Opinii

Sorin Paslaru: Guvernul roman, fara voce in dezbaterea din Marea Britanie privind imigratia

25.08.2006, 19:46 18

In isteria declansata in presa din Marea Britanie de posibila "invazie" a muncitorilor romani si bulgari dupa 1 ianuarie 2007 nu s-a auzit deloc pozitia Guvernului Romaniei.
Guvernul avea datoria sa fie mult mai ferm si mai explicit in apararea dreptului liberei circulatii a fortei de munca.
Declaratiile ministrului muncii, Gheorghe Barbu, ca Marea Britanie are dreptul sa impuna aceste restrictii daca doreste, se vor realiste, dar nu sunt de fapt deloc corecte pentru contribuabilii care il platesc pe dl. ministru.
Cu atat mai mult cu cat ziarele liberale din Marea Britanie, printre care Financial Times si The Independent, sustin ca imigrantii temporari din Romania sau Bulgaria nu reprezinta o amenintare, ci, dimpotriva, aduc beneficii economiei britanice.
Principiul liberei circulatii - a fortei de munca, a capitalului si a serviciilor - functioneaza in ambele sensuri. Adica atat timp cat firmele britanice fac bani in Romania, iar dupa 1 ianuarie 2007 marfurile britanice, inclusiv alimentare, vor avea taxe zero la accesul pe piata romaneasca, este normal ca si romanii sa poata munci fara restrictii in Insula. Sigur ca serviciile sociale vor avea costuri mai mari, dar pe partea cealalta si statul britanic are venituri mai mari - nu numai din beneficiile aduse prin munca mai ieftina a imigrantilor, ci din beneficiile extinderii. Oamenii care se multumesc cu putin aduc beneficii economiei in care lucreaza temporar, pentru ca tin salariile jos si impulsioneaza cresterea economica. Sa ai un mare bazin de populatie dispusa sa munceasca pe venituri mai mici este un atu pentru o economie. Cel mai rau lucru care se poate intampla unei tari este declinul demografic si este exact ceea ce pandeste statele dezvoltate, unde oamenii nu mai fac copii. Paradoxul este ca imbatranirea populatiei va afecta nu numai Occidentul, ci si economia romaneasca. Asa ca migrarea in masa a constructorilor in Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2007 poate crea probleme la fel de mari economiei romanesti. Este situatia de astazi a Poloniei, unde mana de lucru calificata in constructii este foarte greu de gasit si din ce in ce mai scumpa. Si in Romania companiile de constructii afirma ca raman fara oameni buni. In Bucuresti, de exemplu, un mester zugrav bun ajunge sa castige 400-500 de euro pe luna. Si iata cum libera circulatie avantajeaza pe toat lumea: firma britanica care are costuri mai reduse, constructorul roman din Marea Britanie care castiga mai mult, constructorul roman de acasa care este platit mai bine.
Dar pana ca acest fenomen de egalizare a veniturilor sa se produca, mai avem nevoie de multa emigratie, iar statul roman face prea putin pentru a apara interesele muncitorilor de peste granita.
Noua ordine globala amesteca popoarele, in primul rand cele care apartin unor spatii economice deschise. Irlandezii au plecat in America, polonezii pleaca acum in Irlanda, ucrainenii in Polonia. In Romania exista localitati unde muncesc moldoveni de peste Prut la constructia caselor romanilor plecati in Italia sau Spania. Romania nu mai este un spatiu delimitat atat geografic, cat un spatiu al limbii si al intereselor de familie comune. Guvernul trebuie sa aiba pe agenda sa de fiecare zi si existenta celor care sustin economia romaneasca in ultimii 3-4 ani.
Pentru ca legaturile de familie produc in Romania anual aproape tot atat cat legaturile de business: banii trimisi in tara de cei care lucreaza in strainatate sunt la un nivel apropiat de cel al investitiilor straine anuale.

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO