Opinii

Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Am ieşit din recesiune. Care e planul pentru viitor?

Autor: Cristian Hostiuc

18.05.2011, 23:40 401

Cât de solidă este revenirea economiei?Aceasta este întrebarea pe care şi-o pune cel mai des mediul deafaceri, având în vedere că o creştere economică de numai 0,1% întrimestrul patru 2010 şi de 0,6% în trimestrul întâi din 2011 estela limită.

În ciuda creşterii susţinute a producţieiindustriale şi a exporturilor, consumul bate pasul pe loc, iarîncrederea populaţiei în viitor este destul deşubredă.

Astăzi, Traian Băsescu, preşedinteleRomâniei, va vorbi într-o conferinţă organizată de ZF desprerevenirea economiei şi provocările perioadei ur­mătoare. Băsescu,care se află la cârma României de şase ani, a fost părtaş şi laperioada de boom economic 2005-2008, şi la perioada de căderedramatică din 2009 şi 2010, când a fost nevoit să susţină tăiereasalariilor bugetarilor şi creşterea TVA, ceea ce a lovit încă odată economia şi mediul de afaceri.

Mulţi oameni de afaceri se întreabă dacăGuvernul are un plan de susţinere a relansării economiei pentruperioada următoare.

Ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianuva răspunde în cadrul conferinţei la această întrebare, precum şila întrebările legate de posibile reduceri de taxe şiimpozite.

Bancherii ar vrea să dea credite, dar nuau cui având în vedere că oamenii se tem pentru ziua de mâine. RaduGraţian Gheţea, preşedintele Asocia­ţiei Române a Băncilor, vine laconferinţă să răspundă la întrebarea: scad băncile dobânzile lacredite?

Dan Şucu, preşedintele Mobexpert şi şefulAsociaţiei Marilor Retaileri, se confruntă zi de zi, direct înarenă, cu cererea din partea consumatorilor. Mai bine de un an el aaşteptat de la Guvern şi de la bancheri un plan ca să relansezeconsumul.

Iar Banca Naţională, criticată pentru cănu a reuşit să convingă băncile să reducă dobânzile astfel încât săse relanseze creditarea, trebuie să răspundă la o nouă întrebare:creşterea inflaţiei nu va afecta revenireaeconomiei?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO