transelectrica, Romgaz - sunt trecute la ministere sa nu fie"executate" ca nu se platesc despagubirile la FNI.

Si China are un fond de investitii suveran, dar acolo estiexecutat direct, nu daca ai gresit, ci daca e cea mai micasuspiciune. Sunt si alte state care au fonduri suverane, unuldintre cele mai mari fiind al Norvegiei - dar acolo sigur nu auistoria noastra in a devaliza cu legea alaturi si cu acte in regulabanii si institutia primita in administrare.

Nu ne-a fost de ajuns un FNI privat unde statul este cel careplateste in final, mai vrem si un FNI direct facut de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO