Opinii

Opinie Sorin Paslaru: "Cand se termina criza, cand se termina?"

04.09.2009, 15:43 57

"Nu mai vreau sa aud justificari. De acum vreau sa aud solutii." Asa a spus echipei sale de manageri Jeffrey Immelt, CEO al General Electric (GE), conform unei editii recente a revistei americane Fortune.

"Nu mai asteptati sa iesim din criza, ci trebuie sa ne invatam sa traim cu ea. Trebuie sa fie ceva comenzi de locomotive prin Egipt. Asta vreau sa aud, nu lamentari", a explicat directorul GE, una din cele mai mari companii americane.

Multi manageri, inclusiv in Romania, au inca impresia ca traiesc un vis urat si ca se vor trezi la un moment dat. Ei tot intreaba: cand se termina criza, cand se termina? Dupa ani in sir de plus 20% sau plus 50% la afaceri si profit este greu de admis situatia din prezent, cand unele piete s-au prabusit si cu 90%.

Pentru proprietari, miza este acum sa deceleze care sunt managerii care contribuie intr-adevar la mersul afacerii si care sunt cei care mimeaza participarea.

Toti spun: este criza, piata scade, clientii nu mai vor sa cumpere, nu putem lansa produsul X sau Y.

Dar acestea pot fi foarte bine justificari pentru lipsa de initiativa sau de adaptare la piata. Asa cum pe perioada de crestere generalizata a economiei erau destui manageri aterizati in diverse organizatii care raportau cresteri de 100% ca pe o extraordinara realizare personala, in situatia scaderii generalizate din prezent prima tendinta este sa se puna diminuarea vanzarilor in spatele pietei.

Dar cu sau fara cresteri ale creditului de 50% intr-un an, lumea se invarte in continuare. Oamenii tot mananca si beau (poate mai putin la restaurant), calatoresc (poate mai mult cu autobuzul), merg in parc in loc sa mearga la film poate, dar se misca.

Oamenii cheltuie cu 50% mai putin, sa spunem, pe computere, dar de unde le cumpara acum? Mai mult din online? Datele de pe piata romaneasca de profil arata o schimbare de lider pe IT&C: un comerciant online a trecut in fata unei retele traditionale de magazine, chiar daca pretul extinderii a fost (probabil) cedarea unei bune parti din afacere catre un furnizor.

In comert, hard-discount-ul, magazinele unde marfa este intinsa in cutii pe jos, creste cu 30%, iar vanzarile acestor retele vor ajunge la 1 miliard de euro, fata de 60 de milioane de euro acum cinci ani.

Mesajul directorului de la General Electric acesta este: supravietuim cu criza si gasim canele/produse/servicii noi pentru a ramane pe piata. Pentru ca daca nu o facem noi, o vor face altii in locul nostru.

Occidentul trece de fapt acum prin ce au trecut fostele economii socialiste in 1989 din punct de vedere al reorganizarii productiei si pietelor. Cu un amendament: Vestul a amortizat caderea prin deficite bugetare uriase, de 7-8% din PIB, pentru a nu ajunge sa taie din salarii si pensii.

Socul opririi creditarii din toamna anului trecut a fost pentru economia occidentala la fel ca si caderea Zidului Berlinului pentru tarile socialiste.

Odata cu prabusirea Lehman Brothers pur si simplu s-a prabusit o lume si nimic nu va mai fi la fel in Occident ca inainte de 2008.

Industria auto, serviciile bancare sau bursele cauta acum alte modele, chiar daca acest fapt nu este pe deplin asumat.

Cea mai mare temere este ca pur si simplu nivelul salariilor si al pensiilor, deci nivelul de trai, sa fie nesustenabil. In Anglia, de exemplu, unde PIB-ul per capita a cunoscut o scadere de 25% in dolari intr-un singur an, aceasta perceptie este acuta.

Statele slabe, care traiesc pe datorie, cum sunt tarile baltice, au taiat din salarii ca sa se incadreze. Statele puternice fac emisiune monetara sa plateasca salariile si numai faptul ca oamenii se tem sa cheltuiasca face ca inflatia sa nu o ia razna.

In pofida unor semnale bune de pe burse, situatia este in continuare proasta. Intrebarea fundamentala este daca nu cumva sursa "raului" este presiunea care vine dinspre Asia si daca nu cumva nivelul de trai din Occident este pur si simplu nesustenabil in fata concurentei unor oameni dispusi sa lucreze mai mult, mai ieftin si in conditii mai proaste.

Unii economisti americani avanseaza chiar ideea ca si caderea comunismului este legata de ridicarea Asiei. In acest scenariu, intr-o lume globalizata, cu circulatia libera a marfurilor, a banilor si mainii de lucru, salariile din Vest sunt pur si simplu subminate de forta de munca de 10-20 de ori mai ieftina din Estul Indepartat.

Faptul ca Barack Obama a anuntat ca nu va participa la aniversarea a 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului pentru ca trebuie sa fie prezent la o reuniune a tarilor asiatice spune multe.

Competitia va fi si mai dura. Asa cum a spus managerul GE, gasiti comenzile de locomotive din Egipt sau de aiurea, ca din cer nu o sa vina pre repede cineva care sa spuna: s-a terminat criza.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO