Opinii

Opinie Sorin Paslaru: "Evreii Europei" si-au decis presedintele: peregrinii au hotarat cine conduce acasa

08.12.2009, 00:00 41

"Romanii au ajuns evreii Europei". Jurnalistii invitati pentruprima data la o discutie cu omul de afaceri israelian Eli Davidaiau fost uimiti sa auda aceasta remarca de la unul din cei maidiscreti oameni de afaceri de pe piata locala, cel care a adusbrandurile Pepsi si Burger King in Romania.

Abia cand vine de la cineva din afara tarii o astfel deconstatare multi realizeaza ca putine popoare sunt imprastiate inlume intr-o asemenea proportie cum sunt romanii, incat a devenitfoarte probabil sa fie ori un roman coleg de detentie cu RomanPolanski, ori o romanca langa Silvio Berlusconi, ori un roman caresa lucreze la NASA.

Iata ca dupa ce au sustinut financiar Romania in ultimii sapteani, de cand au inceput masiv peregrinarile in strainatate, cu 25miliarde de euro, adica averea de acum a populatiei in banci,romanii care muncesc afara au decis duminica, la mustata, si scoruldin alegerile prezidentiale.

Traian Basescu a castigat aceste alegeri pe baza celor 84.786 devoturi din strainatate in plus fata de Mircea Geoana, care aurasturnat diferenta negativa de 14.738 de voturi fata decontracandidatul sau din cele 41 de judete plus Bucuresti, astfelca i-au ramas in final in plus 70.048 de voturi.

Cu alte cuvinte, daca nu ar fi existat cele 146.876 de voturidin strainatate, care au fost acordate in proportie de 78%candidatului Traian Basescu, fostul presedinte ar fi pierdutalegerile la o diferenta de doar 14.000 de voturi, cea mai micadiferenta din istoria unor alegeri prezidentiale autohtone.

Cresterea economica inalta intre 2004 si 2008, care a provocatsi valul aprecierii activelor peste limitele normale, dar din careromanii mai mult au beneficiat decat au pierdut, a avut treipiloni: 40 mld. euro investitii straine, 25 mld. euro bani trimiside romanii care lucreaza afara si 40 miliarde euro creditebancare.

Iar daca se tine cont de faptul ca investitiile straine aducbani in tara, dar si scot prin profituri repatriate acum sau pestecinci ani, in functie de tipul businessului, iar banii trimisi demuncitorii straini au un singur sens - in consum, in case sau ininvestitii locale, rezulta cu atat mai mult dependenta economiei deaceasta sursa.

Oricum ar fi, administratorii tarii au fost practic pedepsitipentru ca nu au stiut sa aduca investitori straini si sa creezelocuri de munca in tara pentru a nu crea acest val emigrationist deo amploare pe care nu l-au cunoscut alte tari din estul Europei,care au facut reforma la timp si au adus investitori.

La 20 de ani de la Revolutie, pacatele celor care au tinutinchisa Romania si au cautat sa intarzie privatizarea, retrocedareacaselor si a terenurilor si integrarea in spatiul occidental s-aurazbunat: cei mai aspru pedepsiti, cei care au plecat pur si simplude acasa pentru o alta viata, i-au sanctionat inca o data.

Ambii candidati au mentionat despartirea de tranzitie indiscursurile, ambele, triumfale de duminica seara, dar votulromanilor din strainatate dovedeste ca tranzitia din Romania nu s-aterminat si ca stanga mai trebuie sa faca mult, mult mai mult decato alianta cu PNL pentru a fi considerata suficient de reformatoaresi "progresista".

Inainte de vot, multi au fost de parere ca un vot pentru TraianBasescu este prost pe termen scurt, pentru ca exista o mareincertitudine privind noul guvern si sustinerea sa in Parlament,dar poate bun pe termen lung, avand in vedere pozitiile saleexprimate pentru reformarea statului si modernizarea Romaniei.

Faptul ca votul romanilor din strainatate a facut pana la urmadiferenta, chiar daca acestia au avut o pondere de circa 1% intotalul celor 10.500.000 de cetateni care au mers la vot, arata capreocuparea pentru ce va fi pe termen mai lung, si nu maine, acontat mai mult la votul de duminica.

Romanii din strainatate vad de departe situatia de acasa, dar sigandesc mai departe, pentru ca ei vor o altfel de Romanie cand sevor intoarce acasa, stiind ca au plecat

dintr-o Romanie de care au fost nemultumiti si nu vor neaparatun guvern maine care sa scoata tara din incertitudinea politica dinultimele trei luni.

Inclinarea balantei votului de catre romanii din strainatateeste pentru Traian Basescu o responsabilitate poate mai mare decatun mandat castigat national; cei de afara i-au transmis astfel -atentie, noi nu suntem in tara, iti dam mandatul, dar vezi cum teprezinti peste cinci ani, cand ne vom intoarce.

Sorin Paslaru este redactorul-sef alZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO