Opinii

O restructurare a Guvernuluiu care ne demonstreaza cat de vioi este PSD

08.03.2004, 00:00 16



Partidul Social Democrat (PSD) va anunta astazi noua formula guvernamentala. Decis sa ne integreze in Uniunea Europeana, Partidul restructureaza, pentru a doua (nu socotim demiterea/demisia lui Puwak, Beuran si Mihailescu) in ultimul an, Guvernul. Prima data a facut-o in vara trecuta. A urmat o "restructurare intermediara" in toamna inaintea raportului de tara pentru 2003. Chinurile primei restructurari nu au fost usoare. Din 27 de ministere sa faci 18? sa faci 17, 14?. Sa lasi fara carte de munca zece ministri? Rezultatul restructurarii a fost unul "echitabil" pentru partid. 14 ministere, pe langa care vegheaza sapte alti ministri fara portofoliu. "Somerii" sa mearga la partid! Electoratul a fost multumit. Guvernul lucreaza.



In jurul primei restructurari partidul a facut un intreg show. Oficial, partidul spunea ca nu declara nimic pana ce formula nu va fi fost gata. Neoficial, partidul lansa zvonuri peste zvonuri privind noua formula guvernamentala, pentru ca nu cumva electoratul sa adoarma. De plida, toate sursele din PSD dadeau ca sigura plecarea din guvern a ministrului justitie Rodica Stanoiu. Scenariul se repeta. A doua restructurare da ca sigura plecarea din Guvern a ministrului Justitiei Rodica Stanoiu. Partidul va decide astazi.



Cand partidul a decis, prima oara modificarea structurii guvernului, a facut-o in numele integrarii europene. Cum bine spunea presedintele Consiliului National al PSD, Alexandru Athanasiu, actualul ministru al invatamanului: "Domnule! Dar credeti-ma, noi chiar trebuie sa ne integram in Europa!."



La prima restructurare partidul a batut moneda pe faptul ca structura Guvernului trebuie sa se apropie cat mai mult de formula Executivului Uniunii Europene - Comisia Europeana. Ca ce a iesit nu avea nici o legatura cu UE n-a contat.



La cea de-a doua restructurare, partidul bate moneda pe "eficientizarea" activitatii guvernului, si, din nou, pe apropierea structurilor nationale centrale de cele ale Executivului Uniunii. Vor fi reinfiintate ministerul mediului, iar turismul va deveni o agentie care se va apropia de rangul unui minister.



Cum integrarea in UE este la un pas motoarele trebuie ambalate. Noua schema guvernamentala are nu mai putin de patru ministri care se ocupa direct sau indirect de integrare: Alexandru Farcas (titularul portofoliului), Vasile Puscas negociator sef, Victor Ponta (armonizare a aquis-ului) si deasupra tuturor Ioan Talpes - coordonator.



Daca tragem linie avem asa la ora actuala: 14 ministere, dar 22 de ministri. Vom avea probabil: 15, 16 ministere, si 24 de ministri (nu-i socotim pe vicepremieri). Ca umflarea schemei guvernamentale nu raspunde tendintelor Uniunii Europene care incearca sa-si restranga birocratia nu pare a avea importanta.



Partidul a invatat o poveste veche de cand lumea. Tot ce misca pare viu. Chiar si PSD-ul. Cum spune Dan Matei Agaton, secretarul general al PSD: "Daca liberalii fac conferinte de presa duminica, sa se vorbeasca despre ei a doua zi, noi de ce sa nu facem?" Asadar, partidul se misca. Conferinta de presa la PSD duminica, conferinta de presa dupa Delegatia Permenenta, lunea, conferinta la partid, martea, miercurea conferinta a grupurilor parlamentare, joia conferinta dupa sedinta de guvern, vinerea teleconferinta cu prefectii. Subiectul preferat: restructurarea guvernului. Luni premierul anunta ca-si va lua doi vicepremieri, marti ca s-a razbandit si-si va lua trei, miercuri ca reinfiinteaza ministerul mediului, joi ca desfiinteaza APAPS-ul, iar vineri ca va discuta subiectul cu presedintele tarii. Care presedinte nu este de acord cu schimbarea Rodicai Stanoiu pentru a carui plecare jurasera cei mai sceptici membri ai PSD.



Toate aceste mutari au iz electoral. Pentru ca nu poate fi crezut faptul ca modificarile atat de anuntate, atat de amanate, au vreo legatura cu tema integrarii. Pentru ca nu pare posibil ca unul dintre ministri a carui domeniu este primul criticat in rapoartele institutiilor romanesti si cancelariilor occidentale sa ramana in functie atata amar de vreme. Raportul Comisiei Europene pentru Romania din 2003 a criticat intr-un mod direct justitia, iar Rodica Stanoiu a ramas in functie. Raportul Departamentului de stat al SUA a criticat starea justitiei, iar Rodica Stanoiu nu s-a clintit din fotoliu. ONG-urile romanesti deplang starea din justitie, iar Rodica Stanoiu si presedintele Iliescu ne acuza pe toti de misoginims. Restructurarea ne fierbe de saptamani bune, iar stirile se schimba de la o ora la alta.



Ce poate crede omul? De buna seama ca partidul masoara de o mie de ori ca sa taie o data. Adica exact cum face omul intelept.



Daca astazi Rodica Stanoiu va fi schimbata - dupa ce s-a vorbit atat despre schimbarea ei, despre reticenta presedintelui Iliescu - episodul va fi considerat de omul care merge la vot drept un succes al reformatorului Adrian Nastase. Cei trei ani in care Adrian Nastase a tolerat-o pe Rodica Stanoiu si ineficienta sistemului pe care l-a gestionat vor fi uitati probabil deindata. Se va vorbi mai putin despre faptul ca presedintele si-a luat masuri de precautie, trimitandu-l pe apropiatul sau Ioan Talpes sa gestioneze, pe langa integrare si justitia. Va interesa mai putin justificarile pentru care schema guvernamentala se umfla precum broasca din fabula dupa ce s-a facut atat tam tam pe urma restrangerii schemei guvernamentale. Se va vorbi mai putin de faptul ca fiecare nou minister si fiecare nou ministru insemna umflarea schemei birocratice sau realocari bugetare.



Nu vom sti niciodata daca premierul Nastase a reinventat ministerul mediului pentru ca asa trebuie sau pentru ca s-a suparat pe gunoaiele de la marginea Bucurestilor. Asa cum nu stim de ce l-a desfiintat in vara. Putem sti eventual de ce spune ca l-a desfiintat/anfiintat. Si daca stim asta, un lucru trebuie sa ne intre bine in cap. Partidul este un partid reformator, pe care nimeni nu-l mai poate opri cand isi pune mintea cu reformele. Doar de aceea vorbeste atat de mult de reforme. Un partid care masoara de o mie de ori capul Rodicai Stanoiu ca sa-l taie o data.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO