Opinii

Pupati orice "licurici" daca aduce un job. Cum comentati?

09.02.2010, 00:00 37

Cand am intrat in presa, acum 15 ani, nu intelegeam prea binestirile externe de pe agentia Reuters privind crearea de noi locuride munca in Statele Unite. O data pe luna, pentru o singura zi,acest indicator este cel mai asteptat si urmarit eveniment economicdin SUA, dar si din intreaga lume. Atunci eram student. Relevantaindicatorului nu imi spunea mare lucru.

Pentru presedintele Basescu consumul de energie a ajuns sa fieprincipalul etalon care arata starea economiei. Nu stiu care estepentru premierul Boc, dar ar trebui sa fie crearea de noi locuri demunca.

Cand am ajuns in pozitia de a angaja eu jurnalisti la ZF dupa2002, cand economia incepea sa-si revina, am luat acest lucru ca undat, ca pe ceva obisnuit. Veneau investitorii, crestea economia,cresteau cititorii, crestea cererea de informatii, cresteapublicitatea, crestea numarul de pagini , deci aveam nevoie de maimulti jurnalisti . Nu m-am gandit prea mult ce inseamna acest lucrupentru economie. Era nevoie de inca un birou, in acelasi spatiu, uncalculator si un cont la telefon. Ce aducea acel loc de munca pecare il faceam completand o hartie A4, "cu domnule director, va rogsa aprobati angajarea unui reporter la ZF, incepand cu data de ...avand un salariu de ...". Si semnam. In acel moment in economieintrau 250-300-400 de euro net pe luna, inca 100-200 de euro lastat, se inchiria o garsoniera, un magazin de haine avea vanzarimai mari, bonul la supermarket era mai consistent, terasele eraumai pline. Poate se lua pe credit o masina sau o casa. Se misca ointreaga economie. Dintr-o hartie de A4. In 2007, in plin boom,companiile private incheiau pe zi cate 6.800 de contracte demunca.

De la jumatatea lui 2008 acest lant, care tine o tara intreaga,a dat primele semne ca sare de pe roata. In sectorul privat ritmulangajarilor scadea. La stat inca erau bugetele pe plus. In 2009 avenit tavalugul caderii. Tot dintr-o hartie de A4 ies din economiepeste 5.000 de euro pentru fiecare loc de munca desfiintat. Asta casa nu punem la socoteala pierderile care lovesc in consum, labanci, masini, electrocasnice. Iar statul nu mai are ce incasa.Banii circula la negru.

La finalul lui 2009 erau 5,7 mil. contracte de munca active fatade 6,3 mil. la finalul lui 2008. Asta-i statistica rece. Ce seintampla in teren, ce face guvernul Boc sa intoarca situatia?Nimic. Statul trebuie sa dea afara din bugetari, iar sectorulprivat se roaga sa nu mai fie nevoit sa taie din nou.

Cum reconstruim locurile de munca distruse in ultimul an?Investitiile straine, cele care au generat sute de mii de locuri demunca, au cazut, iar presedintele si premierul asteapta cainvestitorii sa vina singuri. Nu mai vin asa. Trebuie intinscovorul rosu.

Acum cateva saptamani presedintele Basescu s-a intalnit cuambasadorii Romaniei din afara. Rezultatul? Acelasi ca in fiecarean. O cupa de sampanie si un dineu, factura platita de sectorulprivat in final. Investitiile nu erau.

In fata premierului Boc se afla acum o hartie goala, de un an dezile, pentru ca nu a venit cu nimic. Si nici nu s-a dus sa aducaceva. Acum trebuie pupat orice "licurici" daca creeaza un loc demunca. Incepand cu cei din tara. Ei ne mai dau viata. Asta sa fieindicatorul lui Boc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO