Opinii

Pe ce va bazati cand spuneti ca economia isi revine din S2?

04.03.2010, 00:00 54

Multi dintre oamenii de afaceri si liderii de companii sunt deparere ca a doua parte a anului va fi mai buna si economia vareincepe sa creasca din toamna, in timp ce primul semestru varamane prost.

Guvernul, nu mai vorbim, tot povesteste ca in al doilea semestruva fi sigur crestere economica.

Dar pe ce se bazeaza toate aceste estimari? Care este factorulcheie care ar putea readuce cresterea economica an la an, astfelincat in 2011 sa se inregistreze o evolutie pozitiva a PIB de4-5%?

Unii analisti spun: exporturile vor fi motorul, impulsionate decresterea economica din Europa de Vest. Da, dar exporturile au opondere redusa in PIB si degeaba isi vor reveni daca populatia nuisi va imbunatati consumul, care reprezinta 80%.

Iar consumul cum se poate imbunatati, daca abia acum inceprestructurarile la stat, cel mai mare angajator?

Guvernul a aprobat chiar ieri restructurarea CFR, iar pentru10.000 de oameni va fi jale. Cine sa mai consume?

Si daca isi va reveni consumul, este pregatita oferta autohtona"sa livreze" mai mult decat in anii trecuti, astfel incat crestereaPIB sa nu fie diminuata de majorarea importurilor?

Asa ca ar fi buna o revenire, dar chiar va veni?

Pana in 2008, cand economia "duduia", oamenii de afaceri nu-sipuneau prea multe intrebari - nici despre PIB, nici despre pondereain PIB a cheltuielilor cu salariile bugetarilor.

Si nu faceau rau.

PIB este un indicator important in general, dar se poate spuneca in Romania i se da prea mare importanta. In loc sa vorbim denumarul de kilometri de autostrada, despre cat sunt strazile decurate, despre cum sa ajungem mai usor la serviciu sau cum samuncim mai eficient si sa producem mai mult, PIB-ul si evolutiilormacro in general au parte de o atentie prea mare.

Nu trebuie sa te uiti la nivelul cheltuielilor cu salariilebugetarilor in PIB ca sa iti dai seama ca banii sunt risipiti: e deajuns sa observi cei trei jandarmi care stau la cafele in sediulfiecarei Trezorerii de sector sau pe cei patru-cinci carestrajuiesc intrarea in Guvern.

Sau sa vezi "mitingul" cotidian de masini si soferi din fataMinisterului de Interne.

Asa ca "relansarea prin reducere de cheltuieli bugetare" estecam dificila.

De fapt, cel mai bun test pentru a vedea daca vom avea parte derelansare sau nu este sa ne punem intrebarea: ce a adus crestereaeconomica in Romania?

Raspunsul este simplu: creditarea si investitiile straine. Intre2004 si 2008 soldul creditelor acordate companiilor si persoanelorfizice (in lei si valuta, pe termen scurt, mediu sau lung) acrescut de la

10 miliarde de euro la 50 de miliarde de euro. In 2009, a scazutpana la 48 de miliarde de euro, adica bancile si-au retras baniidin economie.

Investitiile straine au insumat in perioada 2004-2008 35 demiliarde de euro, adica trei sferturi din toate investitiile depana acum. Isi vor reveni suficient in 2010 incat sa constituieiarasi o masa critica pentru a urni toata economia?

Poate Romania, in lipsa acestor doi factori, sa reintre pe untrend de crestere care sa recupereze prabusirea din 2009?

Unde este vestitul "nou model de crestere", ca guvernul discutade doua luni numai de somaj tehnic, de pensii si de salarii laFondul Proprietatea?

Putem avea o crestere economica in al doilea semestru fara sastim sa raspundem la aceste intrebari? Ar fi bine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO