Opinii

Sunati FMI-ul daca vreti actiuni

07.06.2010, 23:00 33

Daca la americani, Bursa este o icoana unde toata lumea seinchina, in Romania a fost bastardul pietei financiare. Guvernul sipoliticienii nu au iubit Bursa, cu toate ca au facut bani aici sinu au vandut marile companii catre public, iar antreprenoriilocali, cu putine exceptii, nu au vazut niciun avantaj sa-silisteze afacerile, pentru ca ar fi trebuit sa-si dezvaluie ce au incatastife. Exceptiile se numesc Banca Transilvania, Impact,Flamingo sau Rompetrol Rafinare (care acum se retrage).

Am fost un ziarist norocos, pentru ca acum 15 ani asistam siconsemnam, in calitate de reporter la agentia Mediafax, facereaBursei. Un adevarat spectacol de vise, sperante de imbogatire pestenoapte, pasiuni, intrigi, tradari, ore/zile si ani de discutii silupte pentru a aduce Bursa in prim-plan si a face bani din si cuea. Primul consiliu de administratie a avut o componenta in care selupta un grup de la Cluj, strans in jurul bancii Dacia Felix (vamai aduceti aminte) si un grup din Capitala cu ramificatii in jurullui George Constantin Paunescu, cel mai puternic om de afaceri acum15 ani. Acum nu mai sunt. Daca brokerii s-au luptat intre ei, numaiei stiu pentru ce, conducerea de zi cu zi i-a revenit lui StereFarmache (asa ca istorie, primul director general trebuia sa fiecel care a administrat redeschiderea - Costin Donoaica, director inBNR, institutia care a dat banii si sediul, dar a fost tradat lavotul democratic al brokerilor) care a ferit institutia descandaluri si a asigurat functionarea fara probleme, care trebuiesa fie principala calitate. La ora 10.00 in fiecare zi lucratoaretrebuie sa sune clopotelul, iar investitorii sa poata sa cumperesau sa vanda titluri fara niciun fel de probleme la pretulafisat.

Pana la urma ce e Bursa si la ce foloseste ea? Este cea maidemocratica si libera forma de a castiga sau a pierde bani impreunacu un antreprenor, un manager, un actionar. Crezi sau nu intr-oafacere si in cel care o conduce. Il ajuti sau nu pe un antreprenorsa-si ridice afacerea sau crezi sau nu in brokerul care iti propunesa investesti intr-un titlu. Dar in acelasi timp Bursa, cainstitutie, este si barometrul a tot ceea ce se intampla in jurulnostru incepand de la lacomia sau frica investitorilor, economie,curs, dobanzi sau un faliment din Grecia, care aparent nu are nimicde a face cu afacerea in care ti-ai investit banii.

De ce Romania nu are companii mari pe Bursa sau nu are afacerileantreprenorilor locali la tranzactionare? Brokerii dau vina peFarmache ca nu aduce el societati la tranzactionare, dar misiunealor, ca ei trebuie sa faca bani, este sa convinga proprietarii caafacerea si averea lor poate fi mai mare daca este publica. Si dacavinzi actiunile sau o parte din ele la timp. Cel mai bine a inteleslucrul asta Horia Ciorcila (pana in 2007), Dan Ioan Popp sau DragosCinca.

De ce nu sunt pe Bursa marile societati de stat? Politicienii aucastigat mai bine privatizand direct.

Poate acum Adriean Videanu, ministrul economiei, sa aiba maimult succes si sa aduca la tranzactionare ce mai are statul inproprietate. Macar pentru impozitul de 16%, care la actiuni de 10mld. euro ar aduce ceva venituri la Finante.

Ce este interesant este ca Bursa, dupa 1990, tot la initiativaFMI a fost facuta, redeschiderea fiind trecuta in acordul cu FMIdin 1993-1994. Si cred ca dupa 15 ani, la propria listare, totFMI-ul ar putea aduce societati si afaceri la tranzactionare,pentru ca brokerii nu pot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO