Opinii

Sorin Paslaru: Deficitul extern va creste cat ne putem imprumuta

15.02.2007, 20:04 18

Inca nu stim daca deficitul de cont pe anul trecut a trecut sau nu de 10% din PIB, dar ce este sigur este ca deficitul comercial a urcat de la 10 miliarde de euro la 15 miliarde de euro, adica 15% din PIB.
Ce este mai semnificativ este raportul dintre deficitul comercial si exporturi, care s-a majorat de la 50% la 57%. Raportul este foarte relevant pentru ca priveste deficitul in raport cu puterea de export a economiei. Una este sa ai un deficit de 30 mld. euro la exporturi de 430 miliarde, cum a avut Franta anul trecut (si il trateaza ca pe o mare problema), si alta este sa ai un deficit de 15 mld. euro la exporturi de 26 mld. euro, asa cum a avut Romania.
Pana la ce nivel poate creste acest raport? Cu un pas de crestere de 7% anual, ar insemna ca in 6-7 ani la fiecare euro exportat sa avem un euro deficit, adica volumul exporturilor sa fie egal cu cel al deficitului. Poate functiona in acest fel o economie?
Daca n-ar fi cererea foarte puternica de lei a investitorilor straini, balanta s-ar echilibra simplu: prin deprecierea leului. Bunurile din strainatate ar deveni astfel mai scumpe iar cresterea importurilor s-ar domoli. Insa cererea de lei - atat a investitorilor straini in spatii comerciale, in imobiliare sau capacitati de productie, cat si a celor in titluri financiare - actiuni, obligatiuni, titluri de stat sau depozite bancare - este suficient de mare astfel incat leul sa creasca fata de euro.
Acum, problema care se pune este urmatoarea: va slabi cererea de lei la un moment dat pana in 2014, cand se presupune ca vom adopta moneda euro, astfel incat cursul sa corecteze drastic cresterea deficitului comercial sau pur si simplu economia va continua sa evolueze cu un deficit comercial din ce in ce mai mare, atat nominal, cat si ca pondere in PIB?
Sa presupunem ca cererea de lei va ramane constanta si ca nu va exista o astfel de depreciere. Cum se va stabili atunci echilibrul pana cand vom adopta euro? Dar dupa? Sau, cu alte cuvinte, care sunt "supapele" pentru o economie a carei moneda este "legata" de moneda unui alt spatiu economic cu care are un deficit comercial masiv? Cum se obtine un echilibru?
Spre exemplu, in Bulgaria deficitul de cont curent a crescut din 2002 incoace de sapte ori ca pondere in PIB - de la 2,2% la 15% anul trecut. Numai anul trecut a sarit de la 11% la 15%. Va fi nevoita Bulgaria la un moment dat, daca sa spunem deficitul de cont curent ajunge la 30% din PIB, sa iasa din currency board, cum a fost cazul Argentinei?
Numai daca nu-si va mai putea plati datoria externa. Aici este cheia: deficitul comercial creste atata timp cat are finantare externa. Nu poti sa cumperi mai mult decat vinzi decat daca te imprumuti. Deja, Bulgaria are o pondere de 66% a datoriei externe in PIB. Fie datorie publica, fie privata. Deci consumul marfurilor din strainatate este aruncat pe umerii generatiilor urmatoare.
Si in Romania se va intampla la fel. Nu este nicio problema -deficitul de cont curent poate urca si la 10%, si la 15% din PIB atata timp cat exista finantare, pe termen lung sau scurt. Iar cum finantarea externa devine cu atat mai accesibila cu cat leul se apreciaza fata de euro, imprumuturile externe vor creste.
Intr-adevar, datoria externa a Romaniei s-a dublat in ultimii trei ani, ajungand la 40 mld. euro, iar deficitul de cont curent la fel.
Concluzia este simpla: daca leul nu se depreciaza fata de euro, presiunea deficitului de cont curent se va transmite pur si simplu in datorie - publica sau privata. Sau invers, vom avea un deficit extern atat de mare pe cat ne vom putea indatora. Si cum suntem doar la 40% din PIB, drumul e liber.

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO