Opinii

Sunt foarte multe modalităţi prin care cheltuirea banului public în sănătate se poate controla de la CENTRU, numai că această voinţă nu există!

Sunt foarte multe modalităţi prin care cheltuirea...

Autor: Sorin Pâslaru

12.12.2013, 18:04 189

Nicu Musat, General Manager al companiei de logistica MSL Logistic Services care lucreaza in sectorul medical, afirma intr-un mesaj pe e-mail adresat Ziarului Financiar ca sunt foarte multe modalitati prin care cheltuirea banului public in sanatate se poate controla de la CENTRU, numai ca aceasta vointa nu exista!

Iata scrisoarea d-lui Musat:

"Stimate domn Sorin Pislaru,

Am citit cu interes opinia dumneavoastra din Ziarul Financiar referitoare la sistemul de sanatate, dar dati-mi voie sa va atrag atentia ca radiografia este corecta dar nu si completa. Intr-adevar, aveti dreptate ca atunci cand primesti bani de la un organism central (ex. Casa Nationala de Sanatate sau Minister), ar trebui sa existe si un mecanism de control al modului in care s-au cheltuit acesti bani, dar nu in Romania! Din pacate, sistemul de sanatate din Romania este atat de captiv incat foarte greu se va putea schimba ceva in viitorul apropiat. Nu doar institutiile de stat ( mai exact oamenii care le compun) au de castigat din acest sistem imperfect dar si companiile private furnizoare de medicamente, materiale sanitare, aparatura si servicii. De fapt, cred ca cei din urma sunt cei care nu isi doresc o modificare a actualului sistem, un sistem la care s-au adaptat si care le asigura cresteri anuale in stransa legatura cu bugetele Casei de Sanatate sau Ministerului Sanatatii.

Sunt foarte multe modalitati prin care cheltuirea banului public se poate controla de la CENTRU, numai ca aceasta vointa nu exista! Un singur exemplu doresc sa va dau: avand in vedere profilul companiei care o conduc, in acest an am fost solicitat, prin intermediul unei cunostinte,  sa fac un calcul (neoficial) al impactului financiar asupra bugetului Casei Nationale de Sanatate prin utilizarea achizitiilor directe a unor produse direct de la producatori si nu de la distribuitori (asa cum de altfel se intampla in tari precum Marea Britanie sau Germania). Rezultatul a fost o economie de minim 18% la bugetul Casei Nationale de Sanatate! Stiti care a fost raspunsul? “Bine ca le-ai aratat cat se pot intinde cu comisioanele!!”

Cam asa functioneaza sistemul in Romania! Cum se doreste a se schimba ceva atata timp cat acest sistem convine de minune atat vanzatorilor cat si cumparatorilor, iar banii nu sunt ai lor ci a milioanelor de contribuabili? Problema este ca diferenta dintre achizitie si vanzare o impart doar ei. Singurii care pierd sunt pacientii si cei care platesc asigurari.

Cine verifica cat ar costa de fapt un aparat medical, un medicament, o pensa sau orice altceva  achizitionat direct de la producator si cat se plateste in realitate? Nimeni! Sunt convins ca episodul de la Ploiesti nu este singular, iar astfel de rabufniri vor mai exista dar ele nu fac decat sa confirme ceea ce toti stim."

Ziarul Financiar invită pe toti cei care cred ca au ceva de spus privind reforma sistemului public medical din Romania sa o faca pe adresa zf@zf.ro sau sorin.pislaru@zf.ro

 

Multumim.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO