Opinii

Sorin Paslaru: Daca as fi fost in locul Presedintelui

19.07.2007, 19:39 11

Propunerea privind majorarea pensiilor este lipsita de continut pana la aprobarea bugetului pe 2008, chiar daca s-a transformat intr-o lege aflata la promulgare.
Indiferent daca presedintele Traian Basescu va promulga sau nu aceasta lege, majorarea ramane la stadiul de intentie. Legea bugetului poate schimba totul, printr-un simplu paragraf, iar legea speciala de majorare a pensiilor va ramane un exercitiu de imagine.
Scrisoarea pe care Guvernul a trimis-o Presedintelui la inceputul acestei saptamani ar fi trebuit de fapt sa fie proiectul de buget pe 2008. Daca as fi fost in locul Presedintelui as fi spus: bun, vreti sa majorati pensiile, dati-mi bugetul pe 2008 in avans.
Scrisorile de genul acesta nu au valoare juridica, iar detalierea surselor de finantare (si a cheltuielilor) inseamna de fapt bugetul pe 2008. Intre Guvern, Parlament si Presedintie circula alt fel de "scrisori" - proiectele de legi sau legile, nu pareri, opinii si estimari, chiar semnate de ministri.
Legea bugetului pe 2008, care ar trebui aprobata in septembrie, va trebui sa cuprinda, pe langa bugetul de pensii pe 2008, bugetul de stat, bugetul public de sanatate si bugetele locale.
Cresterea pensiilor nu se poate face doar pe baza bugetului public de pensii, ci cu bani de la bugetul public, a carui constructie afecteaza la randul sau si bugetul de sanatate si bugetele locale. E un tot.
De asemenea, cresterea nu afecteaza doar bugetul pe 2008, ci si pe cel din anii urmatori, iar problema tot legea bugetului o rezolva. Mai ales ca ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a spus luna trecuta ca va incerca anul acesta sa mearga in Parlament nu numai cu bugetul pe 2008, ci si cu cel pe 2009 si 2010.
Este de prevazut ca asa cum s-a intamplat si in cazul altor razboaie mediatice de trei zile sau de trei saptamani, si legea de majorare a pensiilor se va epuiza ca subiect la un moment dat.
Dupa, nu va mai conta cu cat au crescut pensiile: 20%, 40%, 60%.
Daca legea aflata acum la promulgare nu va fi aplicata, pensiile vor creste doar cu 20%, conform cresterii salariului mediu si exclusiv din resursele bugetului public de pensii. Daca va fi promulgata si in toamna va fi prinsa si in legea bugetului, cresterea va fi de 40%. In acest spatiu, Guvernul va putea face foarte bine "mici" ajustari privind nivelul de crestere, fara sa aiba costuri de imagine.
Nivelul de crestere nu va conta cu adevarat. Si oricum, cine va mai tine minte la 1 ianuarie ce a propus Guvernul in iulie?
Pensionarii vor ramane doar cu informatia/impresia ca Guvernul a vrut sa le majoreze pensia si ca le-a si majorat-o (cu cat anume, va conta poate pentru 20% dintre ei), iar presedintele, nu se stie din ce motiv (ca nu sunt bani - dar cand au fost bani?, pot spune oamenii), nu a fost (pe deplin) de acord.

Sorin Paslaru este redactorul-sef al Ziarului Financiar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO