Opinii

Si ce-ai vrea tu sa faca Banca Nationala?

09.08.2004, 00:00 16



Inflatia se reduce, cresterea economica este in parametrii asteptati, deci banca centrala poate scadea dobanzile. Este exact ce s-a intamplat saptamana trecuta, pentru a treia oara in aceasta vara.



Daca n-am sti ca suntem in Romania, totul ar parea in regula. Dar nu este deloc asa. Exact ca in bancul de Radio Erevan, Banca Nationala nu a dat, ci a luat.



Dobanda de interventie - acreditata de mass-media si mediul economic ca fiind dobanda de referinta a bancii centrale - la fel ca in Statele Unite, Marea Britanie sau zona euro, dar si in Polonia sau Ungaria, nu este deloc ceea ce pare.



In toate aceste tari, dobanda de referinta este dobanda de refinantare, adica la care banca centrala finanteaza bancile, care la randul lor "arunca" banii in economie.



La noi este insa invers: banca centrala absoarbe banii de la banci. Justificarea: sa tina inflatia sub control.



Sigur, asa dupa cum intreaba un coleg, pur si simplu se pune problema alternativei: si ce-ai vrea tu sa faca Banca Nationala ?



As vrea sa si arate ca datele macroeconomice din Romania sunt artificiale, ca de fapt economia romaneasca functioneaza total atipic.



Ca in loc sa finanteze economia, o stoarce, ia din piata fiecare banut.



Ca atrage de la banci mult mai multi bani decat sunt in buzunarele populatiei si casieriile magazinelor: la sfarsitul lunii iunie, depozitele atrase de la banci erau de 85.000 de miliarde lei (peste 2 miliarde euro), iar numerarul din afara sistemului bancar era de 65.000 de miliarde de lei (1,6 mld. euro).



Ca degeaba inflatia este de 9% daca dobanzile sunt de 25-30%. Adica ce folos este ca inflatia a scazut de la 15% la 9% an la an daca dobanzile au crescut intre timp?



Ca de fapt atata timp cat preturile la case, la masini, la servicii de telefonie mobila sau fixa sunt calculate in euro sau dolari, cat economiile si creditarea se face in pondere majoritara in euro sau dolari, politica monetara "adreseaza" doar o parte din economie.



As vrea sa explice de ce in Romania, la 15 ani de la Revolutie, dobanzile sunt de 30% pe an in lei iar in Bulgaria, Ungaria, Croatia sau chiar Rusia sunt de doua ori mai mici.



Sa explice de ce oamenii trebuie sa plateasca de doua ori mai mult decat valoarea cash, in rate intinse pe 2-3 ani, o masina de spalat sau un frigider.



Sa explice ca in sistemul bancar romanesc competitia este slaba. Ca bancile castiga enorm doar punand banii la "salteaua" BNR ; platesc la populatiei la depozite dobanzi de 15% si incaseaza 19-20%.





Ca pana acum 3-4 ani aveau o alta sursa ieftina de castiguri - Ministerul Finantelor, care facea exact ce face acum BNR, pentru a-si acoperi deficitul bugetar. Si ca cele mai mari banci de pe piata au iesit din aceasta stare de amorteala abia cand a aparut competitia din strainatate si au inceput sa lanseze produse de creditare pentru populatie.



Ca din toate aceste cauze gradul de intermediere bancara (volumul activelor bancare/PIB) este in Romania cel mai mic din Europa Centrala si de Est.



Ca organizarea economiei romanesti este inca de-andoaselea. Ca suntem departe, foarte departe de structura unei economii normale, functionale. Ca stam prost.



Nu poti sa spui mereu - noi ne-am facut treaba, scaderea inflatiei este in primul rand un rezultat al politicii monetare stricte, de-acum este randul guvernului.



Banii sunt sangele economiei, dar daca acest sange nu este oxigenat cum trebuie, organismul se sufoca.



In acest moment, sangele nu circula - banii sunt pusi la pastrare la Banca Nationala. Si la fel cum apa care sta se impute, si numai cea care circula este curata, acesti bani trebuie sa nu mai balteasca la BNR.Trebuie pusi la treaba in economie.



Ce folos ca avem inflatia de 9% si deficit bugetar de 0,6% din PIB daca spitalele misuna de gandaci, daca medicii si profesorii au salarii de mizerie, daca gropile urla din asfalt? Ce folos?





* Sorin Paslaru este redactor-sef adjunct la ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO