Opinii

Sa schimbam macazul

07.12.2005, 19:05 16

Problema nr. 1 a Romaniei, in momentul de fata, reiese din raportul dintre productie si consum. In timp ce oferta interna de bunuri si servicii stagneaza, cererea de consum creste exponential. Un dezechilibru greu de rezolvat.

Solutia cea mai buna ar fi sa vina mai multi investitori straini. Sa vina, sa ridice aici fabrici, sa produca o mare parte din ceea ce astazi importam. Dar daca nu vor veni? Alternativa este expansiunea exportului. Si cu asta revenim la o tema obsedanta: cine si cum ii sprijina pe exportatori.

Multi economisti si multi practicieni din economia reala vad stimularea exporturilor exclusiv prin... deprecierea leului fata de valute. Pe termen scurt, solutia a avut efect. Nu poate avea insa efect si pe termen lung. E timpul sa fie schimbat macazul. Exportul nu va inregistra efectul scontat pana cand in economia romaneasca, pe verticala si pe orizontala, atat la nivel "macro", cat si "micro", nu va fi inteles un fapt esential: ca numai retehnologizarea poate fi stalpul de rezistenta.

Pe piata externa, in anii din urma, au crescut preturile indeosebi la produsele cu grad inalt de prelucrare. Este si normal sa fie asa. Produsele care incorporeaza mai multa inteligenta, mai multa competenta sunt mai scumpe. Materia cenusie aduce valuta... Noi trebuie sa vindem scump produse inalt prelucrate. Sa obtinem castiguri de valuta din exportul unor fabricate cu o mare cantitate de valoare adaugata.

Dar ca sa fabricam, la noi in tara, produse performante, e nevoie de utilaje performante. Le gasim la noi? Nu! Solutia e tot importul. Dar ar fi rentabil sa importam utilaje. Pentru a fabrica bunuri de consum. De unde valuta? E plina piata valutara de euro, de dolari, de alte monede tari. Numai ca, pentru a cumpara valuta, e nevoie de lei. Dar exportatorii n-au alta solutie. Daca nu vor face asa se vor lovi, pe piata externa, de tot mai multe bariere.

Marile state dezvoltate practica, acum, un protectionism de tip nou, rafinat. Altadata era stopata pur si simplu intrarea produselor tarilor in curs de dezvoltare in tarile avansate. Acum se introduc insa "filtre" sofisticate. Controlul marilor monopoluri asupra comertului international, prin instrumente financiare, se extinde. Creditele acordate furnizorilor sprijina cu deosebire exportul produselor tarilor dezvoltate, cu volum mai mic, consumuri reduse si deci mai ieftine. Astfel de produse sunt cautate pentru ca sunt competitive.

Barierele sunt reale. Dar nu sunt de netrecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO