Opinii

Opinie Adrian Vasilescu: Bursa noastră cea de toate zilele

Autor: Adrian Vasilescu

30.11.2010, 23:55 24

Noiembrie 2010 se apropia de sfârşit când Bursa de ValoriBucureşti - care împlinise 15 ani de viaţă - şi-a sărbătoritieşirea din adolescenţă. O adolescenţă complicată, căci au rămas înurmă 15 ani grei, care au culminat, începând din 2008, cu crizaglobală şi cu efectele ei în economia românească. Deşi cădereabursei a început înainte ca România să dea piept cu recesiunea, eun fapt cert că recesiunea a lovit cât a putut de tare bursa.

Ideea renaşterii Bursei de Valori Bucureşti apăruse la puţinăvreme după evenimentele din decembrie '89. Impulsionată, desigur,şi de iniţiativa polonezilor de a deschide bursa în vechiul sediucentral al partidului comunist. Numai că, atunci, economiaromânească era dominată de un grav dezechilibru între cerere şiofertă pe pieţe cu posibilităţi minime de a fi cheltuiţi eficientpână şi puţinii bani care circulau în ţara noastră. În acestecondiţii, deşi prin lege se prevăzuse înfiinţarea bursei de valoripână cel mai târziu în primăvara anului 1992, societatea româneascănu era pregătită pentru un astfel de pas. Acomodarea autorităţilor,a operatorilor economici şi a populaţiei cu exigenţele bursei devalori avea să fie, fără îndoială, unul dintre cele mai dificileprocese ale tranziţiei. A fost amânată, aşadar, deschiderea bursei.Cum de altfel principalul ei instrument - "mâna invizibilă", cumnumea Adam Smith jocul liber al forţelor pieţei -, s-a trezitblocat adeseori. Iar deblocarea a cerut timp şi eforturi. Apoi,bursa ar fi putut să funcţioneze bine numai într-un climat deliberă concurenţă. Nu aveam însă nici climatul, nici cadrul pentruliberă concurenţă. Pe drumul spre acest gen de libertate noi maiaveam încă de mers.

Am pornit deci tranziţia spre economia de piaţă fără să ne ficonstruit mitropolia, cum numea Petre Ţuţea bursa. Ridicasem totuşicâteva catedrale: piaţa valutară, piaţa monetară, bursa de mărfuri.Dar o întrebare, rostită atunci cu ostentaţie, nu părea delocnefirească în conjunctura din prima jumătate a anilor '90: "Cenevoie avem noi de o bursă de valori?". Multe opinii, conturate nudoar în rândurile populaţiei, ci şi între numeroşi politicieni aivremii, se întâlneau în convingerea că economiei noastre i sepregăteşte… o tichie de mărgăritar. Cei mai furioşi eraureprezentanţii unor cercuri economice populiste, care umpleauspaţiul public cu lozinci prin care cereau ca statul să nu-şi iamâna de pe întreprinderi.

Sub presiunea istoriei, Bursa de Valori a început totuşi săprindă contur. La BNR s-a format, începând din 1992, noua echipă despecialişti în pieţe de capital; şi tot aici, timp de câţiva ani,şi-a găsit lăcaş Bursa de Valori. Dar până în toamna lui '95, cândbursa avea să pornească la drum şi în turnul pieţei avea săfuncţioneze unul dintre orologiile care să dea ora exactă îneconomie, mai aveau să treacă ani buni.

Redeschiderea bursei de valori, în toamna anului 1995, a fost îndemnul concret dat românilor să înceapă să investească înacţiuni. Mesajul era limpede: aşteptăm investitori de peste mărişi ţări, dar bine ar fi ca în primul rând românii să devinăinvestitori la bursă. Românii: deci firmele, băncile, populaţia.Dar în imaginaţia colectivă se contura greu ideea că românii arputea contribui, cu micile lor economii băneşti, la redresareaeconomiei naţionale. Iar bursa de valori, în acel moment, nu eraîncă atractivă, cea mai mare parte a populaţiei considerând-o multprea sofisticată. Era, aşadar, nevoie de încă un semnal: implicareabursei în procesul de privatizare şi dezvoltarea unui climateconomic care să aibă la bază un sistem integrat de pieţe libere.Drum greu de la idee la faptă.

A doua naştere a bursei de valori, în toamna anului 1995, a datsemnalul unui nou început de refacere a circuitului întreruptbrutal imediat după al Doilea Război Mondial. Desigur, cu o bursăavând în spate un secol de experienţă alta ar fi fost soartaRomâniei. Şi a românilor. Cum însă bursa murise la jumătateaveacului al XX-lea şi a reînviat la sfârşitul lui, nu avem altăşansă decât să lăsăm în pace trecutul şi să vedem ce este de făcutde aici înainte. Mai ales că bursa, după un rodaj de 15 ani, estechemată să-şi spună un cuvânt greu în economia românească,împovărată de recesiune şi de nenumărate alte boli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri