Opinii

Opinie Sorin Pislaru: Ce sansa mai au pensiile legate de salarii?

12.10.2009, 00:00 32

Un Mercedes Vito plin ochi cu marfa condus de doi chinezi cuparul vopsit descarca balotii in Piata Sf. Gheorghe din Bucuresti.Este ora 15,00, iar vanzatoarele taraie sacii mari plini de posetesi de pantofi care vor fi vanduti la preturi speciale peMagheru.

Scena pare punctul final al tranzactiilor descrise in Gomorra, ocarte in care jurnalistul italian Robertor Saviano scrie despremafia calabreza si despre zecile de mii de tone de haine siincaltaminte chinezeasca care invadeaza Napoli pe cai mai mult saumai putin obscure si care sunt plasate apoi in magazineleeuropene.

Leonardo, cea mai mare retea de incaltaminte din Romania, acerut intrarea in insolventa. Creditorii? In primul rand furnizoridin China. Pantofi, jucarii, haine, computere, mobila. Intre 1999si 2008, importurile Romaniei din China au crescut de 17 ori: de la136 milioane de euro la 2,4 miliarde de euro. In aceeasi perioada,importurile UE din China au crescut de 10 ori.

Marfa ieftina. Atat de ieftina incat suporta adaosuri de 100%dintr-o mana in alta, schimbata de 5-6 ori, si tot ramanecompetitiva pe Magheru. Avem marfa, marfa, vrem sa vindem, muncimcu 2 $, cu 1 $ pe ora, numai dati-ne de lucru. Cu 1 $? Cu 10 centipe ora! 80% din indieni traiesc cu mai putin de 2 $ pe zi, 47%dintre chinezi la fel, conform Bancii Mondiale. Cele 3 miliarde dechinezi si indieni arunca cu marfa in Occident. Asia preseaza.Preseaza pe salarii. Preseaza pe nivelul de trai. Occidentul seimprumuta acum ca sa mentina un nivel de viata pe care competitiadin Orient il submineaza pe zi ce trece.

In Romania se discuta despre anularea a 200.000 de pensiispeciale. Este ultima insula in care pensiile sunt legate deveniatuarile anterioare. Ultima insula de pensii cat de catconfortabile. De cand au aparut pensiile, nivelul lor a fost legatde ultiamele veniaturi. Adica pensii "defined benefits" -beneficiidefinite. Asa au fost gandite de cel care le-a creat, cancelarulgerman Bismark. Si au rezistat cat economia a avut resurse sa lesustina.

In ultimii 20 de ani, in fata presiunii, in fata concurentei,Occidentul a cautat sa rupa pensiile de salarii. A cautat sa nu-simai asume obligatii pentru ca nu a mai avut resurse.

Nici statele si nici companiile nu au mai putut sustine pensiila un nivel predefinit. General Motors a crapat sub povarapensiilor legate de salarii. Si atunci s-au nascut pensiile"defined contributions" - contributii definite. Stii cat cotizeziintr-un cont personal, dar nu stii ce pensie o sa ai. A cazut bursain 2008? Fondurile de pensii americane au pierdut mii de miliardede $, pensionarii de maine vor trebui sa se multumeasca cu mult maiputin.

In Romania, pensiile "defined benefits" au fost inlocuite cupensiile "defined contributions" odata cu legea pensiilor din 2001.Aparent, pensia este calculata in functie de contributie, pentru caeste luat in calcul salariul avut comparativ cu salariul mediu peeconomia in perioada lucrata, dar statul fixeaza punctul de pensiein functie de resursele estimate ca vor fi stranse la buget.

In fata competitiei asiatice, unde salariatii nu au promise niciun fel de pensii si angajatorul nu are acest gen de cheltuieli,Occidentul este nevoit sa anuleze rand pe rand beneficii socialecastigate in cei 30 de ani de crestere economica neintrerupta dedupa al doilea razboi mondial.

Occidentul tine cu dintii de sectorul de stat, de pensii si desalarii, de nivelul de trai castigat, dar presiunea este uriasa.Vor si altii la masa cu bunatati. Iar acesti altii sunt de dataasta multi.

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO