Opinii

Pentru un presedinte - mediator

05.12.2005, 19:19 17

Cu doua saptamani in urma, in acest loc, spre deosebire de confratii care exacerbau ciocnirile dintre partide, eu pledam pentru "o cotitura strategica" a puterii. Plecam de la premisa ca Romania pasise intr-o faza decisiva a integrarii in UE, decisiva pentru ca in aprilie 2006 va aparea ultimul Raport de Tara, urmat de un summit care va hotari daca intram in UE la 1 ianuarie 2007. In aceasta faza trebuie neaparat sa adoptam o serie de legi si de masuri organizatorice si sa producem cateva cazuri rasunatoare de mari pesti ai coruptiei. Dat fiind raportul de forte din parlament, unde coalitia de guvernare dispune de o foarte fragila majoritate, iar in puterea judecatoreasca persista o puternica influenta a PSD, eu trageam concluzia ca in aceasta faza decisiva se impune o cotitura strategica spre colaborarea cu PSD. Desigur, rolul principal in initierea cotiturii ii revenea presedintelui Traian Basescu, singurul care putea efectua o asemenea schimbare strategica.

Am fost foarte fericit cand luni seara, 28 noiembrie, l-am auzit pe Basescu la un talk show declarand ca intentioneaza sa se consulte cu sefii de partide intr-o "discutie serioasa" cum sa treaca legea bugetului cat mai repede. Este interesant ca a doua zi l-a chemat la telefon pe senatorul Gheorghe Funar, secretarul general al PRM, si l-a rugat sa nu mai tergiverseze discutia la buget. Mai mult decat atat, Basescu a mentionat avantajele pe care le are PSD in parlament si a criticat refuzul conducerii PD de a negocia cu PSD, taxandu-l drept tafnos si arogant.

Desigur, marti a intervenit intorsatura din parlament care a permis adoptarea bugetului in doua ore si nu a mai fost nevoie de interventia lui Basescu.

Cred ca opozitia a comis o greseala fatala in sedinta de marti dupa-amiaza, cand dupa o remarca jignitoare a liberalului Dan Radu Rusanu, care prezida sedinta, a parasit sala, oferind coalitiei posibilitatea de a vota pe banda rulanta textul bugetului pe 2006, inclusiv bugetul Asigurarilor Sociale de Stat.

Dupa parerea mea, decizia presedintelui Basescu de a juca rolul de presedinte mediator ramane in picioare. Raportul de forte pe scena politica, de care am pomenit mai sus, nu permite coalitiei la putere sa fie mai performanta in aceasta faza decisiva a integrarii europene. Guvernul Tariceanu trebuie sa ia mult mai in serios cerintele Comisiei si Parlamentului European si sa evalueze mai realist capacitatea opozitiei de a-i pune bete in roate. Este semnificativ ca Franta, altadata insufletita de rolul surorii mai mari a Romaniei, a ramas rece la cererea presedintelui Basescu de a ratifica in parlament integrarea Romaniei in UE. Si raportorul din Parlamentul European Pierre Moscovici a subliniat necesitatea ca guvernul roman sa fie mai performant in satisfacerea cerintelor integrarii. Insasi functionarea coalitiei trebuie sa fie mai bine pusa la punct, incepand cu o colaborare fara frictiuni a Aliantei intre PNL si PD, pentru a nu se mai repeta ciocnirile si cotonoagele reciproce din ultima vreme. In ultima instanta, nici o competitie pentru popularitatea intre cele doua palate - Cotroceni si Victoria - nu-si mai are rostul in aceasta faza decisiva a integrarii europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels