Opinii

PSD incotro?

25.04.2005, 19:24 11

Caderea lui Ion Iliescu la Congresul PSD a fost o lovitura trasnet pentru viata politica din Romania. Ca lider politic, Iliescu este terminat, caci una este sa fii infrant in alegeri generale si cu totul alta este sa fii infrant in propriul partid. Cred ca Iliescu isi mananca mainile pentru ca a acceptat ideea votului secret. Daca era public, altul era rezultatul. Votul secret a permis si aranjamentul din culise intre masivul grup ardelean condus de Ioan Rus si filialele din sud aflate sub bagheta lui Miron Mitrea. Despre grupul ardelean se stia ca-l vrea pe Mircea Geoana presedinte, iar Mitrea s-a zburlit cand a vazut ca Iliescu o prefera pe doamna Andronescu ca secretar general. Interesant este ca Iliescu a aflat de aranjament de la Corina Cretu, ceea ce explica tonul disperat din finalul discursului sau si avertismentul apocaliptic daca congresistii nu-l voteaza pe el. Scorul a fost devastator: 964 de voturi pentru Geoana, doar 530 pentru Iliescu. Cred ca si-a pus comprese cand s-a dus acasa! Nastase nu a avut probleme - era predestinat ca presedinte executiv si eventual viitor premier.

Desigur, a contribuit si gafa tatucului de tip sovietic cu lista vorbitorilor in fata: "Dau cuvantul tovarasului (sic!) domnului Adrian Nastase", care a starnit hohote de ras si a devenit subiect de anecdota. Pentru congresisti devenise evident ca Iliescu era cu termen depasit.

Merita semnalat ca la vicepresedinti au cazut la vot Viorel Hrebenciuc, marele combinator, acest Ostap Bender roman, si Dan Ioan Popescu, seful organizatiei Bucuresti, patronul lui Marian Vanghelie.

La conferinta de presa de a doua zi Mircea Geoana a vorbit de innoire si reforma in PSD. Eu nu cred ca PSD se poate reforma. In cei patru ani de putere 2000-2004, in Partidul Social Democrat s-a cristalizat o structura care nu depinde de o persoana sau alta venita in frunte. Este vorba de o structura bazata pe simbioza dintre putere si capital, dintre demnitari si afaceristi, cum este institutia baronilor. O prima confirmare a oferit-o chiar Mircea Geoana la conferinta de presa, cand a respins legea declararii averilor, pe care a etichetat-o ca "excesiva".

Dar, cred ca tandemul Geoana-Nastase se va elibera de stangismele lui Iliescu si va deplasa usor PSD spre centru. Ambii sunt de formatie culturala occidentala si vor fi mai sensibili la cerintele de integrare ale Uniunii Europene. Probabil va dobandi substanta politica ideea lui Nastase dupa analiza critica a alegerilor din toamna trecuta ca PSD, pe langa bazinul electoral traditional din josul piramidei sociale, trebuie sa-si creeze al doilea bazin electoral din clasa mijlocie. In felul acesta, partidul se va apropia mai bine de structura sa amintita mai sus.

Tandemul Geoana-Nastase nu-si poate permite luxul de a renunta la capitalul electoral al lui Iliescu, asa ca se va cauta o formula onorifica pentru a defini calitatea sa de consilier sau sfetnic al partidului.

De fapt, social-democratia europeana cunoaste mai multe versiuni programatice care se intind de la stanga la centru si chiar la centru-dreapta, iar intr-o tara ca Germania lui Schroeder aceste versiuni se ciocnesc chiar in interiorul Partidului Social Democrat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels