Opinii

Sorin Paslaru, ZF - Rezolvaţi înapoierea ţării şi restul vine

25.06.2010, 00:00 17

Majorarea deficitului bugetar neînsoţită de creştere economicăva duce foarte repede, aşa cum s-a dovedit în ultimii doi, la odatorie publică tot mai mare atât ca pondere în PIB, cât şi cavolum absolut.

Problema României nu este că avem un deficit bugetar de 7%, cică ponderea sa în totalul cheltuielilor bugetare este mult, multmai mare decât în cazul tuturor ţărilor din Uniunea Europeană.

Măsura comună a deficitului bugetar este ca proporţie în PIB.Dar 7% din PIB deficit bugetar într-o ţară ca România undeveniturile din taxe în PIB nu reprezintă decât 32% înseamnă căaproape o cincime din cheltuielile de 39% din PIB se finanţează pedatorie.

Cu cât este mai mare ponderea veniturilor în PIB, cu atât cei 7%deficit cântăresc mai puţin şi sunt mai uşor de finanţat. În cazulPoloniei (39% venituri bugetare în PIB) sau Ungariei (43% venituridin PIB), de exemplu, acelaşi deficit apasă mai puţin asupraeconomiei.

Dacă anul acesta ai cheltuieli de 100 la venituri de 80 de lei,iar în anii următori la fel, cum se prefigurează în cazul României,datoria de 20 se aşază peste datoria de 20 şi în scurt timp rateledepăşesc investiţiile.

Aceasta este capcana datoriilor care trebuie evitată cu oricepreţ. Este o chestiune istorică de care nicio ţară în curs dedezvoltare nu a scăpat. Unele, precum Argentina, au intrat decâteva ori în default. Altele, cum este Polonia, au fost iertate de20 de miliarde de dolari datorie în schimbul subminării regimuluicomunist, după cum a mărturisit recent unul din artizanii reformeidin această ţară.

Teoretic, scăderea taxelor ar trebui să scoată la luminăeconomia subterană. Inexistenţa unui sistem de deductibilităţi,deci insensibilitatea consumatorilor la a cere chitanţe pentruplata banilor, a subminat acest proces la relaxarea fiscală din2005.

Dar încercări mai trebuie făcute. Presiunea pentru cheltuireaeficientă şi corectă a banilor publici trebuie să fie la maxim.Oricât ar fi de hoţi şi de risipitori cei de la guvernare,disciplina fiscală aduce dezvoltarea şi trebuie instituită.

Direcţionarea cheltuielor dinspre consum spre investiţii nu sepoate face decât prin pârghii fiscale.

În Grecia, Guvernul a decis să ofere prime pentru cei care seprezintă cu chitanţe reprezentând achiziţii de peste 6.000 deeuro.

Istoric, starea de subdezvoltare a României este responsabilăpentru veniturile reduse. Cifrele de deficit bugetar sau de deficitextern nu sunt decât măsura pe hârtie, în documente, a celor 2.000de comune neconectate la apă şi canalizare, a celor un milion degospodării din mediul rural cu 1-2 vaci şi 2-3 hectare înexploatare, adică a unei economii înapoiate.

În loc să se discute atât despre PIB şi deficite, mai bine s-ardiscuta despre starea de înapoiere care caracterizează nu numaimediul rural, dar şi cel urban dezvoltat, cum este Bucureştiul,unde sufocarea în trafic şi poluarea pot fi echivalente cu lipsacanalizării de la ţară.

Scoaterea ţării din starea de înapoiere ar trebui să fieprincipala preocupare. Modernizarea va aduce şi consum de pastă dedinţi, şi de locuinţe echipate cu băi, şi de computere, şi deziare, deci creştere economică şi profituri companiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO