Opinii

Sorin Paslaru: O criza de oameni? Nu, o criza de idei

01.02.2007, 19:05 15

Economia romaneasca traverseaza o criza de forta de munca - sau cel putin exista din ce in ce mai multe companii care afirma ca nu gasesc oameni suficienti de buni sau de ieftini, dar in acelasi timp salariul mediu pe economie este de cinci ori mai mic decat in Occident. Cum se explica acest paradox?
Daca cererea este atat de mare, de ce nu cresc salariile puternic, astfel incat piata sa-si gaseasca un echilibru? Nu asa se intampla pe orice piata in caz de deficit al unui produs?
Explicatia este productivitatea redusa, care are doua cauze: specializarea insuficienta (sau irelevanta pentru joburile disponibile) si organizarea ineficienta a muncii, adica managementul defectuos.
Deci salariile nu pot fi triplate de maine pentru ca marjele de profit ar disparea.
O alta explicatie vine chiar din raportul recent al Bancii Mondiale asupra economiei romanesti.
"Exista in continuare rigiditati in functionarea pietelor, care majoreaza costurile de tranzactionare pentru companii si impiedica alocarea optima a resurselor, inclusiv a fortei de munca", spune raportul.
Aici este cheia - franele in alocarea optima a fortei de munca. In ultimii 16 ani, sute de mii de oameni si-au schimbat jobul, cateva milioane au iesit la pensie, alte cateva milioane si-au schimbat chiar si tara.
De fapt, cand vorbim de tranzitie, vorbim de trecerea de la un anumit set de joburi spre altele, de trecerea de la pozitia de angajat spre cea de patron sau dinspre un business spre altul, in indiferent ce pozitie.
Doar alocarea corecta a fortei de munca, facilitata de o limba comuna, de standarde comune, este cea care aduce valoare adaugata. Din acest punct de vedere, diferenta de crestere economica intre Statele Unite si Uniunea Europeana din ultimii 20 de ani de minimum 1-2% pe an se datoreaza frictiunilor de alocare eficienta a fortei de munca.
Dar de fapt cine si unde creeaza noile locuri de munca pentru care nu gasesc oameni?
Numarul de locuri de munca nou-create si numarul de firme nou-aparute sunt indicatorii cheie intr-o economie, urmariti de burse si oficiali indeaproape in tarile dezvoltate.
Mai putin in Romania, unde nu exista raportari periodice privind aceste evolutii.
ZF a obtinut insa acesti indicatori de la Statistica si Registrul Comertului. Ce ne spun?
Ca numarul de slujbe nou-create din 2004 incoace la nivelul intregii economii este de peste 320.000, din care jumatate in Bucuresti si sectorul Ilfov, si ca numarul de firme nou-aparute a fost in 2006 de 133.000, in scadere cu 16% fata de numarul record de firme nou-infiintate in 2005 - 155.000. In plus, ponderea firmelor de constructii in totalul firmelor din Romania a ajuns la 7% in 2006 , fata de 3,5% in 2004, astfel incat cele mai multe firme nou-infiintate sunt firme de constructii.
Unde bate inima economica a Romaniei? Acolo unde se fac cele mai multe angajari si unde se construieste cel mai mult. In ultimii doi ani, cea mai mare rata de crestere a numarului de angajati a fost in Ilfov, cu un plus de 40% a numarului de angajati, adica 25.000 de joburi in plus, fata de plus 118.000 de noi slujbe in tot Bucurestiul. Deci in Pipera pulseaza capitalismul.
Nordul Bucurestilor, cu zecile de cladiri de birouri, cu miile de locuinte nou-construite, este clusterul dupa forma caruia se va dezvolta restul tarii.
Haotic, cu drumuri desfundate, cu terenuri virane pe care alearga cainii vagabonzi alaturi de cluburi de health&wellness, acolo joie de vivre este la cea mai inalta cota, acolo se fac si se cheltuiesc banii.
Scaderea impozitelor si investitiile straine din ultimii doi ani au avut un efect de creare de business nemaivazut pana acum in economia romaneasca, si acesta nu este decat inceputul.
Numai ca, in 3-5 ani, presiunea costurilor asupra marjelor de profit va fi din ce in ce mai mare, iar afacerile nu vor mai creste pe euforia de acum, ci pe baze mult mai "stiintifice".
Deci nu vorbim de o criza a fortei de munca, ci de o criza a stiintei de organizare a muncii si de o criza a specializarii individuale. O criza de idei si de cunostinte, pana la urma.

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO